TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Šparagų karštinė

2012 04 25 6:00

Kai ištisus metus yra visokio maisto, žmonės praranda malonumą skanauti sezoninių produktų. Kaip tik šiuo metu tuo mėgaujasi vokiečiai - pas juos prasidėjo šparagų sezonas.

Vokietijoje šis metas vadinamas "Spargelzeit" (šparagų sezonas). Oficialus sezono atidarymas įvyko praėjusią savaitę Brandenburge dalyvaujant gausybei garbių svečių. Vokiečiams tai svarbu. Kaip kadaise britams buvo svarbu išgirsti pirmąją gegutę pavasarį - apie tai pranešdavo laiškas "Times" laikraščiui, taip dabar vokiečiams būtina nupjauti pirmas šparagų viršūnėles, išlindusias iš juodos žemės.

Sezonui prasidėjus visoje Vokietijoje kelių sankirtose mediniai kioskeliai prekiauja vien šparagais. Kiekvienas restoranas siūlo savo šparagų patiekalą: kiaulienos suktinukai su šparagų įdaru, šparagai su sviesto padažu ar tiesiog su sviestu ir pipirais, traškūs šparagai, minkšti šparagai, šparagų sriuba, šparagų dešra, į kumpį suvynioti šparagai. Tiesa, apie šparagų ledus dar neteko girdėti.

Manoma, kad šparagai išplito Anglijoje ir Prancūzijoje XVI amžiuje, bet jie tikrai buvo žinomi jau senovės romėnams. Vokiečiams šparagas yra daržovių karalius. Vyks šparagų festivaliai, "Šparagų" karalienė bus karūnuota iš šparagų pagaminta karūna. Vyks debatai dėl šios daržovės paruošimo.

Pavyzdžiui, ar reikia dėti cukraus? Taip pat debatai apie skutimą: ar elektrinis skustukas - tradicijos išdavystė? Tiesa, šiemet į antrą planą pasitraukė įprasti debatai apie darbininkų iš Lenkijos plūstelėjimą nuimti svarbiausios Vokietijos daržovės derlių. Visos televizijos jau apklausė ūkininkus: gražutės reporterės kamantinėjo stotingus visokiausio plauko pagyvenusius dėdules, ar šparagai tikrai yra afrodiziakas.

Vis dėlto bene didžiausią džiaugsmą sukelia ne tiek pats maistas, kaip sezoniškumo idėja. Ilgainiui maistas net įgrista: "Ne, tik ne šparagai, ir vėl!.." Tačiau ateis birželio 24-oji, ir sezonas baigsis. Vėliau labai panašiai vokiečiai džiaugsis grybais. Vokiečių virtuvė nėra kosmopolitiška, tad sezoniškumas, net ir nešvenčiamas taip, kaip šparagų, jaučiamas daugelyje patiekalų. Pavyzdžiui, sulčių mišinių ar didžiai rekomenduojamų vokiškų pyragų sudėtinės dalys kinta kintant metų laikams.

Vienas ne taip plačiai liaupsinamų Vokietijos delikatesų - rabarbarai. Kaip tik dabar prasideda ir jų sezonas: geriamos rabarbarų sultys, gaminami tortų kremai. Tai truks visą vasarą, o paskui baigsis. Tada prasidės juodųjų vyšnių laikas - visi šlamš šias saldžiai rūgščias sultingas uogas, kol ir jos baigsis.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Didžioji Britanija, praranda šį maisto sezoniškumą. Gal ir smagu ištisus metus ragauti šparagų, atskraidintų iš Peru ar Kenijos, tačiau tai negali atstoti to jaudulio, kuris apima laukiant, o paskui skanaujant pirmąsias braškes ar šviežias bulvytes. Anglijoje tai būtų nepamirštamas angliško obuolio pirmasis kąsnis rudenį. Vokietijoje - lėkštė baltų šparagų su sviestu ir daug pipirų - kaip tik dabar.

BBC, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"