TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Ateityje maistas bus personalizuotas

2013 01 25 11:18
Anot prof. R.Venskutonio, žinant žmogaus genotipą galima detaliai nustatyti, koks maistas žmogui tinka, o kas nerekomenduojama. / Kristinos Kučinskaitės nuotraukos

„Įsivaizduokite, atėjęs į kavinę iš padavėjo išgirstate, jog jums tiktų suvalgyti špinatų sriubos ir vištienos, o kava mėgautis nerekomenduojama“, - sakė KTU Maisto technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis, pridurdamas, jog tai – visai realus dalykas, galintis nutikti mažiau nei po 50 metų. 

Profesoriaus nuomone, mokslininkai, padedantys verslininkams tobulinti maisto produktus, yra įsitikinę, jog ateityje valgis bus personalizuotas – pritaikytas kiekvienam vartotojui asmeniškai.

„Dabar sakoma, kad sportininkams rekomenduojama vartoti tokius ar anokius produktus, o po kiek laiko viskas bus kitaip – rekomendacijos bus skirtos konkrečiam individui. Pavyzdžiui, sportininkui Petrui sveika kiaušiniai, o sportininkui Algiui geriau jų atsisakyti“, - populiariai dėstė prof. R. Venskutonis.

Vakar surengtame renginyje „Mokslo ir verslo bendradarbiavimas kuriant ateities maistą“ profesorius pabrėžė, jog galimybės individualizuoti mitybos programas atsiras dėl besiplečiančių galimybių nustatyti savo genotipą. Jį sužinoti įmanoma jau dabar, sumokėjus 200 – 300 JAV dolerių (515 – 775 litų). Iš genotipo galima detaliai nustatyti, kas žmogui tinka, o kas nerekomenduojama. Pavyzdžiui, jei genotipe aptinkama chromosoma, lemianti širdies sutrikimus, jos savininkui reikėtų vengti ir tokio pobūdžio ligą skatinančios veiklos, ir valgio.

„Ryšys tarp maisto, mitybos ir žmogaus yra genotipas. Išmokus jį nustatyti, daug kas ėmė keistis“, - sakė prof. R. Venskutonis.

Jis įsitikinęs, jog po pusšimčio metų vis dar vartosime tradicinį, kultūros niuansus atspindintį maistą, tik jis turės daugiau paskirčių. Jau dabar yra sukurta nemažai produktų, praturtintų vertingomis savybėmis. Per metus pasaulyje jų parduodama už 50 – 60 milijardų JAV dolerių (130 – 155 milijardus litų). Rinka kasmet auga maždaug 8 proc. Pirkėjai mieliau renkasi duoną, turinčią savybę stiprinti imunitetą, nei paprastą produktą.

„Pridėtinė produktų vertė pagrįsta mokslu, o tokie gaminiai paženklinti specialiais simboliais“, - sakė profesorius.

KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro, pradėjusio veikti 2010–ųjų lapkritį, direktorius Gintautas Šironas sakė, jog kasmet į universiteto mokslininkus kreipiasi apie 120 įmonių, norinčių rinkai pateikti naujus, vertingesnius produktus.

„Mūsų laboratorija yra nauja, joje galima eksperimentuoti su nedideliais kiekiais produktų. Tai verslui yra labai patrauklu“, - sakė G.Šironas.

Neseniai laboratorijoje sukurtos kepamos dešrelės jau pasiekė parduotuvių lentynas. Nors jos yra pirkėjams neįprastos šviesios spalvos, laboratorijos darbuotojai pabrėžė, jog tai tėra požymis, jog atsisakyta mėsą raudonai nudažančio priedo.

Laboratorijoje šiuo metu kuriamas naujas bravoro „Volfas Engelman“ alus. Viena rūšis, įsiklausant į KTU specialistų rekomendacijas, jau yra sukurta anksčiau.

„Ateityje alus taip pat turėtų tapti labiau personalizuotas“, - įsitikinęs „Volfas Engelman“ generalinis direktorius Marius Horbačiauskas.

Daugiau nei 120 metų miltus gaminančios bendrovės „Kauno grūdai“ specialistai tyrimams neretai naudojasi KTU centre veikiančios duonos laboratorijos paslaugomis. Bendrovė į pagalbą pasitelkia universiteto profesorę Gražiną Juodeikienę ir jos komandą. Pilotinėje laboratorijoje atliekamas naujų miltų rūšių testavimas, kuriamos įvairios duonos receptūros. KTU laboratorijose įmonės darbuotojai taip pat patobulino miltinių mišinių bei specializuotų miltų sudėtį.

  

  

  

  

  

  

  

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"