TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Kulinarinę reputaciją gina naujas ženklas

2014 07 30 6:00
Naujas ženklas Prancūzijoje nurodo, kad maistas yra pagamintas namie, o ne pašildytas gatavas. AFP/Scanpix nuotrauka

Vasaros metas pritraukia dar daugiau turistų į Prancūziją, o šiemet keliautojai gali pastebėti naują ženklą ant valgiaraščių. Jis reiškia, kad maistas pagamintas namie.

Bėda ta, kad Prancūzijoje, ypač garsėjančioje kulinarijos tradicijomis, kaip ir kitur išsivysčiusiame pasaulyje, daug restoranų tiesiog pašildo iš anksto paruoštą maistą ar net pusfabrikačius, o ne gamina visą patiekalą nuo pat pradžių. Pernai spalį daryta apklausa parodė, kad, prancūzų vartotojų manymu, tik vos pusė restoranų siūlo namie pagamintą maistą. Dar kiti duomenys rodo, jog maždaug 85 proc. restoranų slapta naudoja šaldytą ar vakuumuotą maistą.

Neseniai įsigaliojo šiemet priimtas įstatymas, skirtas Prancūzijos kulinarinėms tradicijoms apginti. Nuo šiol kiekvienas restoranas, siūlantis namie pagamintus patiekalus, gali tai nurodyti valgiaraštyje specialiu ženklu - troškintuvu su namo stogo pavidalo dangčiu. Nuo sausio mėnesio šis ženklinimas bus privalomas, tad jei lankytojas jo nematys, vadinasi, maistas nėra fait maison. Valdžia tokį žymėjimą pasirinko tam, kad jis būtų suprantamas kiekvienam užsieniečiui. 13,5 proc. turistų išlaidų Prancūzijoje tenka kaip tik gastronomijai.

Net garsių restoranų profesionalūs šefai įsigudrino pirkti gatavą faršą ir patiekti taip, tarsi tai būtų ką tik virtuvėje pagamintas rankų darbo totoriškas bifšteksas, ką jau ir kalbėti apie visokius neva namų gamybos pyragus ir kepinius. Tie, kurie dirba restoranų versle, sutinka, kad pirkti gatavą tešlą ar gatavus mėsos gaminius yra daug lengviau, nereikia labai anksti ateiti ar ilgiau pasilikti. Tuo labiau kad tik labai mažai žmonių supras, jog gražiai su salotomis patiektas paštetas pagamintas pramoniniu būdu. Pasakojama istorija apie vieną šefą, kuris nuėjo pavakarieniauti ir žinojo, kad valgo pramoninį jautienos kepsnį, bet jis buvo toks skanus, kad šefas susimąstė, ar jam verta tiek daug triūsti gaminant pačiam.

Pagal naująjį įstatymą, maitinimo įstaigos, naudojančios gatavą tešlą, paštetus ir mėsos pusfabrikačius negalės naudoti logotipo "pagaminta namie". Bet yra išimčių. Šefai gali pirkti duoną, pastą, sūrį ir vyną bei žalius produktus, užšaldytus, supjaustytus, rūkytus ir nuluptus.

Ženklas "pagaminta namie".

Šios taisyklės sukėlė tiesiog audrą tarp kulinarijos ir restoranų žinovų. Kritikai šaiposi iš "naminio maisto" su šaldytomis krevetėmis ir šaldytais špinatais. Jie mano, kad išimtys pakerta pačią įstatymo idėją: padėti vartotojui atskirti restoraną, kuriame vietoje gaminama iš šviežių vietos produktų, kartu paskatinant vietos gamintojus ir sukuriant naujų darbo vietų, nes virtuvėms juk reikės darbuotojų, jei restoranai patys turės luptis daržoves, darinėtis žuvis ir paruošti kepti viščiukus.

Savo ruožtu valdžia mano, kad įstatymas paskatins daug gerų dalykų - restoranų savininkai siūlys daugiau naminių patiekalų, o vartotojai gaus geresnius potyrius ir dažniau lankysis restoranuose. Kritikai atkerta: restoranai ir toliau siūlys pašildytą maistą, nes nieko kita jie nemoka daryti. Įstatymas gali net sumažinti naminių patiekalų skaičių valgiaraščiuose. Savininkas, kurio visą valgiaraštį sudaro pramoninis maistas, pats kepė tik obuolių pyragą; dabar, kai prie pyrago jam reikės pridėti naująjį logotipą, šis tik dar labiau pabrėš, kad visi kiti valgiai - paruošti iš anksto. Tokiam savininkui geriau bus pakeisti naminį pyragą gatavu: jis dirbs mažiau, uždirbs daugiau ir visiškai teisėtai neženklins savo valgiaraščio.

Antra vertus, gal ir nėra blogai pirmą kartą įstatymu apibrėžti, kas yra naminis maistas.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"