TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Prancūzai valgo sumuštinius

2012 04 21 6:01

Prancūzų įpročiai pietaujant keičiasi. Jie nebesimėgauja trijų patiekalų pietumis su taure vyno. Dabar visas kraštas linkęs užkąsti sumuštiniais ir išgerti gazuoto gėrimo skardinę.

Kasmet Prancūzijoje parduodama 2 mlrd. sumuštinių, tai reiškia, kad visame krašte suvalgomi 65 sumuštiniai per sekundę. Šalies darbuotojų pietų laikas nežmoniškai sutrumpėjo. Prieš 20 metų jie pietaudavo pusantros valandos, dabar tik 22 minutes.

Prislėgę ekonominiai rūpesčiai specialistus taip pat atbaido nuo vietinių restoranų. Dabar prancūzams rūpi kaina, jie dažniausiai renkasi sumuštinius su kumpiu ir sūriu. "Įsitikinimas, kad prancūzai per pietus ragauja tris patiekalus, yra mitas. Tikrovė kitokia. Mažiau nei 15 proc. dienos pietų patiekiami pagal prancūzišką trijų patiekalų tradiciją, kurią yra pripažinusi UNESCO", - sakė Franckas Pinay-Rabaroust, rašantis apie maistą. 

Praėjusiais metais UNESCO prancūzų gastronomiją įtraukė į nematerialaus paveldo sąrašą. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy taip pat yra pareiškęs, kad jo krašto virtuvė - pati geriausia pasaulyje, todėl jai turėtų atsirasti vieta UNESCO saugumų objektų sąraše. Tačiau prancūzai dabar tik retomis progomis eina į garsesnius restoranus ir dvi, tris arba net keturias valandas praleidžia prie stalo, ragaudami delikatesus.

Prancūzijos vyriausybė geriausiems restoranams suteikia specialų titulą. Tokiuose restoranuose galima tikėtis, kad viskas bus šviežiai paruošta, o virtuvėje suksis pripažinimą pelnęs virėjas. Tačiau dauguma Paryžiaus užkandinių naudoja apdorotus arba sušaldytus produktus. Vietinių restoranų mažėja, o sumuštinių paklausa auga.

Tiesa, tenka pripažinti, kad paprasti sumuštiniai įgyja prancūziško rafinuotumo ir elegancijos skonį, o jų gamintojai rungiasi, kuris panaudos ypatingesnius produktus. Prancūzai savo valgymo įpročius koreguoja pagal šiuolaikinio gyvenimo greitą tempą, tačiau stengiasi, kad greitas maistas ir sumuštiniai atitiktų jų kultūrą, skonį ir gyvenimo būdą.

Tarkim, į "McDonald's" restoranus jie dažniausiai užsuka dienos metu, o vakarais ar savaitgaliais mėgaujasi tradicinių bistro ar restoranų paslaugomis.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"