TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

3 būdai pasigaminti savo dantų pastą (receptai)

2013 05 05 0:00
snstoman.wordpress.com nuotr.

Kol kai kurie žmonės atokiuose pasaulio kampeliuose naudoja plytas, anglį, rangoli miltelius, dumblą, druską, ar pelenus kaip dantų pastą, mes pasitikime tūbele, kurioje yra paslaptingi ingredientai, ir kurie paverčia mūsų dantis blizgančiai baltais kaip šioje nuotraukoje.

Bet tie ingredientai, rasti įprastose dantų pastose - įskaitant natrio fluoridą, sintetinius dažus, pagamintus iš naftos ar deguto, natrio hidroksidą (dar žinomo kaip soda), natrio lauryl sulfatą, titano dioksidą, dirbtinius saldiklius, arba triklozaną - verčia permąstyti ar verta vardan dantų juos naudoti. Aišku, mes specialiai neryjam šių medžiagų, bet tai neišvengiama - apie 730 kartų per metus mes turime realią galimybę tuo pasinaudoti.

Labiausiai verčiantis abejoti iš tų visų ingredientų yra fluoridas. Ir nors JAV odontologų asociacija (ADA) palaiko fluorido naudojimą dantų pastoje, tačiau nemažai advokatų aršiai prieštarauja tam, pasitelkdami nemažą rizikos sveikatai faktų dėl galimai praryjamo fluorido. Na, o jei jums fluoridas, ar kiti minėti ingredientai kelia abejonių, siūlome geriau pasidomėti, kas parašyta ant dantų pastos pakuotės, - pasaulyje yra gaminama ir sveikesnių dantų pastų.

Tačiau šis straipsnis būtų bevertis, jei nepasiūlytume dantų pastos pasigaminti patiems. Ji netgi gali kainuoti pigiau, nei įprastos.

Paprasta dantų pasta

Įkvėpta Stefanijos Tourles ir jos grožio biblijos "Organic Body Care Recipes" (lietuvių kalba dar nematėme išleistos šios knygos), ši formulė labai paprasta.

Šiai dartų pastai reikės (1 kartui): 1 šaukštelio sodos, 0,5 šaukštelio smulkios himalajų druskos, 1 lašelio mėtų, gvazdikėlių ar citrusinių vaisių eterinio aliejaus, kelių lašeli vandens.

Išmaišykite ingredientus mažame dubenėlyje kol gausis pasta. Štai ir viskas - tepkite ant dantų šepetėlio, ir trinkite dantus kaip įprasta.

Veganiška dantų pasta

Daugelyje parduodamų pastų yra dedama glicerino, kad išlaikyti pastos tekstūrą. Tačiau, jei nepaminėta, kad augalinis, jis yra gyvūninės kilmės. Jei norite veganiškos dantų pastos, kurioje būtų glicerino.

Dantų pastai reikės: 2 šaukštelių augalinio glicerino, 4 šaukštelių sodos, 0,5 šaukštelio guaro dervos, 8 šaukštų vandens, 5 lašelių mėtos, gvazdikėlių ar citrusinių vaisių eterinio aliejaus.

Supilkite visus ingredientus, išskyrus eterinį aliejų, į metalinį puodą, ir dažnai maišydami ant mažos liepsnos pakaitinkite kokias penkias minutes, kol visa ta masė įgaus pastos tekstūrą. Atvėsinkite, pridėkite eterinių aliejų, ir laikykite steriliame stiklainyje kambario temperatūroje. Naudokite kaip įprasta.

Kokosų dantų pasta

Ši formulė vietoj glicerino naudoja kokosų aliejų. Kokosų skonis ir eterinis aliejus turėtų panaikinti vandenilio peroksido ir sodos skonį, tačiau jei norite saldesnės pastos, įpilkite truputį stevijos saldiklio.

Dantų pastai reikės: 6 šaukštelių sodos, 0,25 šaukštelio vandenilio peroksido, 2 šaukštų nerafinuoto kokosų aliejaus (pašildykite, kol pasidarys skysto pavidalo), 10 lašelių mėtų, gvazdikėlių ar citrusinių vaisių eterinio aliejaus.

Dėkite sodą į dubenį, pridėkte kitų ingredientų, ir išmaišykite, kol gausite reikiamą tekstūrą. Jei per skysta, pridėkte daugiau sodos. Jei per sausa, pridėkite kokosų aliejaus. Jei per mažai skonio, pridėkite daugiau eterinio aliejaus. Laikykite tamsiame inde, kad apsaugoti vandenilio peroksidą. Naudokite kaip įprasta, pataria mnn.com.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"