TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Kalorijas skaičiuoti bus paprasčiau

2009 03 02 0:00
Tam, kad būtų sveiki, žmonės turi žinoti, ką valgo.
AFP/Scanpix nuotrauka

Turbūt nesuklysime pasakę, kad vis daugiau žmonių skiria didesnį dėmesį mitybai, reikalauja daugiau ir kokybiškesnės informacijos ant etikečių ir nori, kad ji būtų aiški, išsami bei patikima.

Šiomis temomis rimtai susirūpino ir Europos Sąjungos (ES) institucijos. Europos Parlamento Vidaus rinkos ir vartotojų komitetas pradėjo svarstyti Europos Komisijos pasiūlytą reglamentą dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams.

"Šiuo metu, kai nutukimas tampa didele Europos žemyno problema, be to, vis dar nerimaujama dėl kai kurių produktų kokybės, itin svarbu, kad vartotojai galėtų gauti kuo daugiau informacijos, kuri būtina jų sveikatai apsaugoti. Komisijos pasiūlymas gerokai pasitarnautų šiam tikslui", - pabrėžė Vidaus rinkos ir vartotojų komiteto narys Šarūnas Birutis.

Maistingumo ženklinimas - įprastas būdas teikti vartotojams informaciją, kad šie galėtų rinktis maisto produktus, atsižvelgdami į jų poveikį sveikatai. Pripažįstama, kad tinkamas maisto ženklinimas gali padėti vartotojams rinktis subalansuotą mitybą.

Pagal naująjį reglamentą bus privaloma pagrindiniame regėjimo lauke - pakuotės priekinėje dalyje - nurodyti produkto energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių (cukraus) ir druskos kiekius 100 g, 100 ml arba porcijoje.

Vartotojas, žinodamas, kad vidutinė kalorijų dienos norma yra 2000, cukraus - 90 g, riebalų - 70 g, sočiųjų riebalų rūgščių - 20 g, galės lengvai suskaičiuoti, kiek vieno ar kito produkto reikia visavertei mitybai. Tai ypač aktualu žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, tokių kaip diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis ir pan. Informacija apie galinčias sukelti alergiją sudedamąsias dalis turės būti teikiama ne tik ant fasuotų, bet ir ant nefasuotų produktų, kuriais prekiaujama mažmeninės prekybos vietose bei viešojo maitinimo įstaigose.

Reglamentui įsigalioti numatytas pereinamasis laikotarpis, taip palengvinant naštą pramonei. Ženklinimas bus vienodai taikomas visoje ES ir visiems produktams. Išimtis numatyta tik alkoholiniams gėrimams dėl jų ypatybių.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"