TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Algimanto Čekuolio kronikos: Saldu ir labai pavojinga

2011 11 26 19:00

Visi žinome, kad cukrus - nesveika, bet vis vien manome, kad nepiktnaudžiaujant, po truputį - nieko blogo. Klaida. Tie balti milteliai naikina ir žudo organizmą.

Protingi žmonės žino, kad cukrus gadina dantis ir duoda mums vadinamųjų "tuščių kalorijų". O kas tos "tuščiosios kalorijos"?

Pamėginkim išsiaiškinti

Kai į organizmą patenka bulvėse, duonoje ir kituose angliavandenių turinčiuose maisto produktuose esanti gliukozė, ji - metabolizuojama, t. y. įsisavinama ir dalyvauja medžiagų apykaitoje visose kūno ląstelėse. Bet kai suvalgome gryno cukraus, sudaryto per pusę iš  gliukozės ir fruktozės, poveikis organizmui bus kitoks. Cukruje esančią fruktozę apdoroja kepenys, bet joms tai sunkus darbas. Kai cukraus gauname drauge su skysčiais - gazuotais gėrimais, vaisių sultimis - į žarnyną jis patenka greičiau, negu suvalgius, pavyzdžiui, obuolį. O nuo to, kaip skubiai kepenys bus priverstos atlikti savo darbą, priklausys, kaip maistas organizme bus panaudojamas.

Visų laboratorijos gyvuliukų, kurie gaudavo fruktozės dažnai ir dideliais kiekiais, žarnynas ją paversdavo riebalais. Šie riebalai  padaro organizmą atsparų insulinui. Tai būdinga ir turintiems antsvorį žmonėms. Jautrumo natūraliam insulinui sumažėjimas siejamas su širdies ligomis, antrojo tipo cukralige ir daugeliu vėžio rūšių.

Anglijoje buvo bandoma cukraus ir krakmolo turinčiu maistu šerti  graužikus, vištas, triušius, kiaules ir studentus. Visų jų kraujyje be išimties padaugėjo riebalų (o tai tiesus kelias į širdies ligas) ir sumažėjo jautrumas insulinui.

Pirmas simptomas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, - padidėjęs pilvas. Jei turite antsvorio, galimas dalykas, kad turite sumažėjusį jautrumą natūraliam insulinui, vadinasi, gresia širdies ligos arba cukraligė, arba ir viena, ir kita. Nes insulinas, kasos gaminamas hormonas, padeda nugabenti kraujyje esantį cukrų į ląsteles, kur jis sunaudojamas energijai gaminti. Kai ląstelės tampa atsparios insulinui, gliukozė į jas patekti negali - jos kraujyje daugėja, o ląstelės skursta, joms ima trukti energijos. Pusiausvyra prarandama, kai mūsų viduriai pasidengia riebalais. Bandymai su gyvuliukais parodė, kad kai jie ima gauti maisto, turinčio daug cukraus, per savaitę jų kepenys ir kraujagyslės pasidengia storu riebalų sluoksniu. Šis sluoksnis per porą savaičių dingsta, kai tik organizmas negauna su maistu cukraus.

O kuo čia dėtos vėžinės ligos?

Mechanizmas, spėjama, toks: organizmas tampa priverstas gaminti daugiau insulino, o jis gali turėti įtakos augliams susidaryti. Be to, kai kurioms vėžinėms ląstelėms augti reikia kuo daugiau cukraus. Insulinas netgi gali paskatinti ląsteles virsti piktybinėmis ir kurti gumbus.

Keli mano pažįstami daktarai visiškai atsisakė cukraus. Sako, kiek organizmui reikia gliukozės, jis pats pasiims iš kitų maiste esančių angliavandenių. Tie gydytojai pradėjo daugiau vaikščioti, sportuoti, ir teigia, kad jų sveikata labai pagerėjo. Tai patvirtina ir atliktų tyrimų duomenys. Gydytojų savijauta pagerėjo neįtikėtinai greitai, tačiau konservatyvesni jų kolegos tik linksi galvomis ir sako, kad įpročius pakeisti sunku.

Vis dėlto žmonėms teks keisti įpročius, pirmiausia Europoje. Šių metų liepą Europos Parlamentas priėmė nutarimą, kas turi būti užrašoma maisto produktų pakuočių etiketėse. Jose privaloma pažymėti ir cukraus kiekį produkte. Netrukus cukraus kiekis maisto produktuose bus kontroliuojamas taip, kaip dabar kontroliuojamas alkoholis ir tabako gaminiai. Nealkoholinius gėrimus gaminančios įmonės jau suprato, kad cukraus era baigėsi. Koncernai "Coca-Cola" ir "Pepsi" jau užregistravo 30 saldinančių, bet nežalingų organinės augalinės kilmės medžiagų patentus.

Kad cukrus žmogui žalingas, jau neabejojama. Kanados medikai paskelbė, kaip keitėsi vienos eskimų-inuitų genties sveikata. XIX amžiaus pabaigoje ir XX pradžioje nė vienas eskimas nesirgo vėžiu, cukralige ar širdies ligomis. Bet kai eskimai, nors ir likę ištikimi savo įprastam maistui, pradėjo vartoti cukrų, ėmė sirgti taip pat kaip mes.

Ne vienas paklaus, o kaip gerti arbatą ar kavą be cukraus, net šaukšteliu uogienės nepasiskaninus? Pamėginkite. Sunku bus tik kelias pirmas (3-4) dienas. Paskui pasijusite pastebimai geriau.

P.S. Dėkoju prof. J.A.Abaravičiui už konsultaciją.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"