TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Užsidarė geriausias pasaulio restoranas

2011 08 06 0:00
F.Adria prie savo "El Bulli".
Užsienio spaudos nuotrauka

"Tai ne geriausias restoranas pasaulyje, nes tokio nėra, bet įtakingiausia vieta pasaulyje kalbant apie virtuvę ir kūrybiškumą", - pareiškė "El Bulli" šefas Ferranas Adria. Jis uždarė savo įstaigą, bet eksperimentas tęsis.

Ne vieną kartą išrinktas kaip geriausias restoranas pasaulyje, "El Bulli" surengė paskutinę vakarienę ir užvėrė duris.

Restoranas, priklausęs daugybę laurų pelniusiam šefui F.Adriai, kuris jam vadovavo 27 metus, ilgiau nei pusę šio laiko sugebėjo išlaikyti praktiškai nepasiekiamą restoranų pasaulio biblijos "Michelin" trijų žvaigždučių įvertinimą, o autoritetingas Didžiosios Britanijos žurnalas "The Restaurant" penkis kartus pripažino jį geriausiu restoranu pasaulyje.

"El Bulli" veikė Ispanijos Kosta Bravos pakrantėje, specializavosi molekulinėje gastronomijoje, buvo atviras tik 6 mėnesius per metus ir, nepaisant reputacijos, niekuomet nebuvo pelningas.

49 metų F.Adria sako, kad "El Bulli" atgims, tik kitu pavidalu - kaip avangardinės gastronomijos centras, kuriame bus tyrinėjama kulinarinė technika ir skoniai. "El Bulli" neužsidaro - tik keičiasi. Jo siela nenumirs", - pareiškė F.Adria.

"El Bulli" buvo neįprastas restoranas daugeliu aspektų: per pietus jis būdavo uždarytas, kad darbuotojai galėtų kurti naujus patiekalus, o rezervuoti vietą 50 vietų restorane buvo galima dažniausiai tik per loteriją. Valgiaraštį sudarė apie 40 mažų patiekalų, kainuojančių po 250 eurų.

49 metų F.Adria, vaikinas iš Katalonijos darbininkų priemiesčio, išgarsėjo keistais eksperimentais, pavyzdžiui, dviračio pompa pripūstais pomidorais. "El Bulli" virtuvė išleido į pasaulį daug garsių šefų. Būtent ten kasmet jauni virėjai atvykdavo mokytis savo amato paslapčių. Toje virtuvėje vyko didžiausia pasaulyje gastronomijos revoliucija. Apie pusė šefų, vadovaujančių restoranams, išvardytiems 50 geriausiųjų sąraše, yra mokęsi "El Bulli" virtuvėje. Tą laiką jie prisimena kaip nepaprastai kūrybišką, kupiną naujų idėjų ir atradimų. Nors dirbti su F.Adria nebuvo lengva. Kai kurie jo mokiniai sako, jog jis buvo "pamišęs bosas, rėkdavęs dėl visko ir ant visų".

Kaip ir dauguma revoliucionierių, F.Adria 2006 metais paskelbė savo manifestą: "Mes nesivaikome naujovės dėl naujovės. Mes naudojame šiuolaikinius tirštiklius, cukraus pakaitalus, enzimus, dehidraciją ir kitus netradicinius būdus, bet ne jie yra svarbiausi mūsų patiekaluose. Jie yra tik vieni iš daugelio įrankių, kuriuos mums pasisekė turėti siekiant sukurti skanius ir stimuliuojančius valgius."

Būtent šią dvasią F.Adria ketina perteikti ir savo naujajam kulinarijos fondui, kuris tyrinės, mokys ir skelbs.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"