Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISGYNYBAŠEIMA IR SVEIKATA
ŠVIETIMASŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIJA
EKONOMIKA

Penki patarimai, kaip tinkamai laikyti duoną

 
2015 09 24 15:00
Gamintojo nuotrauka

Šviežia, skani ir maistinga – taip turėtų skambėti patinkančios duonos apibūdinimas. Nuo seno žinoma, jog netinkamai laikomas duonos kepalas praranda savo gerąsias savybes. Ką daryti, kad duona kuo ilgiau išliktų šviežia ir skani? 

„Fazer Lietuva“ kepyklos vadovė Zita Petkevičienė dalinasi penkiais patarimais apie kuriuos, galbūt, net nesusimąstėte.

1. Pirmiausia, pirkdami duoną parduotuvėje atkreipkite dėmesį į jos galiojimo datą, nurodytą ant pakuotės. Rinkitės šviežiausią arba ilgiausiai galiojantį duonos kepalą. Duonos galiojimo laikas yra ganėtinai trumpas – nuo 3 iki 5 dienų, todėl svarbu atkreipti į tai dėmesį.

2. Greičiausiai pastebėjote, kad skirtingų formų duonos kepalai yra supakuoti įvairiausių dydžių ir spalvų maišeliuose. Tai leidžia patogiai laikyti ją namuose. Polietileno arba popierinis maišelis apsaugo duoną nuo džiūvimo ir kitos žalos.

3. Greičiausiai jūsų virtuvėje yra speciali dėžė arba vieta, kur laikote duoną. Duonos gaminius rekomenduojama laikyti sausoje vietoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kambario temperatūroje (+ 18 laipsnių) ir suvartoti per 4 dienas. Geriausia duoną laikyti duoninėje, kurią būtina tinkamai prižiūrėti, dažnai plauti, gerai išdžiovinti. Tada duona išlaikys daugiau vertingų medžiagų.

4. Svarbu atkreipti dėmesį, jog į duonos laikymo vietą negali patekti drėgmė, tai skatina pelėsių vystymąsi. Duona turi būti apsaugota ir nuo drėgmės, ir nuo galimo kondensato susidarymo. Ruginė duona gali būti laikoma šaldytuve, ypač šiltomis dienomis, kai visas maistas genda greičiau. Tačiau duonos laikymas šaldytuve suteikia jai kitas savybes – keičiasi jos tekstūra, ji praranda skonį ir greičiau išdžiūsta. Šviežioje duonoje yra apie 40-50 proc. drėgmės, kuri labiausiai garuoja 0 - + 2 laipsnių temperatūroje. Taip pat įsitikinkite, kad duona yra apsaugota nuo tiesioginių saulės spindulių.

5. Ankstyvą rudenį, kuomet galime mėgautis naujojo derliaus vaisiais, daugelis vabzdžių yra aktyvesni ir linkę judėti bei įsikurti ant įvairių maisto produktų, taip pat ir ant duonos. Būkite atidūs ir stenkitės vienoje vietoje kartu nelaikyti daržovių, vaisių, uogų ir duonos. Stebėkite, kokius produktus pirkinių krepšyje dedate šalia.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
EKONOMIKA
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasGynybaKontaktai
ĮdomybėsIstorijaJurgos virtuvėKomentaraiReklaminiai priedai
KonkursaiKultūraLietuvaMokslas ir ITPrenumerata
PasaulisSportasŠeima ir sveikataŠvietimasKarjera
TrasaŽmonės
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"