TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Diskusijos dėl prancūzų tapatybės centre – kebabai

2014 10 31 6:00
Prancūzijos greitojo maisto pramonėje kebabus lenkia tik picos ir mėsainiai. Reuters/Scanpix nuotrauka

Prancūzijoje, kurioje nacionalinis identitetas labai glaudžiai susijęs su kulinarija, kraštutinės dešiniosios partijos didėjantį tautos apetitą kebabams pasitelkia kaip įrodymą, kad šalis tampa vis labiau islamiška.

Praėjusį mėnesį Blua mieste ant Luaros kranto, kur minios turistų plūsta apžiūrėti senovinės pilies, atidarytos dar keturios kebabinės. Dabar čia veikia daugiau kaip tuzinas tokių parduotuvėlių. Kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio fronto“ partijos nariai ir šįsyk nepraleido progos priminti gyventojams apie savo antiislamistines pažiūras. Anot jų, šis Prancūzijos istorijos brangakmenis virsta rytietišku miestu.

Partijos nuomone, dabar visur matomos kebabinės, populiarios tarp jaunimo ir taupiau gyvenančių prancūzų, yra įrodymas, kad Prancūzijoje, kurioje toli gražu ne visi patenkinti 5 mln. musulmonų populiacija, įsitvirtina Artimųjų Rytų kultūra.

Per metus suvalgo 300 mln. kebabų

Interneto svetainės KebabFrites.com, kurioje reitinguojamos kebabinės ir siekiama pagerinti jų savininkų, arba „kebabistų“, kaip jie kartais vadinami, reputaciją, įkūrėjas Thibaut Le Pellecas sako, kad kebabų rinka atspindi visas Prancūzijos imigracijos ir integracijos problemas.

Praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį kebabus į Paryžių atvežė emigrantai iš Turkijos. Pirmiausia jie išpopuliarėjo tarp Šiaurės Afrikos kilmės Prancūzijos juodaodžių. Vėliau kebabai buvo pritaikyti ir etninių prancūzų skoniui. Mėsa su daržovėmis ir grietininiu padažu čia dažniausiai patiekiama su traškia bandele ir skrudintomis bulvėmis.

Dabar Prancūzijoje kasmet suvalgoma maždaug 300 mln. kebabų. Už vidutiniškai 6 eurus jų galima nusipirkti net 10,2 tūkst. prekybos vietų. Šalies greitojo maisto pramonėje už kebabinių savininkus daugiau uždirba tik picerijos ir mėsainių pardavėjai. Prancūzijoje kebabų galima rasti visur: miestų ir miestelių gatvėse stovinčiose parduotuvėlėse ir prekybos centrų šaldikliuose; čia taip pat veikia specialūs langeliai, prie kurių patiekalą galima įsigyti privažiavus automobiliu. Prancūzai pamėgo ir kebabų skonio bulvių traškučius.

"Kebabizacija"

Nors tokio maisto mėgėjų kasmet daugėja, daugelis šalies gyventojų kebabus vis dar laiko riebiu greitu valgiu, kurį nešvariuose užkampiuose pardavinėja visuomenėje nepritapę musulmonai imigrantai.

Dažnas prancūzas maistą ir nacionalinę virtuvę suvokia kaip neatskiriamą savo tapatybės dalį. Tuo pasinaudojęs „Nacionalinis frontas“ ir pradėjo kampaniją, kuria siekia įrodyti, kad šis Vidurio Rytų patiekalas užgožia prancūziškas tradicijas ir nacionalines vertybes. Kovo mėnesį, prieš savivaldos rinkimus, partijos nariai visoje šalyje aršriai kritikavo kebabinių plėtrą, o vienas jų net pareiškė, kad Prancūzija išgyvena „kebabizaciją“.

Kitose Vakarų Europos valstybėse į tokias maitinimo įstaigas žvelgiama visiškai kitaip. Pavyzdžiui, Vokietijoje jos laikomos sėkmingos turkų integracijos į visuomenę simboliu. Kanclerė Angela Merkel mažiausiai tris kartus buvo nufotografuota pjaustanti kebabą. O štai Jungtinės Karalystės opozicijos lyderis Edas Milibandas gyrė šių patiekalų gamintojus už sunkų darbą ir atsidavimą verslui, kuris siūlo britams kokybiško maisto už prieinamą kainą. Nė vienas Prancūzijos politikas nėra padaręs nieko panašaus.

Kebabinės, prie kurių kartais nusidriekia eilės išalkusių klientų, neretai sulaukia kaltinimų pinigų plovimu. Jų savininkai ginčija, kad tokie įtarimai smarkiai perdėti. Tačiau dažnesni ir šiam verslui pavojingesni yra kaltinimai dėl netinkamų sanitarinių sąlygų kebabų gaminimo vietose. Vis dėlto kavines ir restoranus nuolat tikrinantys inspektoriai teigia, jog pažeidimų kebabinėse pasitaiko ne dažniau negu kitose viešojo maitinimo įstaigose.

Vienas Blua miestelio kebabinės savininkas „Reuters“ korespondentams sakė, kad kai kurie prancūzai, išgirdę žodį "kebabas", pirmiausia pagalvoja apie arabus, tačiau toks požiūris, anot jo, pamažu kinta. Vyras pasigyrė turintis „labai prancūzišką“ klientūrą.

Parengė MILDA BARONAITĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"