TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Daržovių niekada nebus per daug

2013 10 17 6:00
Ketvirtą knygą išleidusi Beata siūlo išbandyti naujas, netikėtas kombinacijas iš įprastų daržovių. Asmeninio albumo nuotrauka

Populiarių kulinarinių knygų autorė ir televizijos laidų vedėja Beata Nicholson, labiausiai virtuvėje vertinanti įvairovę, prisipažįsta, kad įkvėpimo jai teikia ir seni geri, jau pamiršti kulinarinio paveldo receptai.

- Ką jums reiškia kulinarinis paveldas prieskonių ir produktų įvairovės laikais? Kiek jo yra jūsų virtuvėje?

- Labai dažnai vartau senų receptų knygas. Mano mėgstamiausia - Nijolės Marcinkevičienės "Metai už stalo". Joje randu labai daug įkvėpimo ir senų pamirštų receptų. Pavyzdžiui, neseniai rengdama laidą apie bulvinius patiekalus pagaminau perlinių kruopų košę su bulvėmis ir kitomis daržovėmis. Tokia mintis man kilo iš šimtmečio pradžioje užrašyto recepto.

Iš tiesų senuose receptuose yra apraiškų to, ką dabar esame labai pamėgę, ir visiškai pamirštų produktų, kuriuos išstūmė turtingesnis gyvenimas. Net savo naujojoje knygoje siūlau paragauti bulvių su linų sėmenų druska, tiesiu taikymu paimta iš senųjų lietuviškų receptų. Kulinarinis palikimas susiformuoja dėl kelių priežasčių - jį lemia turimi ingredientai ir gyvenimo būdas. Lietuvoje vyrauja bulvės, miltai, miško gėrybės, nes to visada netrūko. Man labai artimas šis skonis. Aklai juo nesiremiu, tačiau svajoju parašyti knygą apie lietuvišką virtuvę.

- Ar įmanoma suderinti kulinarinį paveldą ir sveikos virtuvės propagavimą?

- Suprantama, tai suderinama. Viskas priklauso nuo interpretacijos. Manau, įvairus maistas - tai sveikas maistas. Lietuviški produktai ir senoviniai receptai tikrai nėra vien spirgai ir bulvių košė. Nors reikia ir jų. Pavyzdžiui, sveikuolių dievinami kanapių ir linų sėmenys - vieni seniausių lietuviškos virtuvės ingredientų.

- Kiek žmogui apskritai svarbi kulinarinė patirtis - vaikystės kvapai, senelės ar mamos stalas?

- Manau, kad ji svarbiausia. Visų pirma, mamos maistas yra skaniausias. Tai, ką valgei vaikystėje, išliks atminty. Nesakau, kad paskui žmogus negali pamėgti visai kitokio skonio ir kvapo. Tačiau tai, ką valgė vaikystėje, visada užims labai svarbią vietą. Pavyzdžiui, aš dievinu raugintus kopūstus, nes nuo mažens dalyvaudavau jų raugimo procese. Senelė rūsyje visada turėdavo statinaitę kopūstų. Taip pat mėgstu burokėlius, nes vaikystėje buvau jais maitinama.

- Ką ras skaitytojas jūsų naujausioje knygoje "Beatos virtuvė: daugiau daržovių"?

- Suprantama, daugiau patiekalų iš daržovių. Manau, jei norime gyventi sveiki ir sutarti su aplinka, reikia stiprinti ir plėsti būtent šį "repertuarą". Knygą rašiau metus. Domėjausi, ragavau ir, kaip visada, rinkausi tai, kas man įdomu, skanu. Nesistengiau sukurti valgių iš daržovių enciklopedijos. Ji įvairi, spalvinga, tiršta. Labai džiaugiuosi šia knyga. Joje daug įvairių daržovių užkandžių, paštetų, sriubų, troškinių, kepinių su daržovėmis ir labai daug salotų. Iš viso - maždaug šimtas receptų. Juos gali "įveikti" kiekvienas.

- Ar tai reikėtų suprasti kaip polinkį į vegetarizmą?

- Ne, netapau vegetare, valgau mėsą ir kiaušinius. Kol kas nė vieno produkto nesu išbraukusi iš savo valgiaraščio. Geriausia mano draugė virtuvėje - įvairovė. Tačiau daržovės yra tai, ko niekada nebus per daug.

Mano kelias daržovių gausybės link prasidėjo nuo tėvų ir senelių, kurie augino daržoves ne tik sau, bet ir parduoti. Kiek save atsimenu, vis - darže. Juk esu kilusi iš derlingųjų Kėdainių, kur visi turi po šiltnamį ir kur užauginami beveik visi Lietuvos agurkai. Daržovių auginimas Kėdainiuose buvo populiaresnis užsiėmimas net už televizoriaus žiūrėjimą. Dar prieš sėsdama rašyti knygą suvokiau - daržovių patiekalų aprėpti neįmanoma, todėl nutariau, kad tai bus mano meilės daržovėms atspindys.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"