TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Vaisių salotos ant pagaliuko

2009 07 17 0:00
Pirkėjai Barselonos "La Boqueria" turguje.
AFP/Scanpix nuotrauka

Kodėl ne? Barselonos turgus prisitaiko, kad išgyventų.

Garsusis Barselonos turgus "La Boqueria", įsikūręs populiariausioje miesto "Las Ramblas" gatvėje, jau kelis šimtmečius sugeba ne tik nenumirti, bet ir nuolat atsinaujinti bei išlikti svarbia Katalonijos sostinės dvasios dalimi. Kad sumažintų agresyvių prekybos centrų, parduodančių mažesnėmis kainomis, grėsmę, Ispanijos uostamiestis išvijo juos į priemiesčius. Šitaip siekiama apsaugoti smulkių krautuvėlių kultūrą.

Triukšmingoje margaspalvėje turgavietėje, didžiausioje visoje Ispanijoje, po puikia metaline konstrukcija telpa daugiau kaip 300 parduotuvėlių. Turgus pastatytas pirmoje XIX amžiaus pusėje, nors šioje vietoje prekiauta jau nuo XIII amžiaus.

Milžiniškos susivijusio metalo kolonos remia penkių pakopų stogą, pastatą puošia vitražai. Čia prekiauja jau trečios ir ketvirtos kartos žuvų, paukštienos, mėsos pardavėjai. Kasdien jie nuostabiais ornamentais ir piramidėmis išdėlioja savo produktus. Vasarą "La Boqueria" turgus gyvas net naktimis.

Pastaruosius kelis dešimtmečius turgavietė prisitaikė prie naujų klientų, kurie suplūdo iš visų penkių žemynų ir pakeitė demografinę padėtį gretimuose viduramžiškuose kvartaluose, supančiuose "La Boqueria". Nauja ekonominė tikrovė ir išaugusios mažmeninės kainos pažadino šios turgavietės instinktus ir atvėrė kelią naujiems produktams, kurie skirti ne tik vietos gyventojams, bet ir minioms turistų, vis daugiau plūstančių į Barseloną, ypač po 1992 metų olimpinių žaidynių. Žuvys ir jūros gėrybės visuomet buvo turgaus skiriamasis ženklas, tačiau dabar jame daugėja prieskonių, suvenyrų ir keistų produktų iš viso pasaulio, kurie sutraukia turistus su fotoaparatais. Argi ne puiku paragauti gaivių vaisių salotų, suvertų ant pagaliuko? Arba rūkyto kumpio ir melionų užkandžių, kurie Ispanijoje vadinami "tapas"? Dabar aplink turgavietę veikia ir daugybė užkandinių, barų bei kavinių, kuriose zuja visomis kalbomis kalbantys padavėjai. Atsispirti tiesiog neįmanoma!

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"