TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Išmanieji namai prasideda virtuvėje

2014 04 24 6:00
Išmaniojoje ateities virtuvėje prietaisai bendraus ne tik su namų šeimininku, bet ir tarpusavyje. Gamintojų koncepcija

Paklauskite NT brokerių, kokią patalpą reikia labiausiai išblizginti norint sėkmingai parduoti butą ar namą. Ekspertai atsakys – virtuvę, todėl, kad (trumpam pamirškime lyčių lygybės postulatus) galutinį sprendimą įsigyti šeimos būstą dažniausiai priima ne vyras, o žmona.

Greičiausiai esate girdėję sąvoką „išmanieji namai“ (angl. smarthouse). Daugumai ši XXI amžiuje atsiradusi sąvoka skamba gal kiek suprantamiau nei „kvantinė mechanika“.

Ar išmanieji namai iš tiesų yra brangūs? Ir kodėl neretai kiekvieną centą ne prasčiau nei lietuviai suskaičiuojantys vakariečiai nedvejodami investuoja į naujas technologijas namuose? Atsakymas paprastas: išmanieji namai ne tik leidžia šauniau pasirodyti prieš gimines ar kaimynus, bet ir padeda taupyti bei gyventi kur kas patogiau.

Nebūtinai kainuoja tūkstančius

Ne visos buičiai skirtos naujosios technologijos yra brangios arba sunkiai prieinamos. Be abejonės, pirmiausia būtina pasverti realią pirkinių naudą: juk išmanioji indukcinė kaitlentė ar vandenį taupantis sensorinis vandens maišytuvas gali išties praversti, o papildomi tūkstančiai, išleisti produktų vartojimą stebinčiam moderniam šaldytuvui, bus paleisti vėjais.

Išmaniųjų namų evoliucija netrukus įsibėgės ir Lietuvoje, pirmiausia – virtuvėje.

„Išmanioji ateities virtuvė, manau, jau dabar darniai integruojama į buitį“, - įsitikinusi B.Adamonytė. /Dano Macijausko nuotrauka

Išmanumu pasižymi ir lietuviai

Inovacijas vienu savo kertinių tikslų laikantis buitinės technikos gamintojas „Electrolux“ kasmet rengia pasaulinį konkursą, kuriame gabiausius inžinierius ir dizainerius skatina dalytis savo modernios buitinės technikos idėjomis.

Šiame konkurse pripažinimo sulaukia ir lietuviai. Pavyzdžiui, tarp 30 geriausiųjų pateko Vilniaus dailės akademijos industrinio dizaino studentės Barboros Adamonytės sukurtas išmanusis šaukštas „Salt Spoon” (liet. druskinantis šaukštas). Jis leidžia išspręsti problemą, kai vienam iš valgytojų sriuboje (ar kitame skystame patiekale) trūksta druskos, o kitam jos yra per daug arba norisi kitokio skonio. Šis konceptualus šaukštas, kurio korpusas pripildytas kapsulių, suteikia galimybę individualiai dozuoti įvairius skystos konsistencijos pagardus - druską, aliejų, prieskonius ir t. t. Tereikia jutikliniame ekrane paspausti pliuso arba minuso ženklą - šaukštas automatiškai nustato norimą sudedamųjų dalių išpurškimo lygį ir palenkus išpurškia jas smulkiais lašeliais.

Pasak dizainerės, šaukšto konceptas bene stropiausiai projektuotas kaip ateities gaminys. Viena svarbiausių modernių buities prietaisų savybių yra medžiagų ir formų dermė bei funkcijų prasmingumas. Kitas B.Adamonytės suprojektuotas prietaisas – šviestuvas „Saulėtekis, saulėlydis" galėtų būti jos „Salt Spoon“ priešingybė. Šviestuvo spalvas bei intensyvumą žmogus reguliuoja ranka. Taip pabrėžiamas ir žmogaus prisilietimas prie objekto, kuris po truputį nyksta, diegiant technologijų nevaržomus sprendimus.

„Išmanioji ateities virtuvė, manau, jau dabar darniai integruojama į buitį. Dažnai maisto gaminimas virsta emociniu jaukumo centru, įtraukiami šeimos nariai. Technologijos virtuvėje, pavyzdžiui, leidžia turėti virtualų virtuvės šefą iš bet kurio pasaulio krašto. Tik nereikėtų pamiršti, jog didysis virtuvės išradėjas ir eksperimentuotojas yra pats žmogus“, - įsitikinusi B.Adamonytė.

Konkurse „Electrolux Design Lab“ susidomėjimo sulaukė ir dizainerio Viliaus Dringelio sukurtas prietaisas „Šaldytuvo nosis“, kuris rūpinasi šaldytuve varotojo laikomo maisto saugumu. Tarsi šaldytuvo nosis veikiantis testeris sudarytas iš vyriško delno dydžio pagrindinio prietaiso, tvirtinamo prie šaldytuvo durelių, ir 15 specialių pagaliukų, kuriuos reikia susmeigti į šaldytuve laikomus produktus. Kiekvienas jų, analizuodamas produkto molekules, pagrindiniam prietaisui duoda signalą, kad konkretus produktas jau pradėjo gesti, ir jau laikas vartotojui jo atsikratyti.

Šis konceptualus šaukštas, kurio korpusas pripildytas kapsulių, suteikia galimybę individualiai dozuoti įvairius pagardus. /Asmeninio archyvo nuotrauka

Orkaitė savaime išsivalo

Maisto kokybę analizuojantys šaldytuvai, virtualieji virtuvės šefai - jau nebe ateities projektai, bet realybėje veikiantys prietaisai, kaip ir išmaniosios kaitlentės, kurios ne tik kaitina ruošiamą patiekalą, bet ir stebi, kad jis neperkeptų. Be to, baigusi gaminti pietus kaitlentė savaime išsivalo.

„Rendez-Vous“ interaktyviojo stalo-kaitlentės koncepcija žengė dar toliau – joje naudojama futuristinė energijos skydo technologija, kuri veikia indukcijos principu. Karštis perduodamas tik per metalinius paviršius, jutikliai tiksliai nustato, kur stovi puodas ar keptuvė, todėl šalia puodo ant to paties stalo-kaitlentės galėsite pjaustyti salotas nebijodami nusideginti. Elektros skydo technologija leis ant to paties paviršiaus krauti išmaniojo telefono bateriją arba kapoti daržoves maisto kombainu, kurio laido į lizdą jungti nereikės – elektros energija bus perduodama per tą patį kaitlentės paviršių.

Orkaitė – ilgam naudoti įsigyjamas buities prietaisas, todėl, pasak pardavėjų, ją rinkdamiesi lietuviai atsižvelgia į kainą, bet vertina ir prietaiso funkcionalumą bei dizainą, nes investicija turi pateisinti lūkesčius. Pastaruoju metu ne prabangos, o būtinu orkaitės atributu tampa LCD ekranas, kuriame matomi visi orkaitės, ypač laikmačio, rodmenys. Taip pat populiarėja orkaitės, turinčios ne tik daug kepimo funkcijų, bet ir specialias gaminimo programas. Technologija leidžia pasirinkti receptą iš saugomų orkaitės atmintyje, ekrane nurodo reikiamus ingredientus ir pateikia išsamią gaminimo instrukciją. Vėliau orkaitė automatiškai nustato patiekalui tinkamiausią kepimo programą, lentynėlės aukštį, orkaitės temperatūrą bei kepimo trukmę. Receptus į orkaitės operacinę sistemą galima įkelti per USB jungtį, naujausiuose modeliuose - per „Bluetooth“ tiesiai iš išmaniojo telefono ar planšetinio kompiuterio.

Naujausios orkaitės nusivalo pirolizės būdu. Savaiminio išsivalymo funkcija leidžia mėgautis paruoštu maistu, kol orkaitė pati šalina maisto likučius. Įjungus išsivalymo režimą, orkaitė įkaista iki 500 °C ir joje esantys maisto likučiai virsta pelenais. Belieka tik pavalyti drėgnu skudurėliu. Kai kurios garinės orkaitės turi ir valymo garais sistemą, kuri padeda pašalinti net labiausiai įsisenėjusius maisto likučius.

Šiukšles rūšiuos šiukšliadėžė

Nemėgstantiems tvarkytis labai praverstų automatiškai šiukšles rūšiuojanti ir į elektros energiją perdirbanti šiukšliadėžė. Tiesa, kol kas tokia - tik koncepcija. Šiandien šiukšles rūšiuojantys žmonės turi krauti skirtingas medžiagas į skirtingas dėžutes: plastikui, stiklui ir popieriui. Ateityje to daryti nereikės.

Spintoje bus šiukšliadėžė, kuri kiekvieną jūsų įdėtą daiktą pati surūšiuos, jį perdirbs vietoje arba pati jį paskirstys. Tokie įrenginiai padės stabdyti spartų sąvartynų augimą prie didžiųjų miestų, be to, perdirbdami šiukšles gamins elektros energiją, kurią bus galima naudoti buityje elektros prietaisams maitinti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"