TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Biologinis kuras: nauda ar žala?

2008 01 16 0:00

Europos Sąjunga ketina įvesti griežtesnius aplinkosaugos reikalavimus biologiniam kurui, kadangi paaiškėjo, kad naujausias vajus gaminti transporto degalus iš augalų daro nenumatytą žalą.

Aplinkos apsaugos komisaras Stavrosas Dimas pareiškė, kad iš pradžių ES nepakankamai įvertino pavojų atogrąžų miškams ir riziką, kad dėl politikos, numatančios įpareigojimus naudoti biologinius degalus, išaugs maisto produktų kainos.

Praėjusį kovą ES vadovai nustatė privalomą tikslą, kad iki 2020 metų mažiausiai 10 proc. transporto degalų turėtų būti gaunama iš biologinio kuro. Pasak S.Dimo, jau geriau nepasiekti šio tikslo, negu pasiekti jį darant žalą skurdžiai gyvenantiems žmonėms ar aplinkai.

Pasak ES energetikos reikalų atstovo Ferrano Tarradello Espuny, Europos Komisija ir toliau laikysis minėto skaičiaus - 10 proc., nes yra paklusni bloko politinių lyderių tarnaitė. Tačiau vartoti skirti biologiniai degalai turės pasiekti numatytų anglies dioksido išmetimo į aplinką sumažinimo normų ir nedaryti žalos atogrąžų miškams, taip pat atitikti kitus kriterijus, kurie bus paskelbti kitą savaitę. Biologinių degalų, kurie neatitiks standartų, nebus leidžiama vartoti Europos rinkoje.

S.Dimas teigė, kad ES turėtų įvesti atestavimo schemą biologiniams degalams, ir pažadėjo uždrausti juos gaminti iš palmių aliejaus, dėl kurio Indonezijoje nyksta miškai.

Biologiniai degalai gaminami iš grūdų, sojos pupelių, rapso sėklų ir cukranendrių. Ekonomistai tvirtina, kad subsidijos šių degalų žaliavoms auginti gali ir toliau didinti maisto kainas, o mokslininkai teigia, kad nauda nėra deramai apskaičiuota.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"