TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Italai prisiminė močiutės virtuvę

2012 08 29 8:30
Krizė priminė italams tai, ką jie buvo pamiršę, - gardžiausią sumuštinį galima pasidaryti ir patiems. /Užsienio spaudos nuotrauka

Stengdamiesi sutaupyti pinigų sunkiais laikais italai atsisveikina su greitu maistu ir grįžta prie tradicinių, namie gaminamų patiekalų - močiutės virtuvės.

Apie 200 raudonmarškinių savanorių dėlioja ant stalų milžiniškus apvalius ir ilgus duonos kepalus, stiklainius ir dėžutes su sumuštinių įdarais, bei aptaria, kas pjaustys, kas pildys, kas patieks. Pirmą kartą Močiutės sumuštinių festivalis mažame Pietų Italijos Džovinaco miestelyje buvo surengtas prieš 17 metų - to ėmėsi grupė paauglių, susirūpinusių, kad paprastus pietus, kuriuos suruošia brangi močiutė, praris greitasis maistas ir prekybos centrų užkandžiai. Tada niekas negalėjo pagalvoti, kad 2012 metų ekonomikos krizė paskatins tokį pinigų stokojančių italų susidomėjimą močiutės sumuštiniais.

"Išgyvename sunkius laikus, ne visi žmonės gali valgyti restorane, bet čia jie gali išleisti kelis eurus sumuštiniui ir gerai jaustis, - sako organizatorius Gianfranco Stufano. - Tai ir proga suvokti, kaip anksčiau žmonės valgė vietos produktus, nieko neišmesdavo ir vis tiek maitinosi gerai."

Daugelis tokių naminių sumuštinių, kuriuos italai vadina "paninis", receptų buvo ištobulinti skurdo, būdingo visos Pietų Italijos istorijai, metais. Trisdešimtmetis Gianfranco dar gerai atsimena, kaip jo seneliai skrupulingai džiovindavo saulėje pomidorus, artišokus ir pipirus, o paskui konservuodavo aliejuje, kad turėtų per visą žiemą sumuštiniams. Visi likučiai buvo branginami, neišmetami.

Per Džovinaco festivalį populiariausi sumuštiniai su parmidžanu, baklažanais, mocarela ir bazilikų bei pomidorų padažu. Šis įdaras visiems labiau žinomas kaip pagrindinis patiekalas, tačiau žmonėms primena, jog tai, kas liko, kitą dieną gali būti sutepta su duona - nereikės mieste pirkti pietų. Recesijai skaudžiai kandant, būtent prie tokio požiūrio dabar grįžta daug šeimų.

"Aš turiu kur kas daugiau gaminti namie, kad sutaupyčiau. Net pradėjau kepti duoną, nors tam laiko ir neturiu, - darbas, vaikai, - sako Angela, apimta sparčiai tarp italų plintančios mados taupymo sumetimais kepti duoną namie. - Kiekvieną savaitę prekybos centruose mes galime išleisti vis mažiau pinigų, tad dažnai tenka lyginti kainas ieškant pigiausių produktų."

Naujausi duomenys rodo, kad daugiau kaip trečdalis italų sumažino išlaidas maistui. Žmonės stengiasi nieko neišmesti ne tik ekonominių bėdų spaudžiami - tam turi įtakos ir kylanti nostalgija. Knygynuose geriausiai perkami ne kulinarijos žurnalai blizgančiais viršeliais, o knygos tokiais pavadinimais kaip "Ekonomiška virtuvė" ir "Močiutės virtuvė".

Iki finansų krizės šiuolaikiniams tėvams nebuvo reikalo prisiminti taupymo metodų, kuriuos naudojo jų protėviai. Daugelis priprato prie gatavų prekybos centrų užkandžių, kuriuos įdeda vaikams į mokyklą. "Mums tikrai reikėtų grįžti prie valstietiško maisto - paprastesnio, sveikesnio, iš vietos produktų. Žmonės gal net pamiršo, kokia skani duona su alyvuogių aliejumi bei pomidoru ir kokia maistinga", - sako vaikų dietologas Domenico Cavacco. Jis mano, kad taupymas turi ir kitą prasmę: "Jeigu dabartinė krizė privers daugiau tėvų prisiminti senas kulinarijos tradicijas, tai gali būti labai geras žingsnis kovojant su vaikų nutukimu."

Ir taip pat gali būti, kad ekonomikos krizė bus veiksmingesnė už bet kokią kampaniją prieš nesveiką greitąjį maistą.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"