TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Prancūzijoje baigiasi sraigės

2008 07 11 0:00
Vynuoginės sraigės pramoniniu būdu auginamos fermoje, Vokietijos Riugeno saloje.
AFP/Scanpix nuotrauka

Helix pomatia - vynuoginė sraigė yra labai svarbi prancūzų virtuvės dalis, kaip ir prancūziškasis batonas ar raudonasis vynas. Tačiau virėjai susiduria su jų stygiumi: sraigių tiekimas iš Rytų Europos sparčiai mažėja. Dėl to kalta Europos Sąjungos plėtra.

Kasmet prancūzai suvartoja 25 tūkst. tonų sraigių - maždaug 700 milijonų. Tačiau prancūzų maisto pramonė įspėja, jog nebepajėgia pateikti reikiamo produkcijos kiekio. Baiminamasi, kad dėl to padidės sraigių kaina.

Tiekimas iš Rytų Europos smarkiai sumažėjo, nors dar visai neseniai Lenkijoje ir Vengrijoje sraigių rinkimas buvo itin puikus būdas užsidirbti pinigų. Visas "derlius" beveik be išimčių būdavo parduodamas Prancūzijai maždaug po 2 centus už vieną sraigę. Tačiau dėl Europos Sąjungos plėtros gyvenimo lygis Rytų Europoje akivaizdžiai pakilo, ir dabar žmonės tiesiog neturi noro bastytis po miškus ieškodami Helix pomatia. Yra ir kur kas geriau apmokamų darbų.

Prancūzijos rinkai tai rimta problema: du trečdaliai Prancūzijoje suvartojamų sraigių atkeliauja iš Rytų Europos. Dar viena problema - sausa vasara, todėl vietos pramonė nėra pajėgi užpildyti importo spragos. Vynuoginės sraigės ir taip jau Prancūzijoje tapo retenybe: jos dabar saugomos įstatymu, ir jų "medžioklė" leidžiama tik asmeniniais tikslais.

Pramoninis susivienijimas "Federation des Industries d'Aliments Conserves" paskelbė dramatišką pareiškimą klientams ir nuteikė juos, kad kainos kils. Rytų Europos sraigės jau nekainuoja po 2 centus už vieną, prancūzų vartotojai turi susitaikyti su pabrangimu. Tiesa, kol kas neaišku, kiek pabrangs šis delikatesas.

Ir vis dėlto: didžiausią pelną gauna ne Lenkijos ir Vengrijos sraigių rinkėjai, o prancūzų virėjai. Klasikinis patiekalas - 12 sraigių su svogūnų padažu - restorane kainuoja apie 6 eurus (20 litų).

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"