TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Gurmanų puota iš politinio puodo

2011 09 17 0:00
Pradėjusi dirbti parlamente aistringa kulinarė F.Branget vis mažiau turi laiko suktis virtuvėje.
Užsienio spaudos nuotrauka

Suvienijus dešiniuosius ir kairiuosius prancūzų parlamentarus atsirado unikali receptų knyga. Kulinarinis turas po Prancūzijos virtuvę kvepia istorija, humoru, nostalgija ir pagyromis.

Spalvingoje 295 puslapių knygoje "Respublikos virtuvė: virk su savo deputatais!" ("La Cuisine de la Republique, Cuisinez avec vos deputes!") pateikiami prancūzų delikatesų receptai iš įvairiausių krašto vietų. "Mes prieš visą valstybę atsakome už gerą valgį. Prie pietų stalo - jokių politinių partijų. Rašydami šią knygą parlamento vyrai ir moterys atliko savo politinę pareigą, priminė regionų unikalumą", - sako idėjos autorė Francoise Branget iš prezidento Nicolas Sarkozy centro dešinės partijos.

Dauguma receptų - seni, išbandyti prieš daugybę metų, ėję iš kartos į kartą. Šių patiekalų gaminimas reikalauja ištvermės, kruopštumo ir pačių originaliausių ingredientų. Laimi gausa: sraigės sviesto, petražolių, vyno ir česnakų padaže, prancūziškas bulvių apkepas su lydytu sviestu, ypatingai paruošta kiaulės galva... 177 parlamentarų šypsenos, pastabos ir patarimai suteikia knygai pikantiško jaukumo.

Mėgėjus kulinarus labiausiai gali išgąsdinti pirmasis knygos receptas, kurį pasiūlė Etienne'as Blancas iš Eno regiono. Iš pradžių negyvas kiškis kelias dienas pūdomas atvirame ore. Per kitas penkias dienas iš gyvūno išsiurbiamas kraujas, išimami organai, nupjaunama galva. Iš likusios mėsytės gaminamas klasikinis troškinys su vyno marinatu. Trys dienos šutinimo - ir patiekalas gatavas.

Parlamentarė Cecile Dumoulin iš Ivlino siūlo išmėginti ypatingą didžiulės kimštos vištos receptą. "Gražiosios Gabrielės" įdaras - morkos, ropės, svogūnai, porai, džiovintas kumpis, dešrelės, viščiukų kepenėlės ir skilviai, kiaušiniai bei grietinė. Pavadinimas šiam patiekalui suteiktas pagal Gabrielle d'Estrees, Burbonų dinastijos pradininko karaliaus Henriko IV meilužės, vardą.

Parlamentarai gurmanai, kaip ir dera aristokratams, vienijasi į maisto klubus, pavyzdžiui, į Parlamento stalo draugų klubą arba Kiaulės draugų būrelį. Keletą kartų per metus jie rengia skirtingų regionų patiekalų degustacijas. Rinkdami receptus politikai stengėsi būti kuo nuoširdesni. "Vos iškeptas šis patiekalas, jo skleidžiamas nepaprastas kvapas man primena vaikystę", - teigia Jeanas Pierre'as Abelinas, aprašydamas sviestinę galetę, dažniausiai kepamą sekmadieniais ir valgomą po Mišių.

Iš 111 parlamentarių projekte atsisakė dalyvauti 72 politikės, tarp jų ir dvi potencialios socialistų kandidatės į prezidentus Marine Aubry bei Segolene Royal. Tačiau kitas socialistų pretendentas Francois Hollande'as neatsispyrė pagundai ir su išsamiais komentarais pateikė savo mėgstamą kiaušinių ir bulvių apkepo, panašaus į ispanišką omletą, receptą.

"Valgių gaminimas įaugęs į mūsų sielą, tačiau gyvenime trukdo politika. Tiesiog nebelieka tam laiko. Šie receptai - tai liudijimas apie mūsų mažyčius malonumus, mūsų indėlį į istoriją", - tvirtina aistringa kulinarė F.Branget.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"