TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Krizė keičia italų valgiaraštį

2013 09 28 6:00
Vis daugiau italių pradėjo namie kepti duoną. Užsienio spaudos nuotrauka

Mėsa, žuvimis bei vaisiais linkę mėgautis italai dabar vis dažniau renkasi picą ir vakarieniauja namie.

Milane gyvenanti namų šeimininkė Giovanna Azi virtuvėje iš stalčiaus ima mentelę ir įdeda atšalusius „Margaritos“ picos gabaliukus į keptuvę. „Prieš keletą metų jie būtų atsidūrę šiukšlių dėžėje, o dabar džiaugiamės turėdami bent tokio maisto“, - psipažino G.Azi.

Jos jaunai šeimai, kaip ir daugeliui italų, ekonomikos krizė smogė iš peties. Per krizę pabrango maisto produktai ir sumažėjo darbo užmokestis. Azi šeima priversta taupyti kiekvieną centą, todėl stengiasi prasimaitinti išleisdama kuo mažiau pinigų.

„Milane kepalas duonos kainuoja nuo 4 iki 5 eurų (nuo 13,8 iki 17,3 lito), tačiau namie galiu jos išsikepti už 80 centų (2,8 lito)“, - sakė G.Azi. Ūkininkų ir žemdirbių asociacijos "Coldiretti" duomenimis, per pastaruosius dvidešimt metų duonos kaina Italijoje išaugo daugiau nei 419 procentų.

„Valgydami picerijose per savaitę išleisdavome apie 30 eurų (104 litus). Tačiau neseniai picas pradėjau kepti namie. Mano vaikams labai patinka naminės picos“, - aiškino G.Azi. Vis dėlto net ir gamindama naminį maistą italė priversta taupyti. „Gamindama picas atsisakiau originalaus buivolių pieno sūrio mocarelos. Jis mums per brangus, todėl renkamės karvių. Be to, į Bolonijos padažą pradėjau dėti mažiau maltos jautienos, - pasakojo G.Azi. - Mūsų šeima ėmė valgyti mažiau mėsos ir žuvų. Tai mums per brangu."

Valgo sotų maistą

Besikeičianti italų mityba kelia nerimą Milane dirbančiai dietologei Francescai Noli. Jos tautiečiai pamažu atsisako daug baltymų turinčio Viduržemio jūros regiono maisto ir dažniau renkasi patiekalus, kuriuose gausu angliavandenių. „Nuo 2008 metų italai valgo daugiau makaronų ir ryžių. Jie ganėtinai pigūs ir sotūs. Apmaudu, kad žmonės vis rečiau vartoja šviežias daržoves, žuvis ar mėsą. Šiuos produktus italai dažniausiai perka tada, kai būna akcijos“, - sakė F.Noli.

Dietologė nerimauja ir dėl augančio italų svorio. Šiuo metu trečdalis jaunimo ir beveik 20 mln. suaugusiųjų turi antsvorio. Tai itin akivaizdu vargingesniuose Italijos pietuose. Būtent nesveika mityba lemia daro poveikį žmonių svoriui.

Prie Milano pakraštyje esančio prekybos centro televizijos žvaigždė virėjas Sergio Barzetti ragina italus urmu pirkti šviežias daržoves ir vaisius, konservuoti juos ir sveikai maitintis žiemos metu. „Daržovių ir vaisių kainos pernelyg didelės, ypač žiemą. Konservavimas – vienas pigiausių būdų gauti vitaminų porciją visus metus. Tai Italijos kulinarinio paveldo dalis. Norime, kad italai sveikai maitintųsi“, - tvirtino S.Barzetti.

Uždaromos kepyklos

"Coldiretti" duomenimis, trečdalis italų namie kepa picas, 19 proc. gyventojų – duoną. Tai žlugdo kepimo pramonę. Italijos mažųjų ir vidutinių įmonių asociacija „Artisan“ skelbia, kad per pastaruosius dvejus metus sostinėje Romoje ir jos priemiesčiuose uždaryta 10 proc. kepyklų.

Sunkumai užklupo ir kepėją iš Milano Oreste Montalto. Jo sumuštinių ir duonos parduotuvėje pradėjo lankytis perpus mažiau pirkėjų. „Pastaraisiais metais patiriame rimtų nuostolių. Parduodame 40, gal net 50 proc. mažiau produkcijos. Žmonės gamina maistą namie. Tai žlugdo mūsų verslą“, - sakė O.Montalto.

Jis mano, kad kepyklų Italijoje laukia sunki ateitis. „Kepėjai vos suduria galą su galu. Produkcijos pardavimas mažėja, nes ji žmonėms atrodo per brangi. Nenorėčiau, kad mano vaikai taptų kepėjais“, - pridūrė O.Montalto.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"