TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Jungtinės Tautos ragina valgyti vabzdžius

2013 05 23 6:46
Moteris Briuselyje gardžiuojasi skėriu. Reuters/Scanpix nuotrauka

Jei norite išsaugoti atogrąžų miškus, pagerinti savo mitybą bei sveikatą, sumažinti kenksmingų dujų išmetimą į atmosferą ir savo išlaidas maistui - tereikia valgyti vabzdžius. Jie yra maistingi, lengvai veisiami, skanūs. Vabalai, žiogai, skruzdėlės, vikšrai yra dar nepanaudotas maisto šaltinis, galintis padėti žmonijai įveikti badą.

JT maisto ir žemės ūkio organizacija FAO savo pranešime, pavadintame "Maisto ir mitybos saugumo ateities perspektyvos", teigia, kad vabzdžių, kurie yra labai maistingi ir turi daug baltymų, naudingųjų riebalų, vitaminų, skaidulų, naudojimas maistui gali padėti badaujantiems besivystančių šalių gyventojams.

"Valgykite vabzdžius, jų daug, tai proteinų ir mineralų - kalcio, geležies, cinko - turtingas šaltinis", - pareiškė FAO atstovė Eva Muller. Savo racioną vabzdžiais papildo trečdalis pasaulio gyventojų - maždaug 2 milijardai.

Kol kas vabzdžių rinkimas bei veisimas sukuria darbo vietas ir pajamas tik namų ūkiams, bet turi potenciją peraugti į pramoninę gamybą. Mokslininkų skaičiavimais, žmonės maistui naudoja apie porą tūkstančių iš milijonų vabzdžių rūšių.

Vabalus mieliausiai renkasi 31 proc. vabzdžiavalgių, iš jų 18 proc. labiausiai mėgsta vikšrus, 14 proc. - bites, vapsvas ir skruzdėles, 13 proc. - žiogus, skėrius, svirplius.

100 gramų jautienos yra 6 miligramai geležies, o tokiame pačiame kiekyje skėrių - nuo 8 iki 20 miligramų, priklausomai nuo to, kuo mito patys vabzdžiai. Omega-3 vabzdžiai turi tiek pat kiek žuvys ir daug daugiau negu kiauliena ar jautiena.

Kaip maisto priedas vabzdžiai galėtų būti puiki priemonė nepavalgantiems vaikams.

Dėl klimato kaitos kintant sezoniškumui bei nykstant ganyklų plotams, o intensyviai žvejybai naikinant jūrų gėrybių išteklius, uždavinys išnaikinti badą pasaulyje ateinančiais dešimtmečiais taps dar sunkesnis. Šio šimtmečio pabaigoje pasaulio gyventojų nuo dabartinių 7 mlrd. padaugės iki 10 mlrd., o esamos maisto tiekimo sistemos senkant vandens ištekliams, iškertant miškus ganykloms bus nebepakankamos, tad žmonės turės ieškoti kitų mitybos šaltinių.

Tinka ir pašarui

Ištekliams menkstant ir brangstant, gyvulių pašaras taip pat taps problema. Jungtinėse Valstijose norint gauti vieną kilogramą jautienos reikia 7 kilogramų pašarų. Vabzdžiai ne tik galėtų būti gyvulių pašaras, bet ir pakeisti mėsą žmonėms. Vabzdžiai užima daug mažiau vietos nei raguočiai ir kiti naminiai gyvuliai, kurių auginimas išskiria milžiniškus kiekius šiltnamio efektą skatinančių dujų ir amoniako. Jau dabar galvijai šeriami iš žuvų padarytais pašarais, nors žuvų yra kur kas mažiau nei vabzdžių. Įtraukus juos į galvijų racioną būtų galima gerokai sumažinti jų suėdamos augalinės masės kiekį. 70 proc. žemės ūkio paskirties žemės dabar naudojama gyvuliams auginti.

Neįmanoma suskaičiuoti, kiek pasaulyje yra vabzdžių, bet galima neabejoti, kad jų yra trilijonų trilijonai. Ne visi jie valgomi, bet visi jie sudaro milžinišką Žemės biomasės dalį.

Įveikti pasibjaurėjimą

Kaip pažymi FAO, Vakarų kultūra bjaurisi vabzdžių valgymu ir sieja jį su primityviu elgesiu. Tačiau tiesa yra ta, kad žmonės šimtmečiais kultivuoja vabzdžius: bites, šilkaverpius. Vabzdžiai yra maži ir nereiklūs, lengvai dauginasi. Pietryčių Azijoje jau įkurti vabzdžių ūkiai, vykdomi plataus masto pramoniniai eksperimentai.

FAO duomenimis, vabzdžiai valgomi 88 valstybėse: vienur kaip įprastinis arba ypatingas maistas, kitur - kaip delikatesas. Tai įprasta praktika mažiausiai 29-iose Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalyse. Kaimiškose vietovėse tai - tradicija, bet, pavyzdžiui, Tailande, vabzdžius valgo ir miestiečiai. Tam tikros vikšrų rūšys laikomos išskirtiniu delikatesu pietiniuose Afrikos regionuose ir kainuoja itin brangiai.

Kai kuriose šalyse vabzdžių valgiai gali būti labai rafinuoti - šokoladu aplieti vabzdžiai patiekiami kaip nepaprastas desertas, cukruje apkepintais kirminėliais pagardinami pyragaičiai ir pan. Olandijos mokslininkai jau dirba su vietos virėjų mokyklomis kurdami Vakarų žmogui priimtinus patiekalų su vabzdžiais receptus, kurie suguls į kulinarijos knygą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"