TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Badaujantiems pasiūlė valgyti vabzdžius

2013 05 14 10:34
Pasak JT, skėriai yra vieni iš maistingiausių vabzdžių. AFP/Scanpix nuotrauka

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) nusprendė, kad badaujantys besivystančių šalių gyventojai turėtų į savo racioną įtraukti vabzdžius, nes pastarieji pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis.

Organizacijos ataskaitoje teigiama, kad šiuo metu net 2 mlrd. planetos gyventojų gan reguliariai valgo vabalus, žiogus ir skruzdes.

“Valgykite vabzdžius, jų daug, tai puikus proteino ir mineralų šaltinis”, - pareiškė FAO miškų ūkio departamento vadovė Ursula Moeller, pristatydama organizacijos ataskaitą Romoje. Pasak jos, “vabzdžiu rinkimas ir jų veisimas kuria darbo vietas ir duoda pelą, kol kas tik buitiniame lygmenyje, tačiau gali peraugti iki pramoninio lygio”. FAO tyrimo duomenimis, žmonės šiandien valgo apie 1900 vabzdžių rūšių.

Dažniausiai tai – vabalai (juos, kaip maistą, vartoja 31 proc. Visų vabzdžių valgytojų), vikšrai (18 proc.), bitės, širšės ir skruzdėlės (14 proc.), o žiogai, skėriai ir svirpliai yra mažiausiai populiarūs – juos į racioną traukia tik 13 proc. žonių.

“Daugelis vabzdžių turi daug baltymo ir naudingų riebalų bei kalcio, geležies ir cinko”, - teigiama ataskaitoje. Pavyzdžiui, 100 g jautienos yra 6 mg geležies, o tame pačiame skėrių svoryje jos yra nuo 8 iki 20 mg, priklausomai nuo rūšies ir to, ką patys skėriai suryja.

Ataskaitą parengę specialistai tvirtina, kad vabzdžiai yra labai maistingi, nes juose yra daug baltymų, riebalų ir kitų naudingų medžiagų. Juos ypač rekomenduojama valgyti, kaip priedą, maisto stingantiems vaikams. Be to, vabzdžiai lengvai veisiasi ir jais gali būti šeriamos žuvys ir galvijai.

Vienok, ataskaitos autoriai pažymi, kad patiekalų iš vabzdžių populiarinimui trukdo išankstinis neigiamas potencialių vartotojų nusistatymas Vakarų šalyse.

Vabzdžiai įsisąvina maistą kur kas greičiau nei kiti gyvūnai. Pavyzdžiui svirpliams, skirtingai nuo karvių, reikia 12 kartų mažiau baltymų, kad pagaminti analogišką baltymų kiekį.

Pasak FAO, vabzdžiai jau valgomi 88-iose šalyse. Kai kur jie yra ekstrinių atvejų racionas, o kitur – delikatesas. “Tai įprasta praktika ne mažiau, kaip 29-iose šalyse Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione. Apskritai tai būdinga kaimo vietovėms. Tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui Tailande, galime pamatyti ir vabzdžius valgančius miestiečius”, - pareiškė FAO miškų ūkio specialistas Patrickas Durstas.

Pasak JT ataskaitos, restoranų savininkai galėtų įtraukti vabzdžius į meniu ir taip paveikti visuomenės nuomonę tose šalyse, kur vabzdžių valgymas nėra populiarus.

Pažymima, kad kai kuriose šalyse tam tikri vabzdžiai laikomi delikatesu. Pavyzdžiui, Pietų Afrikos šalyse, patiekalai iš vikšrų laikomi ekskliuziviniais ir brangiai kainuoja.

“techniškai įmanoma visur vartoti vabzdžius, kaip maisto ingredientą. Kai kurios kompanijos tai jau praktikuoja”, - teigiama ataskaitoje.

FAO prognozuoja, kad 2030 m. Žemės gyventojų skaičius išaugs iki 9 mlrd. žmonių. Todėl organizacija perspėja, kad siekiant patenkinti žmonijos maisto poreikius gali būti išsekinti vandens ištekliai ir iškirsti miškai, kurių plotai bus naudojami, kaip ganyklos.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"