TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Ar garsenybės kaupia atsargas žiemai?

2012 09 15 6:10
L.Kalpokaitės daržovių lečą labai mėgsta jos šeimos vyrai. /Ritos Stankevičiūtės nuotr. 

Gausios rudens ir vasaros gėrybės dažno lietuvio podėlyje nugula kaip gardūs konservai, marinatai ar džiovinti bei šaldyti skanėstai.Žinomi visuomenėje žmonės taip pat ne išimtis - dažnas jų žiemai apsirūpina savo darbo gardėsiais.

Kaupti atsargas šaltajam sezonui, ko gero, kone kiekvienam lietuviui į kraują įaugę. Raugti, džiovinti, virti uogienes, marinuoti ar užšaldyti kasmetinio derliaus gėrybes mokomės iš savo tėvų ir senelių. Lietuvos garsenybės taip pat žmonės - jie nesimaitina vien austrėmis su šampanu ar varlių kojelėmis. Kaip ir visi mirtingieji, vasaros ir rudens gėrybes žvaigždės irgi konservuoja žiemai.

LŽ nutarė pasidomėti, kokių skanėstų į savo spinteles ir šaldytuvus prigrūda populiarios mūsų šalies asmenybės. Žvilgtelėti į savo podėlio turinį mums leido viena gražiausių Lietuvos moterų, buvusi manekenė Renata Mikailionytė, balsingoji grupės "Empti" vokalistė ir populiariossios muzikos vokalo dėstytoja Giedrė Kilčiauskienė, charizmatiškoji aktorė Larisa Kalpokaitė ir ekonomistas bei humoristas Vytautas Šerėnas.

Aistringa grybautoja

Į televizijos eterį grįžusi buvusi manekenė, viena "Mados infekcijos" organizatorių R.Mikailionytė prisipažino esanti aistringa grybautoja. Ir šį rudenį Renata jau spėjo nešina pintine apeiti grybingas Lietuvos miškų vietas ir pasirūpinti, kad gardžių grybukų turėtų žiemai. "Labai mėgstu grybauti, šiemet jau prigrybavau, bet dar ketinu važiuoti į mišką, nes labai laukiu baravykų, kurių kol kas radau negausiai", - sakė ji.

Kasmet gražuolė savo surinktus grybų karalius džiovina arba užšaldo žiemai. Juokėsi, kad prikrauti pilno sandėliuko jai nepavyksta, bet pagardinti sriuboms ar kitiems patiekalams sukauptų baravykų atsargų pakanka. "Nesiimu grybų marinuoti ar rauginti, dar nesu šios srities profesionalė, - nusijuokė R.Mikailionytė. - Tačiau prisipažįstu, kad džiovintas ar šaldytas baravykas man yra tikras delikatesas."

Renata patikino mėgstanti ir kitus grybus, tačiau baravykams jie neprilygsta. Malonumą moteriai teikia ne tik grybų ieškojimas, bet ir tiesiog galimybė pasivaikščioti miške. "Mane "veža" Lietuvos miškai. Todėl ir grybų neradusi neliūdžiu. Pasivaikščioti gamtoje yra nuostabu, o parduotuvėje šiais laikais gali gauti visko - net ir džiovintų baravykų", - linksmai dėstė moteris.

Buvusiai manekenei R.Mikailionytei vaikystėje pas močiutę tekdavo paruošti virti kalnus uogų. /Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.   

Uogienės neužsistovi

Ilgus metus mados industrijoje besisukiojanti Renata tikrai ne baltarankė - ji moka virti įvairias uogienes. Tačiau juokdamasi sakė, kad šis saldėsis jos namuose ilgai neužsibūna. Mėgstamiausia - obuolienė - dažniausiai verdama nedideliais kiekiais. "Paprastai uogienę verdu tam kartui, nesu linkusi maišyti pilno katilo. Uogienes virti išmokau dar vaikystėje pas močiutę. Dabar net šiurpas ima prisiminus, kokius kiekius uogų tada tekdavo apdoroti", - juokėsi Renata.

Uogienių virimo receptų ji išmoko iš mamos ir močiutės, pasak R.Mikailionytės, jos abi - puikios kulinarės. Nuo šeimos moterų neatsilieka ir buvusios manekenės tėvelis, jis taip pat aistringai verda uogienes, konservuoja daržoves, raugia agurkus. Kadangi Renata nemėgsta kaupti daug atsargų, prireikus kokio nors produkto, ji nevengia nubėgti į parduotuvę ar turgų jo nusipirkti. "Svarbiausia - žinoti, kur gali to gauti, - nusikvatojo gražuolė. - Aš pažįstu nuostabią ponią Halės turguje, ji parduoda dieviškai skanius raugintus kopūstus. Kadangi pati jų raugti nemoku, savaitgalį nulekiu pas ją ir parsinešu profesionalo raugintų kopūstėlių. Sakau - reikia žinoti vietas."

Aprūpina artimieji

Galingo balso vokalistė ir pedagogė Giedrė Kilčiauskienė pasakojo, kad labai mėgsta uogauti ir grybauti. Dainininkė juokėsi, kad nors prisirenka miškuose daugybę uogų ir grybų, jų konservuoti žiemai neprisirengia. "Rinkti ir valgyti mėgstu, o štai stovėti prie puodų - ne. Bet be atsargų mano šeimyna nelieka - aprūpina mamos ir močiutės. Visada gauname konservuotų grybukų ir uogienių", - nusikvatojo Giedrė.

Grupės "Empti" vokalistė išdavė paslaptį, kad konservuoti rudens gėrybių tiesiog nemoka. "Man tie stiklainių dangteliai tikrai iššaudytų. Manau, visi mano konservai būtų "šampanizuoti", - kikeno G.Kilčiauskienė. Sodo vaisių ir daržovių ji važiuoja parsivežti iš močiutės. Jos žaliosiose valdose auga visi populiariausi augalai. Giedrė sakė nevengianti kapstytis lysvėse, ravėti ir padėti nuimti derlių.

"Viskas mūsų namuose yra iš močiutės daržo - česnakai, svogūnai, morkytės, bulvytės, žirniukai, pomidorai ar agurkai. Dukra Saulė maitinama labai ekologiškai", - patikino ji. Parsivežusi močiutės įduotų gėrybių G.Kilčiauskienės šeima jomis mėgaujasi ištisus metus - iki naujo derliaus. "Esu normali lietuvė, niekuo nesiskiriu nuo kitų tautiečių, - patikino dainininkė. - Aš ir valgau, ir grybauju kaip visi žmonės. Na, gal suvalgau kiek daugiau nei vidutiniškai, nes turiu gerą apetitą."

Dainininkė G.Kilčiauskienė rudens gėrybių parsiveža iš močiutės sodo. /Asmeninio archyvo nuotr.  

Jaunatis ar delčia?

Populiari teatro ir televizijos serialų aktorė Larisa Kalpokaitė prisipažino nemėgstanti uogauti, bet labai noriai konservuojanti įvairias daržoves ir vaisius žiemai. "Mano charakteriui svetima tupėti vienoje vietoje ir rinkti uogas. Negaliu nustygti, man nuobodu, - sakė moteris. - Tačiau jaunystėje tai darydavau, nes tada galimybių nusipirkti mėgstamos uogienės parduotuvėje ar turguje praktiškai nebuvo. Tekdavo aukotis dėl vaiko ir vyro."

Tačiau jos aistra - daržovių konservavimas. L.Kalpokaitė azartiškai raugia agurkėlius, grybauja, grybus džiovina arba šaldo žiemai. Sužinojusi, kad konservuotais grybais galima labai stipriai apsinuodyti, jeigu jie uždaryti ar laikomi netinkamai, marinavimo aktorė sakė atsisakiusi. Savo surinktus grybus ji trumpai apverda, sudeda į vakuuminius maišelius ir užšaldo šaldiklyje.

"Kai žiemą tokių šaldytų grybukų išsitrauki iš šaldiklio, pakepi keptuvėje - gardumėlis, atrodo, lyg tiesiai iš miško surinkti", - entuziastingai pasakojo L.Kalpokaitė. Anksčiau ji nevengdavo užsiraugti žiemai ir kopūstų. Pasakojo, kad dieviškai šias daržoves mokėjo paruošti jos anyta. Per laiką vyro mamos receptas kiek prisimiršo, todėl šiomis dienomis raugintais kopūstais apsirūpina turguje. "Tam receptui buvo labai svarbi mėnulio fazė, o aš pamiršau, kada juos reikia raugti - per pilnatį ar per jaunatį, tai ir nebedarau", - nusijuokė populiari aktorė.

Aktorė L.Kalpokaitė labiausiai mėgsta savo konservuotus burokėlius obuolių sultyse. /Ritos Stankevičiūtės nuotr.  

Parduotuvėje neperka

Savo šeimos vyrus L.Kalpokaitė mėgsta palepinti pačios išaugintais ir marinuotais burokėliais. Nedidelius, kaip ji sako, "batviniukus" apverda su druska ir uždaro į stiklainius. Juos laiko šaldytuve, kad nešaudytų. Patikino, kad tokie burokėliai - sriubai nepamainomas produktas. Pavasarį ji renka garšvas, jas užkonservuoja su druska. Jas taip pat naudoja sriuboms gardinti. 

"Mano firminis konservavimo receptas - burokėliai antaninių obuolių sultyse. Tikrai labai skanus dalykas. Nors dabar daug mažiau tuo užsiimu, anksčiau mėgdavau daryti daržovių lečą - be acto, tik su cukrumi, druska ir aliejumi konservuoti paprikas, morkas ir pomidorus", - pasakojo L.Kalpokaitė.

Aktorė sakė parduotuvėse beveik neperkanti konservuotų produktų, stengiasi jų namie pasigaminti pati. Vienintelė išimtis - konservuotos pupelės. Kadangi jas namuose tenka ilgai virti, moteris, taupydama laiką patiekalams naudoja konservuotas iš parduotuvės. "Geriau nusiperku turguje ar parduotuvėje šviežių daržovių ir pagaminu tai, ko reikia tam kartui", - patikino ji. Prisipažino niekada nebandžiusi namų sąlygomis konservuoti mėsos, tačiau yra ragavusi draugų gamintų naminių žvėrienos konservų. "Labai skani yra stirniena, o štai šerniena man nelabai patiko - turi specifinį kvapą", - sakė L.Kalpokaitė.

Atsargų daugiau nei galimybių suvalgyti

Ekonomistas ir humoro laidų dalyvis Vytautas Šerėnas savo šaldiklyje dar turi penkerių metų senumo šaldytų baravykų. "Tų grybų tiek, kad suvalgyti nėra jokių galimybių. Todėl šiemet net nėjau grybauti. Be to, grybai turi tokią mistinę savybę: kai gamini kokį patiekalą, kur jie gerai tiktų, paprastai pamiršti jų įdėti", - šmaikštavo humoristas.

Jis sakė, kad šiemet jo žmona Dalia tiek pririnko ir privirė bruknių, kad podėlis užverstas jų uogiene. "Esu tikras lietuvis, man smagu, kai žinau, kad sandėliuke yra savos gamybos gardumynų žiemai", - patikino V.Šerėnas. Šiais metais jo sodyboje užderėjo toks obuolių derlius, kad televizijos laidų vedėją jau ima nerimas: "Nusipirkau tokią pusiau pramoninę sulčių spaudyklę. Obuoliai dar tebekabo ant medžių, o namie jau nebėra nė vieno trilitrinio sultims supilti. Net nežinau, ką reikės daryti."

Homoristas V.Šerėnas suka galvą, kaip apdoroti gausų obuolių derlių. /LŽ archyvo nuotr.  
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"