TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Rytų Europoje dygsta ekologiški ūkiai

2010 04 08 0:00
Rytų europiečiai vis labiau ėmė domėtis tuo, ką deda sau į burną.
AFP/Scanpix nuotrauka

Rytų Europos ekologiško maisto pramonė auga kaip ant mielių. Vis daugiau regiono gyventojų trokšta maitintis sveikai.

Kai kuriose Rytų Europos valstybėse ekologinių žemės ūkių yra dvigubai daugiau nei Vakarų Europoje. Ekspertai prognozuoja ir tolesnę tokių ūkių plėtrą. Tiesa, krizė kiek pristabdė ekologiškų produktų vartojimą, bet ūkininkai į ateitį žvelgia optimistiškai. Prieš porą dešimtmečių natūralūs, be chemikalų auginami žemės ūkio produktai regione buvo retenybė ir į rinką kelią skynėsi labai lėtai. Tačiau pastarąjį dešimtmetį regiono gyventojai vis labiau ėmė domėtis tuo, ką deda sau į burną. Augant vartojimui sparčiai ėmė dygti ir ekologiniai ūkiai.

Čekijos žemės ūkio ministerijos duomenimis, šalyje maždaug 10 proc. žemės ūkio paskirties žemės naudojama ekologiškiems produktams auginti. Tai maždaug dvigubai daugiau nei Vokietijoje. 2009 metais, palyginti su 2008-aisiais, tokių ūkių skaičius išaugo 50 proc., iki 2,7 tūkst. ūkių. 2008 metais ekologiškų produktų vartojimas padidėjo 40 proc. ir pasiekė 69 mln. eurų apyvartą.

Panašūs skaičiai ir kitose Rytų Europos šalyse. Nuo 2002-ųjų Bulgarijoje per penkerius metus ekologinių ūkių skaičius išaugo 27 kartais. 2008-aisiais Lenkijoje užregistruota 14,9 tūkst. tokių ūkių. Prieš keturiolika metų jų buvo vos 300. Pagal Eurostatą, 2005-2008 metais didžiausias ekologinių ūkių prieaugis užfiksuotas Lenkijoje (94 proc.) ir Lietuvoje (89 proc.). Ekologiškų produktų vartojimas irgi sparčiai augo. Vien Lenkijoje per 2007-2008 metus tokių produktų pardavimas išaugo 300 proc., o 2007-aisiais Čekijoje jų vartojimas padidėjo 70 procentų.

Anot ekspertų, tokį augimą paskatino valstybių subsidijos ir tai, kad ėmė keistis žmonių maitinimosi įpročiai. Prieš porą dešimtmečių rytų europiečiai gausiai valgė mėsos ir mažai daržovių. Tačiau dabar jaunesnioji karta stengiasi maitintis sveikai ir išmėgina įvairiausius ekologiškus produktus.

Tiesa, palyginti su Vakarais, Rytų Europoje ekologiško maisto pramonė išlieka gana menka. 2007 metais jos apyvarta siekė vos 60 mln. eurų, o visoje Europoje - net 20 mlrd. eurų.

Ekspertų teigimu, spartesnį ekologiškų produktų vartojimo augimą stabdo žemas ekonomikos išsivystymo lygis. Tarkim, Slovakijoje, kur vidutinis atlyginimas siekia 800 eurų, ekologiškai augintos vištos kilogramas kainuoja 10 eurų. Neekologiškos vištienos kaina siekia vos 2,5 eurų už kilogramą. Kai kuriose šalyse ekologiškų ir neekologiškų produktų kainos skiriasi labai smarkiai. Lenkijoje ekologiški produktai gali kainuoti 300 proc. brangiau nei ekologiški, Čekijoje - iki 140 proc. brangiau, o Rumunijoje - mažiausiai dukart.

Rytų Europos ekologinių ūkių šeimininkai savo užaugintus produktus dažniausiai parduoda Vakarams. Ten jie virsta sausainiais ar pieno produktais ir dažnai grįžta - beje, tai gana neekologiška - į Rytų Europos parduotuvių lentynas. Toks sudėtingas procesas tik dar labiau padidina ekologiškų produktų kainą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"