TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Aviena su žuvų taukais

2012 04 27 6:00

Visi žino, kad žuvų taukai naudingi sveikatai. Kinai sugalvojo, kaip pagaminti avieną, kurioje jau būtų žuvų taukų.

Kinijos mokslininkai klonavo ėriuką, kurio mėsoje yra žuvų taukų. Neįprastas ėriukas, pavadintas Pen-Penu, išvydo pasaulį kovo 26 dieną vienos provincijos mokslinio centro laboratorijoje.

Kad jį sukurtų, kinų mokslininkai paėmė ląstelių iš kiniškos merinosų veislės avies ausies. Jie implantavo į embrioną geną iš nematodo, gebančio gaminti organizme riebiąsias rūgštis, analogiškas toms, kokių yra žuvų taukuose ir kai kurių rūšių riešutuose. Šios rūgštys naudingos žmogaus sveikatai, mažina infarkto ir kitų kraujagyslių bei širdies ligų riziką. Kinų mokslininkai teigia sukūrę visas sąlygas tokiai genetiškai modifikuotai avienai gaminti.

Iki šiol dar nė vienas genetiškai modifikuotas gyvūnas nebuvo rekomenduotas žmonėms vartoti maistui. Tačiau ta linkme jau nueita JAV. Ten firma "AquaBounty" užpatentavo naują atlantinės lašišos rūšį - dėl įterpto geno šios žuvys auga dukart greičiau. Tikimasi, kad jau vasarą firma gaus leidimą veisti šias genetiškai modifikuotas žuvis. Genetiškai modifikuotos augalinės kultūros parduodamos visose Amerikos maisto parduotuvėse, Europoje genetiškai modifikuotas maistas ribojamas.

"The Daily Telegraph", LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"