TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Šiuolaikiškas orkaites valyti paprasčiau

2016 07 28 6:00
Orkaitę geriau valyti reguliariai ir nelaukti, kol dėmės įsisenės. LŽ archyvo nuotrauka

Kaitlenčių ir orkaičių grandymas, norint išvalyti maistą ruošiant prikepusius nešvarumus, reikalauja pastangų. Tačiau jei jos valomos laiku ir atsižvelgiant į buitinio prietaiso savybes, procedūra tampa kur kas paprastesnė.

Pasak „Electrolux“ buitinių prietaisų eksperto Petro Gendvilio, tinkamai parinktos valymo priemonės – svarbiausias dalykas siekiant, kad orkaitė ar kaitlentė ilgiau atrodytų švari, o prietaiso paviršius išliktų nepažeistas.

„Valydami orkaitę ar kaitlentę, venkite šiurkščių šluosčių, kurios gali pažeisti paviršių. Nenaudokite šveitimo kempinių, tirpiklių, šveičiamųjų produktų ar metalinių grandiklių. Prietaisas ilgiau išliks gražus, jei rinksitės minkštas šluostes ir specialius buitiniams prietaisams skirtus valiklius, geriausia – be abrazyvinių priedų, – patarė P. Gendvilis. – Ant stiklo keramikos pridegusį cukrų taip pat rekomenduojama valyti su specialiais tam prietaisui pritaikytais valikliais.“

Tinkamos valymo priemonės

Pasak specialisto, orkaitę reikėtų valyti reguliariai – joje kaupiasi nešvarumai, kurie gali sukelti nepageidaujamus kvapus ir, žinoma, pakenkti prietaisui. Efektyviai kovoti su nešvarumais bus lengviau, jei atsižvelgsite į prietaiso savybes.

„Jeigu naudojate indukcinę kaitlentę, galite būti ramūs – išbėgę ar nukritę maisto likučiai neprisvyla, todėl juos galima paprastai ir greitai nuvalyti, – teigė P. Gendvilis. – Štai išsiliejus skysčiui ar nukritus maistui ant dujinės arba įprastos elektrinės kaitlentės, stenkitės jį kuo greičiau pašalinti nuo paviršiaus, kad sumažintumėte prisvilimo riziką. Tačiau tai darykite itin atsargiai, kad nenusidegintumėte.“

O itin smarkiai pridegusius nešvarumus nuo keraminės kaitlentės sėkmingai pašalinsite su specialia grandykle. Tik įsitikinkite, kad ši priemonė nebraižanti ir skirta būtent keramikos paviršiui valyti.

Orkaitėje prikepusiems maisto likučiams taip pat nereikėtų leisti užsibūti – valykite reguliariai ir nelaukite, kol dėmės įsisenės. Svarbiausia – valyti tik tada, kai prietaisas atvėsęs, naudoti tinkamas valymo priemones. Išbandykite ir liaudiškus metodus – nuo riebalų atsiradusias dėmes užpilkite sodos tirpalu, pagamintu iš sodos, sumaišytos su vandeniu ir actu. Tada palaukite ir nuvalykite švelnia šluoste.

Priežiūra paprastesnė

Ekspertas priminė, kad naujosios technologijos leidžia skirti dar mažiau dėmesio prietaiso priežiūrai.

„Pavyzdžiui, ant elektrinės indukcinės kaitlentės išbėgęs maistas nepridega, nes puodas šildomas elektromagnetiniu principu, šiluma perduodama tiesiai į puodą ir likusi paviršiaus dalis įkaista mažiau, – teigė P. Gendvilis. – Dujinės kaitlentės su stikliniais paviršiais prižiūrimos lengviau nei įprastinės su metaliniu ar nerūdijančio plieno pagrindu, nes turi lengviau valomą ir atsparesnę braižymams dangą.“

Anot P. Gendvilio, dėl inovatyvių sprendimų patogiau galima išvalyti ir orkaitę. „Orkaičių valymą palengvina greitai nuimamos durelės ar durelių stiklai. Štai orkaitė, turinti katalitines sieneles, visus nešvarumus ant savo sienelių sudegina įkaitinta iki aukštos temperatūros“, – teigė ekspertas. O jeigu orkaitė turi savaiminio išsivalymo pirolizės funkciją, pasibaigus programai belieka drėgna šluoste nuvalyti tik pelenus, susidariusius iš nešvarumų.“

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"