TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Dieną be dietų pagerbta Prieskonių karalienė

2013 05 07 12:59
Iš pripažinto virtuvės šefo rankų – karūna Prieskonių karalienei V.Klišaitienei. Ritos Stankevičiūtės (LŽ) nuotraukos

Vakar visi besilaikantys dietos turėjo legalią progą sočiai pavalgyti - buvo minima Tarptautinė diena be dietų. Ta proga sostinės "Lauro lapo" restorane įvyko prieskonių "Santa Maria" atstovybės Lietuvoje organizuoto kulinarijos konkurso finalas, per kurį vainikuota Prieskonių karalienė.

Konkurso organizatoriai šmaikštavo, kad subliuško jų ketinimas improvizuota karūną uždėti arba Prieskonių karaliui, arba karalienei, mat iš 50-ties dalyvių į finalą pateko trys dailiosios lyties kulinarijos entuziastės. Vyrai jų konkurencijos neatlaikė. Prieš garbią komisiją savo gebėjimus virti, kepti, eksperimentuoti prie viryklės teko Vitai Klišaitienei, Jurgitai Videikaitei ir Vilmai Bimbaitei. Moterų pastangas vertino vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų, "Lauro lapo" restorano įkūrėjas ir vadovas Deivydas Praspaliauskas, profesionalūs kulinarai Tomas Rimvydis ir Artūras Braslauskas bei kulinarinių knygų vertėja, maisto tinklaraščio autorė Eglė Mačerauskienė.

Trys mėgėjos profesionalioje virtuvėje bandė nepasimesti tarp įrangos gausos.

Mėgėjos profesionalioje virtuvėje

Konkurso finalistės vertintojų teismui pateikė užkandį, karštą patiekalą ir desertą. Burtai lėmė, kad V.Klišaitienei teko gaminti užkandį, ji pasirinko lašišos tartarą su avokadu ir greipfurtų-pipirų ikrais, J.Videikatė virė "Sicilietiško stiliaus” žuvies sriubą su kuskusu, o V.Bimbaitė "išbūrė" kriaušių aukštynkojus su migdolais, imbieru ir čiobreliais. Paklausta, koks desertinis stebuklas užkoduotas po naujadaru aukštynkojis, Vilma šyptelėjo, kad taip į lietuvių kalbą buvo išverstas "Tarte Tatin" - iškepus apverstas patiekiamas vaisinis pyragėlis.

Profesionaliai įrengtoje "Lauro lapo" virtuvėje konkurso finalininkėms teko pasijaudinti, nes visos moterys gamina tik namie, įpratusios prie savo viryklių, puodų, prikaistuvių ir keptuvių. Tokios gausos profesionaliems virėjams skirtos įrangos nė viena iki šiol nebuvo išbandžiusi. Patarimų, ką ir kaip naudoti gaminant konkursinius patiekalus, dalyvėms negailėjo šeimininkas D.Praspaliauskas. "Suprantama, kad moterys labai jaudinasi ir jaučiasi sutrikusios tarp šios įrangos. Kasdien gamindamos namuose jos tikrai tokių "modernumų" nenaudoja. Bet matau, kad yra išradingos ir greitai orientuojasi, kas kam skirta", - šypsodamasis gamybos procesą komentavo D.Praspaliauskas.

Karūną karalienei!

Išragavę visus konkurso patiekalus, garbios komisijos nariai nutarė, jog Prieskonių princesės titulo nusipelnė V.Bimbaitės paruošti kriaušių aukšynkojai, vicekaralienės vardą jie skyrė J.Videikaitei už "Sicilietiško stiliaus" žuvies sriubą su kuskusu, o Prieskonių karalienės karūna teko kaunietei V.Klišaitienei už lašišos tartarą su avokadu ir greifurtų-pipirų ikrais.

Konkurso nugalėtoja šypsojosi, kad močiutė, kuri ją nuo mažų dienų mokė gaminti maistą, būtų labai patenkinta anūkės pelnytu titulu. Ne mažiau dėl mamos sėkmės džiaugėsi ją paslapčia į konkursą užrašiusi dukra, atlydėjusi mamą į sostinę ir per visą laiką sirgusi už jos sėkmę. "Dukra taip pat puikiai gamina, ji pati irgi dalyvavo šiame konkurse, bet iki finalo nepriėjo. Taip neplanuotai, netikėtai laurai atiteko man", - džiaugsmingai sakė pirmoji Lietuvoje Prieskonių karalienė.

Žuvies sriubą verdančiai Jurgitai patarimų negailėjo šeimininkas Deivydas.
Įdėmus komisijos nario žvilgsnis į kriaušių aukštynkojį.
“Lauro lapo” restorano vadovas D.Praspaliauskas vaišino savo svečius užkandėlėmis.
Konkursančių pastangas vertino garbi komisija (iš kairės): T.Rimvydis, E. Mačerauskienė., D.Praspaliauskas ir A.Braslauskas.
Pirmoji Lietuvos Rrieskonių karalienė Vita.
DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"