TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Kepsnių sezonui – geriausia kepsninė

2015 08 06 6:00
Kepsninių prekybos vietose galima rasti įvairiausių, o jų kainos prasideda nuo 10 eurų ir, nelygu įgeidžiai, gali siekti net kelis tūkstančius. LŽ archyvo nuotrauka

Maisto ruošimas lauke - vienas nepamainomų ir smagiausių vasaros ritualų. Pats metas čirškinti kepsnius. Jei neturite kepsninės, tinkamiausią variantą rinkitės atsižvelgdami į tai, kokį maistą ketinate lauke ruošti, kiek žmonių norite pamaitinti ir kiek pinigų galite kepsninei skirti.

Lietuviai, pamėgę iš Kaukazo atkeliavusius šašlykus, dažniausiai kepsniams lauke renkasi būtent šį patiekalą, kurį paprastai kepa stačiakampio formos kepsninėse virš žarijų. Tačiau kepsninių prekybos vietose galima rasti įvairiausių - net ir didelio žalio kiaušinio formos.

Nuo malkų iki elektros

Kaip teigia barbekiu meistrai, kepsninėmis Lietuvoje ir kitose šalyse įprasta vadinti tas kepamąsias krosneles, kurios leidžia maistą kepti virš žarijų naudojantis iešmais ar grotelėmis.

„Nors yra daugybė niuansų, naudojamas kuras - pagrindinis kriterijus, į kurį privalote atsižvelgti rinkdamiesi kepsninę. Nuo to priklausys ir kepsninės galimybės. Tradiciškai kepsnines kūrename malkomis arba medžio anglimis. Jeigu ketinate pirkti tradicinės formos šašlykinę ir kūrensite malkomis, rinkitės ją aukštesnėmis sienelėmis, kitaip malkos virs per šonus. Jei kūrensite anglimis - geriau žemesnė", - patarė kepsninėmis prekiaujančios parduotuvės vadovas Artiomas Voiničius.

Retesnės, tačiau ir brangesnės yra dujinės kepsninės, prie kurių jungiami dujų balionai. Tačiau jų eksploatacija nėra brangi ir, jei nereikia kepsninės transportuoti (kepate namų kieme), patogumas garantuotas. Pagrindinis dujinių kepsninių privalumas - prieš gaminant maistą nereikia laukti, kol sudegs malkos ar įkais anglys. Tiesa, šiek tiek reikia palaukti, kol įšils pati kepsninė. Tai trunka apie 5 minutes. Didžiausias minusas - mėsa neįgauna dūmo kvapo, o skonis tas pats, lyg kepsnį būtumėte skrudinę orkaitėje.

„Jei ketinate pobūvius lauke organizuoti po keletą kartų per mėnesį ir mėsą kepsite dažnai, siūlyčiau investuoti į brangesnį ir kokybiškesnį daiktą ar net susimūryti tikrą lauko židinį namo kieme. Tiems, kuriems šašlykų pakanka vieną ar du kartus per vasarą, tikrai pakaks ir pigesnio daikto. Jei kepsninė bus suvirinta tinkamai, iš storesnio metalo, tokius minimalius poreikius tenkins ne vienus metus", - sakė A. Voiničius.

Tandyras - kepsninių etalonas

Maitinamų žmonių skaičius lemia ir kepimo įtaiso dydį. Tačiau jei ketinate dažniau iškylauti, automobilio priekabos su pusantro metro aukščio kepsniams skirta keramine krosnimi iš paskos juk netempsite. Transportuoti kur kas patogiau kompaktiškus ir mobilius grilius. Be to, rinkdamiesi kepsninę atkreipkite dėmesį į jos kojeles, jos turėtų būti tvirtos, o kepsninė, pastatyta ant tiesaus pagrindo, nelinguoti į šalis.

Nors kepimas atvirame ore savaime yra gerą nuotaiką garantuojanti pramoga, įvertinkite ir prietaisų ekonomiškumą. Kepsninės „ekonomiškumo koeficientą“ apskaičiuoti labai paprasta. Vertingiausia yra ta, kuri kuo ilgiau išlaiko šilumą ir joje sukūrenama kuo mažiau kuro.

„Brangesnių kepsninių pasirinkimas taip pat nemažas. Tiesa, dideles keramines kepsnines vadinti šiuo vardu liežuvis sunkiai apsiverčia. Tai greičiau kepsniams skirtos krosnys, kuriomis naudodamiesi galite pamaitinti net į nemenką puotą susirinkusius svečius", - tvirtino kepsninių pardavėjas.

Laikoma, kad geriausiai mėsa iškepa kepsninėse, uždaromose dangčiu. Kepsninių etalonu galima laikyti iš Artimųjų Rytų atkeliavusias krosnis - tandyrus, kurių technologija iš esmės nesikeičia nuo antikos laikų.

Tandyras puikiai išlaiko šilumą, jam reikia mažiau malkų, jį iškūrenus galima iškepti 3-4 partijas mėsos kepsnių. Svarbiausia, kad idealiai kepimui tinkama šios krosnies forma leidžia mėsą kepti nevartant ir nuolat netikrinant, ar dar nepridegė. Tereikės stebėti kepimo laiką. Jei tai grybai arba daržovės, kepti pakaks ir 3-5 minutes. Žuvys bus paruoštos per 10-12 minučių. Šašlykas 12-15 min., visas viščiukas pareikalaus 25-30 minučių.

Niekada negesinti vandeniu

Anot A. Voiničiaus, skirtingą galutinį kepimo rezultatą gali nulemti net anglių išdėstymas kepsninėje. Žinoma, jei ji pakankamai plati, kad anglis būtų galima sustumdyti į karštesnę ir vėsesnę zonas.

Taip pat svarbu pasirinkti kepsninei tinkamiausias groteles. Jų dydį nulemia kepsninės gabaritai, o medžiagą, iš kurios jos pagamintos, - dažniausiai kepama mėsa.

„Ketaus groteles rekomenduočiau naudoti, kai kepate raudoną mėsą - jautieną, didkepsnius, nes jos greičiau įkaista, mėsa ne taip sudžiūsta ir limpa kaip kepant ant paprastų metalinių grotelių. Dešreles, paukštienos sparnelius galima drąsiai kepti ir ant paprasčiausių grotelių. Iš teflono pagamintos grotelės yra vertingos tuo, kad mėsa prie jų neprilimpa. Tačiau nuo temperatūros teflonas gali pradėti atšokti, tad groteles teks dažniau keisti“, – sakė pašnekovas.

LŽ skaitytojams jis davė ir vieną patarimą, kurio laikantis kepsninė turėtų tarnauti kur kas ilgiau. „Baigę kepti, niekada negesinkite anglių, pildami į kepsninę vandenį. Didelio temperatūros skirtumo paveiktas kepsninės korpusas gali pradėti deformuotis."

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"