TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Imigrantai dirba darbus, kurių prancūzai nenori

2010 09 10 0:00
Prancūzijos restoranuose dirba vis daugiau virėjų iš Afrikos ir Azijos.
AFP/Scanpix nuotrauka

Prancūzai puoselėja savo kulinarines tradicijas, kurios pritraukia daugybę lankytojų iš užsienio, tačiau mažai kas susimąsto, kad dauguma restoranų Paryžiuje ir kituose dideliuose miestuose priklauso imigrantams iš Afrikos ir Azijos.

Prancūzija yra trečia pasaulyje labiausiai turistų lankoma šalis. Prancūzų virtuvė masina svečius iš viso pasaulio. Tačiau tikrovė tokia, kad daugybė virėjų ir virtuvės darbuotojų Prancūzijoje dirba nelegaliai, nors daugelis moka visus mokesčius ir socialines rinkliavas.

Nors nedarbas Prancūzijoje didelis ir šalis patiria rimtų sunkumų integruodama imigrantų bendruomenes, profesinės sąjungos palaiko nelegalių imigrantų kampaniją už teisę legaliai gyventi ir dirbti Prancūzijoje.

"Mes dirbame darbus, kurių prancūzai nenori dirbti", - sako Diaby Gandega, nelegalus imigrantas iš Malio (Vakarų Afrika), prasmukęs į Prancūziją prieš ketverius metus ir dirbantis indų plovėju.

Jis sako tiesą - Vakarų europiečiai nepasirengę dirbti ilgas valandas pragariškai įkaitusioje virtuvėje. D.Gandega paprastai baigia darbą, kai metro ir kitas transportas jau nebeveikia, tad, kaip ir daugelis kitų nelegalių restorano darbuotojų, iki ryto laukia visą naktį dirbančioje kavinėje pirmo autobuso, kad parvažiuotų namo. Jam nemalonu, kad daugelis prancūzų laiko imigrantus pavojingais.

Bloga ir gera imigracija

Pastaruoju metu prezidento Nicolas Sarkozy vykdoma kampanija prieš čigonus sukėlė nemenką pasipiktinimą visoje Europoje ir protestus pačioje Prancūzijoje. N.Sarkozy nori įgyvendinti programą, kad visi užsienyje gimę Prancūzijos piliečiai netektų pilietybės, jei daro nusikaltimus arba laikosi poligamijos. Tačiau D.Gandega sako, kad daugelis tokių kaip jis moka Prancūzijos socialinės apsaugos sistemai, nors neturi teisės ja pasinaudoti, kaip kiti darbuotojai. "Mes ne chuliganai, mes - darbininkai. Turime darbus ir mokame visus mokesčius. Mes juos sumokame Prancūzijoje, o ne savo šalyse", - sako jis.

Tokie nelegalai kaip D.Gandega dažniausiai turi tenkintis mažu uždarbiu, jų darbo valandos neatitinka jokių įstatymuose numatytų normų. Organizuotis tokiems darbininkams padeda kairuoliška Visuotinė darbo konfederacija (CGT). Kone kiekvieną savaitę šimtai nelegalių darbininkų žygiuoja Paryžiaus gatvėmis. Nepaisant deportacijų, kurias vykdo valdžia (vien pernai iš šalies deportuota 30 tūkst. nelegalių migrantų), jų kova duoda šiokių tokių rezultatų. Imigracijos ministras Ericas Bessonas pareiškė, kad vyriausybė sieks palengvinti gauti leidimus gyventi tiems, kurie daugelį metų dirba Prancūzijoje. N.Sarkozy dešiniųjų UMP partijos jaunimo skyriaus lyderis Benjaminas Lancaras teigia, kad labai klaidinga manyti, jog UMP yra prieš imigraciją. "Mes prieš tokią imigraciją, kai imigrantai nedirba ir iš valstybės ima paramą, nors jos nenusipelno. Štai kur problema", - sako jis. Tačiau tiems, kurie dirba ir moka visus socialinius mokesčius bei siekia sėkmingai įsitvirtinti Prancūzijoje, pasak jo, reikia padėti.

Ar prancūzų virtuvė atsilaikys?

Kad ir kaip būtų, imigracija yra opus klausimas Prancūzijoje. Daugelis prancūzų, matydami vis didėjančius būrius imigrantų ir ypač musulmonų, jaučia grėsmę savo šalies gyvenimo būdui ir tradicijoms. Dauguma prancūzų pritaria islamiškų skarų draudimui. Vyriausybės inicijuotus nacionalinės tapatybės debatus teko patyliukais užgesinti, nes pasipylė tiek daug antiimigracinių komentarų ir kaltinimų, kad tai galėjo paskatinti dar didesnį imigrantų nusikalstamumą.

Tačiau imigrantai iš Pietų Azijos ir Afrikos, dirbantys Prancūzijos virtuvėse, kitais būdais verčia pajusti savo buvimą. Vis daugiau kavinių ir restoranų Prancūzijoje siūlo tokius patiekalus kaip daržovių kariai arba deda rytietiškus prieskonius į vis populiaresnį amerikietišką mėsainį. Rezultatas - Bolivudo mėsainis. Akivaizdu, kad net la cuisine francaise nebegali atsispirti globalizacijai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"