TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Mėsa čirška ant vulkano

2010 04 09 0:00
Vulkano papėdėje, prie stingstančios lavos srauto, knibžda turistų.
AFP/Scanpix nuotrauka

Turistai plūsta į Islandiją ne tik pasižiūrėti prabudusio vulkano, bet ir paragauti maisto, pagaminto ant karštos lavos.

Neseniai Islandijoje išsiveržęs vulkanas netikėtai pakurstė turistų susidomėjimą ne tik šios salos gamta, bet ir kulinarija. Išradingi vietos virėjai ir nesnaudžianti valdžia sukurstė tikrą ažiotažą suorganizavę kulinarinį festivalį tiesiog ant prabudusio ugnikalnio šlaitų.

Tikriausiai teisingas yra pasakymas: "Kam bėda, o kam - nauda." Nors vulkanas kiek pagąsdino gyventojus, dabar jie iš to turi nemažai naudos. Tiesa, dar turėjo pridėti ir šiek tiek sumanumo - pasigėrėti nepaprastu reginiu plūstančius turistus prie vulkano pasitinka virėjai, siūlantys nepaprastų patiekalų. Daugiausia kainuoja mėsa, iškepta ant vėstančios, bet vis dar labai karštos iš ugnikalnio išsiliejusios lavos. Už tokį kepsnį turistai kloja didžiulius pinigus. Tačiau į patiekalo kainą įeina dar ir žygis pėsčiomis iki tos vietos, kur virėjai pluša tarsi prie milžiniškos vulkaninės "plytos". Kol kas ji neužgęsta nei dieną, nei naktį. Iš viso kelionė prie vulkano ir piknikas kainuoja 350 eurų. Tinginiams siūloma papildoma paslauga - unikalus valgis jiems pristatomas sraigtasparniu.

Šios precedento neturinčios iniciatyvos autorius - Fridgeiras Eriksonas, dirbantis elitinio Reikjaviko viešbučio "Holt" restorane. Vulkanas išsiveržė kovo 21 dieną, o jau kovo 23-iąją išradingasis virėjas su trimis padėjėjais prisikrovė du sunkvežimius šampano bei kitų skanėstų ir patraukė prie vulkano. Ten akimirksniu išdygo nedidelis vasaros paviljonas, kuriame turistai gali atsipūsti prie staliuko ir užkąsti.

F.Eriksonas prisipažįsta, kad veikė apgraibomis, nežinodamas, kas jo laukia ir kokio karštumo bus lava. Todėl drąsuoliai virėjai buvo pasiėmę net suvirintojų kaukes ir karščiui nepralaidžias pirštines. Lava buvo smarkiai įkaitinusi orą, tad virėjams net teko nusimesti drabužius, nors iki išsiveržimo kalno viršūnėje temperatūra nukrisdavo žemiau 30 laipsnių Celsijaus.

Valgiaraštį, kuris dabar siūlomas turistams prie vulkano, sudaro omarų sriuba, keptas jūrų velnias ir kitos jūrų gėrybės bei šampanas. Viskas pagaminta ant lavos.

Uždirbti iš stichijos sumanė ir Islandijos oro bendrovės. Jos siūlo itin žemai paskraidinti smalsuolius tiesiai virš dviejų vulkano kraterių. Pastaruoju metu šias Islandijos vietoves aplankė kelios dešimtys tūkstančių turistų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"