TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Kūčių patiekalas. Purus Bernardinų žuvies pyragas

2015 12 24 12:07
AFP/Scanpix nuotrauka

Advento metu sekmadieniais daugelis miestiečių Lietuvoje kepdavo purų žuvies pyragą – apkepą, ant jų stalų patekusį iš bernardinų vienuolynų. Tiesa, vienuoliai į šį pyragą būtinai dar dėdavo peletrūnų, todėl žuvies pyragas pasižymėjo savo išskirtiniu skoniu ir aromatu.

Pajamomis ir įrangos turtingumu Kretingos vienuolynas mažai atsiliko nuo geriausiai Lietuvoje aprūpinto Kauno bernardinų ir Vilniaus bernardinių vienuolynų. XVII-XVIII a. Vilniaus vienuolyne nuolatos gyveno apie 20 seserų. Gera materialinė vienuolyno padėtis leido seserims turėti nemažai asmeninių tarnaičių (XVIII a. viduryje Vilniaus vyskupo nurodymu leista palikti tik bendrus vienuolyno tarnus). Vienuolės siuvo liturginius drabužius, kuriuos puošė menišku siuvinėjimu. Jos taip pat lavino ir auklėjo miestiečių bei bajorų dukras, mokė jas katekizmo, skaitymo, rašymo, siuvinėjimo, muzikos ir dainavimo.

Bernardinai garsėjo savo vaišingumu, turėjo ne tik dvarus, bet ir keturias spirito varyklas, net penkias dideles smukles pakelėse prie sostinės ir karčemą Vilniuje, kur mėgdavo lankytis Adomas Mickevičius, filomatai ir filaretai.

Iš šios Vilniaus karčemos ir po visą Lietuvą paplito bernardinų žuvies pyragas.

Pyragui reikės:

– 600 g žuvies filė, supjaustytos mažais gabaliukais (gali būti ir atlaidinta šaldyta),

– 70 g tarkuoto fermentinio sūrio (geriausiai nesūraus ir neriebaus, tiktų mazarelos arba picarelos sūris),

– 60 g pomidorų pastos (mūsų dienomis tiktų paprastas pomidorų padažas),

– 50 g kaimiško sviesto (tinka ir paprastas sviestas),

– 50 g kvietinių miltų,

– 200 ml pieno,

– 2 kiaušinių,

– 30 g aliejaus.

– 5 g druskos,

– 1 g maltų juodųjų pipirų,

– 20 g margarino,

– 20 g maltų džiūvėsėlių.

Gaminimas:

Kepimo skardą ištepkite margarinu ir išbarstykite maltais džiūvėsėliais.

Pyrago užpilui 50 g sviesto apkepinkite su 50 g miltų, atskiesti 250 g karšto pieno, gerai išplakite ir gerai ištrinkite per sietą, kad neliktų gumuliukų.

Į užpilą sudėkite 60 g pomidorų pastos, 70 g tarkuoto fermentinio sūrio, suplaktus 2 kiaušinių trynius, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite. Žuvį, supjaustytą gabaliukais (būtinai išrinkkite ašakas), pekepkite, nusausinkite ir užpilkite paruoštu užpilu, išmaišykite.

Standžiai suplaktus kiaušinių baltymus sudėkite į žuvies mišinį, atsargiai sumaišykite, dėkite į skardą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min., t.y. kol gražiai parus.

Iškeptą pyragą galima papuošti naminiu majonezu, krapų šakelėmis, spanguolėmis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"