TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Gina tradicinį restoraną

2013 06 08 6:00
Restorano maistas turi būti pagamintas šefo, o ne ištrauktas iš maišelio ir pašildytas. AFP/Scanpix nuotrauka

Neapsakomai didėjant greitojo maisto populiarumui, Prancūzijoje norima ką nors daryti, kad būtų apginti tradiciniai restoranai, kur svečiai susėda prie staliukų ir užsisako šefų pagamintų pagal jų receptūrą patiekalų.

Prancūzija susirūpinusi, kad jos gastronominei reputacijai kenkia standartų neatitinkančios užkandinės, svarsto, ar neuždraudus viešojo maitinimo įstaigoms vadintis restoranais, jei maistas jose nėra ruošiamas nuo pat pradžios ten dirbančių šefų. Šiuo draudimu, kurį remia restoranų sąjunga „Synhorcat“ ir parlamentarų grupė, siekiama sustabdyti „restoranų“, kuriuose patiekiamas iš pusgaminių paruoštas ar mikrobangų krosnelėje pašildytas maistas, plitimą. Tačiau pasiūlymui priešinasi kai kurie restoranų savininkai. Jie sako, kad tai pakels kainas ir bus prarasta daug darbo vietų.

Parlamentaro Danielio Fasquelle’io iš dešiniųjų opozicinės partijos UMP pasiūlymas šį mėnesį turi būti pateiktas parlamentui, kaip naujo vartotojų teisių įstatymo projekto pataisa. Pagal ją būtų apribota teisė vartoti terminą „restoranas“. Restoranu galėtų vadintis tik tos įstaigos, kuriose maistas ruošiamas čia pat, iš šviežių ar šaldytų produktų. Išimtys būtų taikomos tik kai kuriems iš anksto jau paruoštiems produktams, tokiems kaip duona ir ledai.

31 proc. Prancūzijos restoranų patiekia ne savo pagamintą, o pramoniniu būdu paruoštą maistą. Pasak ekspertų, tai daro ir daugiau restoranų, tik to nepripažįsta.

Alainas Fontaine‘as, turintis restoraną „Le Mesturet“ Paryžiaus centre, mano, jog šis skirtumas - esminis: vienas dalykas yra šefai, kurie kuria receptus ir gamina, visai kas kita - atidaryti maišelį ir pašildyti.

1995 metais Prancūzijoje buvo priimtas įstatymas, apibrėžiantis, kas yra kepykla - taip gali vadintis tik tos įstaigos, kurios pačios kepa duoną ir pyragaičius. Tai buvo paspirtis tradiciniams kepėjams.

Panašiai turėtų suveikti ir įstatymas dėl restoranų, tačiau jo priešininkai, taip pat pagrindinė restoranų savininkų asociacija UMIH sako, kad šis pasiūlymas „sukeltų visišką painiavą visuomenėje, tarp klientų ir ypač užsienio turistų“, taip pat turėtų drastiškų pasekmių kalbant apie įdarbinimą, ypač jaunimo. Ketvirtadalis Prancūzijos restoranuose dirbančių žmonių yra jaunesni nei 25 metų.

Grupė pasiūlė vietoj to įvesti naują „meistrų restorano“ ("artisanal restaurant") kategoriją toms maitinimo įstaigoms, kurios viską gamina pačios.

Greitasis maistas ir maistas išsinešti pernai sudarė 54 proc. Prancūzijos rinkos - 34 mlrd. eurų – ir pirmą kartą pardavimu pralenkė tradicinį maistą, patiekiamą restoranuose prie aptarnaujamų staliukų.

AFP, BNS, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"