TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
NAMŲ PASAULIS

Sodą pavasariui ruošiame rudenį

2014 09 11 6:00
Smulkintuvu sudoroti galima iki 4-5 centimetrų storio šakas. LŽ archyvo nuotraukos

Rugsėjis – paskutinis mėnuo surinkti sode per vasarą užderėjusį derlių. Kad žalieji plotai ir kitą šiltąjį sezoną džiugintų akį, o vaisiai gausiai puoštų stalą, būtina laiku imtis ruošos sode.

Jei puoselėjate sodą, kuriame auga vaismedžių ir uogakrūmių, svarbus darbas, kurį reikia atlikti šiltajam sezonui pasibaigus, - nuraškyti slyvas, kriaušes, obuolius – tiek vasarinius, tiek ir žieminius.

Menkiau patyrę sodininkai dažnai mano, kad žieminius obuolius reikia skinti kuo vėliau, tačiau toks požiūris nėra praktiškas. Medis, apsunkęs nuo papildomo svorio, negali laiku tinkamai pasiruošti žiemai, iš dirvos prikaupti reikalingų maistinių medžiagų, todėl tikėtina, kad per vėlai nuraškytų obelų derlius kitąmet bus prastesnis. Skinant vaisius reikia surinkti ir tuos, kurių nevalgysite - ligotus ir papuvusius, nes taip užkertamas kelias plisti vaismedžio ligų sukėlėjams.

Labai svarbu neuždelsti ir rugsėjį laiku nugenėti slyvas, vyšnias, išpjaustyti ir patepti sodo tepalu ligotas šakas.

Medis, apsunkęs nuo papildomo svorio, negali laiku tinkamai pasiruošti žiemai.

Mulčias ir kompostas - gera trąša

Nugenėję šakas, jei sodas nemenkas, dažnai susiduriame su problema, kur dėti medienos atliekas. Atsikratyti jomis lengviau, jei turite sodo šakų smulkintuvą. Tai ne pats būtiniausias prietaisas, bet didesniame vaismedžių sode jis yra pravartus.

Deginti šlapias šakas, net gausiai pašlaksčius degiuoju skysčiu, yra sudėtinga, be to, tai pavojinga. Daug paprasčiau jas susmulkinti, o susmulkintą masę panaudoti. Beje, smulkintuvu sudoroti galima ne tik iki 4-5 centimetrų storio šakas, bet ir nupjautą žolę, aukštaūgių piktžolių ir bulvių stiebus, nes nesmulkintos tokios atliekos sunkiai pūva. Juo smulkinama žievė, lapai, konkorėžiai. Iš šių atliekų smulkintuvu pasiruošite puikios trąšos - mulčio.

Mulčiavimas yra panašus į organinių atliekų kompostavimą. Pagrindinis skirtumas yra tik tas, kad kompostuojant augalinės ir kitos organinės atliekos vienoje krūvoje dedamos į tam tikrą paruoštą lovį ar kitą atskirą talpyklą, o mulčiuojant susmulkintos augalinės atliekos iš karto paliekamos tiesiog po augalu, kad šis galėtų iš mulčio pasisavinti visų reikalingų medžiagų.

Norint augalams paruošti pačios naudingiausios ir ekologiškiausios trąšos – komposto, reikėtų pradėti nuo specialios dėžės jam. Anot sodininkystės ekspertų, geriausia, kad komposto dėžė turėtų du skyrius. Į pirmąjį kraunamos naujos atliekos, antrajame skyriuje bręsta kompostas. Komposto dėžės dugnas turėtų būti laidus vandeniui, apačioje būtina įrengti ventiliacijos angas. Dėžės aukštis turėtų būti iki vieno metro, kad būtų patogu maišyti kompostą. Be to, dėžė būtinai turi turėti dangtį. Komposto dėžę rekomenduojama statyti pavėsyje, kad jos nekaitintų tiesioginiai saulės spinduliai.

Pats populiariausias ir mažiausiai patyrimo reikalaujantis yra vadinamas šaltasis kompostavimo būdas, tačiau jis trunka ilgiausiai. Kompostas subręsta per vienus ar dvejus metus. Jame pūvant atliekoms temperatūra pakyla daugiausia iki 40 laipsnių. Todėl į tokį kompostą nerekomenduojama dėti sergančių augalų ir piktžolių su subrendusiomis sėklomis, nes temperatūra nebus pakankama sunaikinti ligų sukėlėjus ir sėklų gyvybingumą.

Prieš dedant į komposto dėžę stambesnes atliekas reikėtų susmulkinti. Virtuvės atliekas reikia sumaišyti su augalų atliekomis, sausas atliekas - su šlapiomis, smulkias - su stambiomis. Į kompostą rekomenduojama įdėti keletą stambesnių šakelių, kurios neleis atliekoms susislėgti.

Kompostavimo procesas vyksta greičiau ir geriau, jei atliekos yra kuo įvairesnių rūšių. Į naują kompostą galima įdėti šiek tiek jau pagaminto komposto, tai pagreitins mikroorganizmų dauginimąsi. Specialistai pažymi, kad norint gauti kokybišką trąšą reikėtų neužmiršti komposto masę bent kartą per savaitę vartyti, tai pagerina vėdinimąsi. Tuomet kompostas pernelyg nesutankėja, išvengiame trąšai kenkiančių muselių atsiradimo. Taip pat komposto masę būtina kartais sudrėkinti.

Sėti galima ir rudenį

Daugelis individualių namų savininkų, kurių kieme vasarą žaliuoja veja, jos priežiūros darbus prisimena tik vėlyvą pavasarį ir vasarą, tačiau pamiršta, kad dar rudenį reikėtų neužmiršti atlikti kai kurių svarbiausių darbų. Pirmiausia veją rugsėjį dera kruopščiai išravėti. Jeigu pastebėjote, kad vietomis žolė skursta, prarado spalvą ir blogai auga, vien tik piktžolių ravėjimas gali ir negelbėti. Specialiomis trąšomis, turinčiomis mažai azoto, rugsėjį patręšta veja ir kitą šiltąjį sezoną džiugins žaluma.

Norintiesiems imtis vejos priežiūros profesionaliai specialistai rekomenduoja bent kas penkerius metus ištirti vejos dirvožemio rūgštingumą. Jeigu pH mažesnis nei 5,7, dirvą reikia kalkinti, o tai geriausia daryti rudenį arba pavasarį. Patręšus pievelę, žolę reikia nupjauti. Mat likusi per ilga žolė po sniego sluoksniu pūva, joje įsiveisia pelėsių, o jei vaikščiojama per ją, tokia pažeista veja gali labai negražiai išsigulėti, tad pavasarį pataisyti bus sunku.

Tie, kurie prie namų įsirengia ir vieną kitą lysvę daržovėms, sėja gali užsiimti ne tik pavasarį, bet ir rudenį. Rugsėjį galite pasisėti krapų, ridikėlių, špinatų, morkų ir dalį kitų daržovių – atėjus pavasariui rudeninės sėjos vaisiai išdygs keliomis savaitėmis anksčiau. Tiesa, sėjant juos rugsėjį prireiks šiek tiek daugiau sėklų, mat mažiau jų sudygs - tai ir atbaido daugelį sodininkų nuo tokios sėjos. Formuokite aukštesnes lysves, apie 20 centimetrų, kad vasarį per žemoje lysvėje nesikauptų vanduo ir sėklos nesupūtų.

Pasėję daržoves rudenį nepamirškite, kad labai naudinga tokiu atveju dirvą patręšti mulčiu, fosforo ir kalio trąšomis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
NAMŲ PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"