TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Britų vakarienės "karštieji taškai" - restoranai kalėjimuose

2015 01 13 9:00
Restoranas kalėjime sulaukia daug lankytojų.  Užsienio spaudos nuotraukos

"Išsrėbti košę", - taip Jungtinės Karalystės nuteistieji vadina įkalinimo bausmę. Šis patiekalas kalėjime būdavo dažnas. Tačiau pastaruoju metu posakis įgavo naują prasmę: kai kuriose šios šalies įkalinimo vietose atidaryti restoranai. Virtuvėse dirba kaliniai, jie gamina valgius.

Ši idėją sumanė labdaros organizacija "The Clink Charity", siekianti tikslo mažinti nusikaltimų recidyvų skaičių. Ji nuteistuosius apmoko naujų įgūdžių ir ieško darbo, pasibaigus bausmės už grotų laikui. Kaip pasakoja "BBC Travel", šiuo metu Jungtinėje Karalystėje veikia jau trys restoranai kalėjimuose. Naujausias atidarytas pernai Londono rajone Brikstone. Jis yra už niūrių metalinių vartų. Ten viskas, kaip įprasta: spygliuota viela, patruliai, tarnybiniai šunys, stebėjimo kameros.

Griežta patikra

Kad galima būtų pavakarieniauti kalėjimo restorane, būtina išklausyti paskaitą apie saugumo taisykles. Rezervuoti staliuką reikia ne vėliau kaip prieš tris paras. Lankytojai turi būti ne jaunesni kaip 18 metų. Atvykus tenka palikti mobilųjį telefoną. Saugoti atiduodamos ir rankinės, portfeliai, įvairios smulkmenos, tikrinamas kišenių turinys. Kai kurie lankytojai patiria, kas yra biometrinis skenavimas, juos fotografuoja, ima pirštų atspaudus. Kai visi šie nepatogumai įveikiami, laukia unikalūs įspūdžiai.

Patiko kulinarijos kritikams

Kalėjimo restorano sienos - iš nešlifuoto akmens. Apšvietimas apgalvotas ir neryškus, rankų darbo mediniai stalai pagaminti kalėjimo dirbtuvėse. Susidaro įspūdis, tarsi tai būtų geras Londono viešbutis. Meniu keičiamas kiekvieną dieną. Yra patiekalų su mėsa, žuvimi, daržovėmis. Galima užsisakyti ir deserto, tarkime, šokoladinių pyragaičių ar ledų. Visa tai gaminama vietoje - kalėjime. Britai juokauja, kad kada nors kalėjimų restoranus kulinarijos kritikai pradės vertinti žvaigždėmis.

"Iš tiesų buvo užėję "Michelin" komandos atstovai, - su šypsena pasakojo organizacijos "The Clink Charity" vadovas Chrisas Moore'as. - Tačiau mes nesame visiškai atviri lankytojams, tai nėra įprastas restoranas, kurį galima tiesiog užsukti, todėl ne visai atitinkame reikalavimus. Vis dėlto jiems pas mus patiko!"

Peiliai ir kiti aštrūs įrankiai

Suprantama, ne visiems atrodo, kad 120 vietų restoranas kalėjime - tinkama vakarienės vieta. Tačiau jie nepastebi svarbiausio: nėra taip jau neapgalvota kaliniams patikėti peilius ir kitus aštrius įrankius. Programoje gali dalyvauti tik nuteisti už nesmurtinius nusikaltimus, galimiems kandidatams rengiama kruopšti atranka, o į kiekvieną darbo vietą restorane pretenduoja šimtai visos Jungtinės Karalystės įkalintųjų. Atrinkti laimingieji dirba po aštuonias valandas per dieną, penkias dienas per savaitę. Juos labai gerai apmoko. Ne darbo metu peiliai ir kiti aštrūs įrankiai būna po užraktu.

Be to, organizacija "The Clink Charity" turi ilgalaikių tikslų. Tai penkių laiptų programa, skirta nuteistųjų perauklėjimui. Kaliniai atrenkami, mokomi, tikrinami, imami dirbti, turi kuratorius. Organizacijos tikslas - mažinti pasikartojančių nusikaltimų skaičių tarp sėdėjusių už grotų žmonių. "Mes į situaciją žvelgiame plačiau, - sakė Ch. Moore'as. - Išėjusiesiems į laisvę gyventi nesaldu. Sunku rasti darbą, gauti kreditą, apmokėti sąskaitas. Visuomenė yra nusiteikusi prieš tokius žmones, todėl daugelis jų vėl pažeidžia įstatymus. "The Clink Charity" tokią padėtį stengiasi keisti."

Statistika teikia vilčių

Atidžiai stebima, kokia situacija pagal statistiką. Pirmieji du restoranai kalėjimuose sulaukė sėkmės, pasikartojančių nusikaltimų skaičius pastebimai sumažėjo. Dabartiniais laikais Jungtinėje Karalystėje per metus apie 49 proc. buvusių nuteistųjų, po to, kai išeina į laisvę, vėl padaro nusikaltimą. O tarp "The Clink Charity" programos dalyvių 2011 metais tokių buvo 12,5, o 2012 - tik 6 proc. Tai didelis atotrūkis nuo bendrų statistinių duomenų.

Organizacija neketina sustoti ir siekia daugiau. Po to, kai jos kuruojami kaliniai išeina į laisvę, padeda surasti darbą viešojo maitinimo įstaigoje ir pusę metų palaiko ryšius, kiekvieną savaitę rengia pokalbius, padeda vėl integruotis į visuomenę. Ne vienas buvusių "auklėtinių" sėkmingai dirba populiariuose restoranuose.

Pati "The Clink Charity" iki 2017 metų ketina atidaryti ar septynis savo tinklo restoranus. Jau suplanuota, kad ateinantį pavasarį pradės veikti restoranas moterų kalėjime prie Mančesterio. Jau įkurti du ūkiai, kuriuose nuteistieji augina daržoves ir vaisius šio tinklo maitinimo įstaigoms. Įkalintuosius norima mokyti ir gyvulininkystės.

Programos "perlai", aišku, lieka restoranai. Gal ir nuostabu, bet jie tikrai populiarūs. Paskaičiuota, kad iki dabar restoranai jau turėjo po 12 tūkst. klientų per metus. Išeina po tūkstantį lankytojų per mėnesį. "Mes keičiame supratimą apie gyvenimą kalėjime", - teigė Ch. Moore'as.

Parengė Rasa PAKALKIENĖ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"