TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Krosnis - vietoj šašlykinės

2014 07 24 6:00
Tandyras - patogus naudoti ir puošia kiemą.  LŽ archyvo nuotrauka

Šeimos susibūrimas gryname ore tradiciškai neapsieina ir be maisto ruošos. Nepageidaujant išskirtinumo, užteks ir paprastos šašlykinės ar kepsninės. Tačiau norint vakarėlį paversti išskirtiniu, galima pasitelkti kitų priemonių.

Viena jų yra maistui ruošti lauke pritaikyta rytietiška molinė krosnis – tandyras. Ji ne tik paįvairina maisto gamybą, bet ir tampa išskirtine kiemo puošmena. Tandyro viduje užkuriama ugnis, malkos sudega, o anglys ilgai išlaiko šilumą. Įšilusios keraminės tandyro sienos išlaikys vienodą temperatūrą jo viduje. Tolygiam temperatūros paskirstymui tarnauja ir ovali šios krosnies forma.

Šeimininkui belieka užverti ant iešmų paruoštą mėsą, krosnyje juos pakabinti vertikaliai ir kepti. Kepimo laikas priklauso nuo patiekalo tipo ir mėsos gabaliukų dydžio. Tai užtruks daug trumpiau, negu kepant šašlykinėje ar kepsninėje.

Įdomu, kad per tūkstančius metų rytietiška krosnis tandyras beveik nepasikeitė. Šiuolaikinės technologijos tik pagerino šilumos kokybę ir leido stacionarią molinę krosnį paversti mobilia.

„Norint įsirengti lauko židinį, nelengva rasti meistrų, kurie pastatytų jį už protingą kainą. Medžiagos kainuoja kelis tūkstančius, dar tiek pat atsieis meistro darbas. Už nedidelę lauko krosnelę nedaug kas pasiryžęs tokius pinigus mokėti. Todėl mobilios krosnys tandyrai iš tiesų patogios. Be to, galite rinktis itališką picų krosnies modelį, kurį iš viršaus nesudėtingai apmūriję turėsite ir picų krosnį, ir duonkepę, ir lauko židinį“, - patarė įmonės „Židinių meistrai“ vadovas Rimas Jutkauskas.

Mėgstantiesiems Rytų Azijos virtuvę dar vienas pasirinkimas – kazanas. Tai plati talpykla pusiau apvaliu dugnu, kurioje yra gaminami įvairūs patiekalai. Dažniausiai kazanai gaminami iš ketaus. Maisto ruošimo kazanuose būdas iki šių dienų yra labai paplitęs Azerbaidžane, Kazachstane, Vidurio Azijoje.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"