TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Mikrobangų krosnelė žudo prancūzų virtuvę

2013 08 16 6:00
Vis mažiau prancūzų ateina pietauti į restoraną. AFP/Scanpix nuotrauka

Prancūzija, padovanojusi pasauliui tokius žodžius kaip "restoranas", "bistro", keičia valgymo įpročius. Didžiausias prancūzų gastronomijos priešas - mikrobangų krosnelė. Kintant prancūzų supratimui, kas yra restoranas, kinta ir įstatymas.

Pirmą kartą Prancūzijoje, siaučiant ekonomikos krizei, greitojo maisto restoranai įveikė tradicinius, o žmonių, pasiimančių pietums lauknešėlį iš namų, sparčiai daugėja. Tačiau prancūzus beveik sukrėtė pranešimai, kad norėdami sumažinti kainas vis daugiau tradicinių restoranų siūlo šaldytus pusfabrikačius - tai smūgis prancūzų kulinarinei tapatybei.

Įstatymų leidėjai puolė ginti savo kulinarinį paveldą, kurį vyriausybė laiko šalies pasididžiavimu, iki tokio laipsnio, kad 2010 metais siūlė įtraukti prancūzų virtuvę į UNESCO pasaulio paveldą.

Vis mažiau prancūzų ateina pietauti į restoraną./AFP/Scanpix nuotrauka

Lauknešėlis vietoj restorano

"Nenoriu, kad šefus pakeistų mikrobangų krosnelės", - pareiškė Nacionalinės Asamblėjos deputatas Danielis Fasquelle'is. Jis balsavo už įstatymą, kuris reikalauja, kad restoranai valgiaraščiuose išspausdintų "fait maison" (pagaminta namuose) prie patiekalų, kuriuos nuo pat pradžių pagamino savo virtuvėje. Rudenį įstatymas pasieks Senatą. D.Fasquelle'is ir kiti kovotojai už prancūzišką kulinariją siekia, kad restoranu galėtų vadintis tik tokia vieta, kurioje daugiau kaip pusė patiekalų pagaminta savoje virtuvėje. Tikslas - apginti "tikrą virtuvę" ir demaskuoti klastotojus, kurie turės surasti sau kitą pavadinimą, galbūt - "maisto tiekėjai".

Tai, ko siekia D.Fasquelle'is ir jo kariauna, primena įstatymus, kuriuos Prancūzija priėmė 1998 metais dėl kepyklų - pavadinimas "boulangerie" paliktas tik toms įstaigoms, kurios pačios kepa, o naudoti šaldytą produktą gamyboje griežtai draudžiama.

Visa tai nelabai palies daugumos Prancūzijos dirbančiųjų, turinčių vis mažiau laiko ir pinigų. Pietūs, kurie tradiciškai trukdavo dvi ar net tris valandas pietinėje šalies dalyje, sutrumpėjo. 2011 metų tyrimas rodo, kad vidutinė pietų pertrauka Prancūzijoje yra vos 22 minutės, nors prieš du dešimtmečius siekė pusantros valandos. Šio pavasario tyrimas atskleidė, kad penktadalis darbuotojų nešasi į darbą maistą iš namų - dvigubai daugiau nei prieš trejus metus. Tuo pat metu pirmą kartą išlaidos greitajam maistui aplenkė sąskaitas tradiciniuose restoranuose - greitajam maistui teko 54 procentai.

Paryžiaus centre ant stogo auginamos šviežios daržovės keliauja į restoraną pirmame namo aukšte./Reuters/Scanpix nuotrauka

Gardu, nebrangu, greita

Tik nereikia manyti, kad greitasis maistas Prancūzijoje yra vien "McDonald's". Šiuose Prancūzijos restoranuose maisto šiemet parduodama kaip tik mažiau. Vienas didžiausių greitojo maisto tendencijos variklių yra tos pačios prancūziškos kepyklos, dėl kurių prieš porą dešimtmečių imtasi reguliavimo. Šiomis dienomis jos įsigudrino parduoti gardžius greitai pagaminamus patiekalus maždaug už didelio mėsainio ir keptų bulvyčių porcijos kainą, ir tai laikoma greituoju maistu.

Tradicinei prancūziškai kepyklėlei reikia tik trijų gamintojų: duonos kepėjo, pyragaičių ir tortų kepėjo bei prancūziškų ragelių, kurie valgomi pusryčiams, kepėjo. Ne visi naujai atidarę kepyklas savininkai gali iš to išgyventi. Tačiau daugelis klientų mielai pagriebia kokį sumuštinį, pyragaitį ir gėrimo išsinešti. Įrengus porą staliukų dažnas atsisės praryti pastos, kišo ar deserto. Tai ir yra greitojo maisto tendencija.

Kad ir kaip būtų, net ir šitaip paskubomis užkandęs prancūzas būtinai suvalgys bent mažytį desertą, o mintis valgyti einant arba vairuojant prilygsta šventvagystei. Tačiau tradiciniai restoranai vis tiek patyliukais ėmėsi žirklių ir mikrobangų krosnelės. D.Fasquelle'is mano, kad tokia reakcija sukels ilgalaikių padarinių visai šaliai. "40 proc. turistų atvyksta į Prancūziją dėl virtuvės", - primena jis. Jei labai gera kokybė ir toliau prastės, iškils pavojus darbo vietoms. Nes Prancūzija skiriasi nuo kitų šalių, kai kalbama apie virtuvę. Prancūzija yra gero maisto ir gero vyno šalis.

Nerasi nė vieno, kuris viešai gintų šaldyto maisto patiekalus restoranuose. Galų gale juk tai ta pati šalis, kurios ūkininkai 1999 metais įpykę išnešiojo į skutelius "McDonald's". Tačiau nacionalinės restoranų ir viešbučių sąjungos "Synhorcat" duomenimis, tik apie 55 proc. restoranų patiekalų yra pagaminti jų pačių virtuvėse iš šviežių produktų. Restoranai sulaukia 13,2 proc. mažiau lankytojų nei tuo pačiu metu pernai.

Antra vertus, beveik du trečdaliai prancūzų per tyrimą sakė, kad pietų pertrauka jiems būtina, nes "tai akimirka džiaugtis gyvenimu". Lieka viltis, kad prancūzai atsispirs greitajam maistui, o tikri restoranai nenumirs.

AFP, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"