TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PASAULIS

Virėjų universitetas

2010 03 29 0:00
Garsiausias Ispanijos virėjas F.Adria savo restorane "El Bulli".
AFP/Scanpix nuotrauka

Ispanijoje atidaromas pirmas pasaulyje gastronomijos universitetas. Jame bus ir laboratorija, tyrinėsianti paslaptingą skonio chemiją.

Universiteto studentai, vadovaujami žymiausio Ispanijos virėjo Ferrano Adrios, restorano "El Bulli" savininko, bus skatinami įvaldyti molekulinės gastronomijos meną, taip pat mokomi pasitelkti mokslo naujoves kuriant ateities receptus. Skaityti paskaitų pakviestas ir Hestonas Blumenthalis, savamokslis virėjas iš "Riebiosios anties" restorano Berkšyre, Didžiojoje Britanijoje. San Sebastiane jau pradėtas statyti Baskų kulinarijos centras atvers duris pirmiesiems studentams 2011 metų rugsėjį. Pastato architektūra primena stirtą lėkščių.

Laikas rimtai įvertinti gastronomiją

Tai bus pirmas toks universitetas, kuriame studentai per ketverius metus galės gauti kulinarijos bakalauro laipsnį. Jiems bus siūlomos ir vienų metų magistro studijos, o virtuvės entuziastams - įvairūs trumpesni kursai. Mokymas vyks ispanų ir anglų kalbomis. Šiaurinio Ispanijos baskų krašto valdžia tikisi, kad universitetas pelnys regionui naujosios pasaulio kulinarijos Mekos šlovę.

Ispanijos mokslo ir inovacijų ministrė pabrėžė, jog atėjo laikas pradėti gastronomiją vertinti taip pat rimtai, kaip ir kitus akademinius mokslus, o jos specialistams suteikti progą gauti universitete mokslo laipsnį. "Gastronomija yra ne tik menas, kultūra ir pramonė, - sakė Cristina Garmendia per universiteto statybos pradžios ceremoniją. - Tai ir mokslas bei technologija."

Privatus universitetas steigiamas pajūrio kurorte San Sebastiane, garsėjančiame geriausiais gastronomijos ekspertais Ispanijoje. Šiame mieste yra devyni restoranai, kurie gali pasigirti iš viso turintys 16 "Michelin" (tarptautinė restoranų kokybės rangavimo sistema) žvaigždučių. Daugelis geriausių miesto virėjų pažadėjo remti naująjį universitetą ir dalyvauti rengiant magistrantus.

Šokoladinis vynas ir kiaulienos ledai

Vis dėlto būsimus virtuvės meistrus turbūt labiausiai vilios tokie kviestiniai svečiai kaip F.Adria. Šis aukščiausios klasės virėjas Ispanijos Kosta Bravos pakrantėje turi restoraną "El Bulli" ir yra laikomas molekulinės gastronomijos pradininku. Savo svečius, kuriems pasiseka rezervuoti vieną jo staliukų, virtuvės šefas vaišina tokiais dalykais kaip baltojo parmezano sūrio ir ananasų putėsiai.

F.Adrios restoranas jau ketverius metus iš eilės pelno geriausio pasaulio restorano titulą, nors daug tradicinių vietos virėjų nusiteikę prieš jo eksperimentus. Kai kurie kaltina F.Adrią, kad šis "nuodija" maistą gausybe emulsiklių ir standiklių.

Garsaus ispanų virėjo pėdomis sekantis britas H.Blumenthalis yra laimėjęs 3 "Michelin" žvaigždutes, o restoranas, kuriame jis dirba, nuolat išrenkamas geriausiu Didžiojoje Britanijoje. 2005 metais "Riebioji antis" net paveržė geriausio pasaulio restorano titulą iš "El Bulli". Dėl inovacinio maisto gamybos būdo kulinarijos alchemiku vadinamas H.Blumenthalis yra išradęs tokių keistų skanėstų kaip kiaušinių ir kiaulienos ledai ar šokoladinis vynas...

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PASAULIS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"