TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Patepkime gyvenimą geru aliejumi

2010 10 23 0:00

Naujasis lietuvių įprotis vartoti maistui aliejų labai džiuginantis. Gana seniai prasidėjęs miestuose, daugiau tarp inteligentijos, šis įprotis jau pasiekė ir tolimus kaimus.

Taip iš mūsų dietos išstumiami keptuvėje padeginti kiaulienos taukai (nors švieži rūkyti lašinukai sveikatai labai naudingi - žinoma, tik retsykiais). Kiek pastebiu, mūsų šeimininkės jau sugeba išvengti ir to siaubo, kuris vadinamas jautienos riebalais. Tai grynas cholesterolis, nesvarbu, virtas, keptas ar esantis kotletuose. Jis visada gamins kamščius mūsų kraujo indams užkimšti ir visada tukins.

Aliejus priešingai. Jis gali skaidyti ir padėti pašalinti iš mūsų organizmo nereikalingus riebalus.

Aliejaus pasirinkimas mūsų parduotuvėse didžiulis, galime nusipirkti išspausto ne tik iš alyvų, net ir iš įvairių kitų aliejinių augalų. Kadangi alyvų aliejus yra šiek tiek naujesnis produktas, išsiaiškinkime, kaip atskirti gerą nuo prastesnio.

Geras alyvų aliejus turi turėti vaisių kvapą - stipresnį ar silpnesnį. Pauostykite atidarytą butelį ir iš karto pajusite - yra toks kvapas ar nėra. Jei kvapas kiek kartokas, nereiškia, kad aliejus pasenęs. Tai taip pat natūralu, kaip kavos kartumas.

Kita gera alyvų aliejaus savybė - žemas riebalinių rūgščių nuošimtis. Jų skonį pajusti ar užuosti sunkiau, todėl gamintojas privalo etiketėje nurodyti jų kiekį. Ir šis reikalavimas pildomas arba užrašant kokį procentą sudaro šios rūgštys, arba naudojant sutartus terminus - "Virgin" arba "Extra Virgin". Pats žodis "virgin" reiškia nekaltybę, bet šiuo atveju tai tik aliejaus supoetinimas, panašiai kaip obuolius pavadiname auksiniais arba rojaus.

Tačiau į šį žaidimą įsiterpė rūsčios Europos Sąjungos (ES) taisyklės. Jos reikalauja, kad jei aliejaus etiketėje parašyta "Extra Virgin", riebalinių rūgščių nuošimtis neviršytų 0,8. Būna ir dar mažesnis - 0,5 procento. Aliejus, ant kurios etiketės užrašyta tik "Virgin", gali tų rūgščių turėti iki 2 proc., bet ne daugiau.

Ketvirtas veiksnys, lemiantis aliejaus skonį, - alyvų rūšis, iš kurių jis išspaustas. Čia kaip su vynu - vynuogių rūšis paprastai lemia galutinį produkto skonį.

Lietuvos parduotuvėse tik ant Ispanijoje pagaminto alyvų aliejaus butelių pažymėta iš kokių alyvų jis išspaustas: Picual, Hojiblanca ar Arbequina. Jeigu dažnai vartojate ispanišką aliejų, paragaukite vienos, kitos rūšies ir žinosite, kuri jums labiausiai patinka.

Labai dažnai etiketėje nurodyta, kad aliejus pirmo spaudimo, tarsi tai būtų aukštos kokybės garantija. Bet tai tik vaikiškai naivių lietuvių mulkinimas. Praktiškai visas alyvų aliejus yra pirmo spaudimo, nes nei per antrą, nei per dešimtą nieko neišspausi. Sutraiškytoje alyvų masėje dar yra riebalų, bet jie ištraukiami visai kitu būdu - sumaišoma su cheminiais aliejaus tirpikliais, o paskui pašalinama. Žinoma, toks aliejus neturi teisės būti vadinamas nei "Virgin", nei "Extra Virgin". Jis neturi nei šviežio, nei vaisių kvapo, ir paprastai būna pigus, jei tik nepakliūva į apsukrių verslininkų rankas.

Taip pat svarbu žinoti, ar aliejus buvo išgautas karštu, ar šaltu būdu. Jeigu jį spaudžiant temperatūra neviršijo 30 laipsnių - tai šaltas spaudimas, aliejus turės vaisių kvapą ir skonį.

Kita svarbi informacija - etiketės teiginys, kad jūsų perkamame butelyje grynas alyvų aliejus. Nes visada atsiranda gudruolių gamintojų, sumaišančių alyvų aliejų su kitais, prastesniais. Viena italų firma net sugebėjo išpilstyti uždažytą sojų ir palmių aliejų, pavadinusi jį alyvų. Niekas nenusinuodijo, tačiau ES kontrolieriai sukčiautojams skyrė žiaurią bausmę.

Nuo tada net italų firmos nedrįsta spausdinti etiketėje "100 proc. alyvų aliejus". Nes tai jau būtų kriminalinis nusikaltimas. Už jį gresia kalėjimas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"