Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITROŽIŲ KARAIMULTIMEDIJA
ĮDOMYBĖS

Dizaineris kuria daiktus iš grybienos

 
Italų dizaineris Maurizio Montalti pozuoja prie savo kūrinių. AFP/Scanpix nuotrauka

Kas gali būti maloniau, nei įsispirti į patogias šlepetes po ilgos darbo dienos? Vienas italų dizaineris tikisi pademonstruoti, kad batai, pagaminti iš itin neįprastos medžiagos – grybienos, gali būti ne mažiau patogūs.

Pora šviesiai rudų šlepečių, dubenėliai, šviestuvų gaubtai ir net kėdė – tai tik keli kasdienės apyvokos daiktai, sukurti iš įvairių grybų. Tokių pat kepurėtųjų grybų galite rasti išėję pasivaikščioti po mišką.

36 metų menininkas Maurizio Montalti tikisi, kad kada nors jo sukurta nauja medžiaga, tausojanti aplinką, galbūt pakeis sunkiai perdirbamą plastiką, gaminamą iš iškastinio kuro, kurio atsargos mažėja. „Pradėjau dirbti su grybais prieš kelerius metus, kai turėjau atlikti dizaino praktiką“, – sakė jis.

Lyg pūkuota masė

Vyro naudojama žaliava – grybiena, dar žinoma kaip micelis, yra bespalvė organinė požeminė grybo dalis, sudaryta iš plonyčių gijų, vadinamų hifais. Pavieniai hifai plika akimi beveik neįžiūrimi, bet jų tankūs tinklai gali atrodyti kaip pūkuota masė.

„Micelis – labai įdomus produktas. Pavyzdžiui, jis geba suskaidyti visus lapus arba mūsų nebenaudojamus produktus“, – aiškino Amsterdame įsikūrusio vienintelio pasaulyje mikroorganizmų muziejaus „Micropia“ techninė darbuotoja Ilja Dekker.

Vazą galima užauginti maždaug per 10 dienų.klatmagazine.com nuotrauka

Užaugusi organinė medžiaga gali būti naudojama įvairioms reikmėms, taip pat ir statybų srityje. Iš jos įmanoma pagaminti visokių daiktų.

Interaktyvusis muziejus „Micropia“, veikiantis šalia Amsterdamo zoologijos sodo „Artis“, yra įrengęs nedidelę nuolatinę M. Montalti kūrinių ekspoziciją. Šios įstaigos misija – šviesti visuomenę apie mikroorganizmų teikiamą naudą.

„Sukepinti grybai“

Italas leidžia savo darbams užaugti natūraliai, jų neformuoja, nepjausto ir neraižo. Formose, pagamintose iš medžio, molio, plastiko ar gipso, įveisti grybai paliekami misti organine medžiaga, pavyzdžiui, pjuvenomis, šiaudais, šienu arba linų pluoštu.

„Grybai minta šia augaline medžiaga ir, ardydami ją, išaugina savo mikroskopines gijas. Tiksliau – suformuoja glaudžiai persipynusį gijų tinklą, veikiantį tarsi klijai“, – pasakojo M. Montalti.

Tam tikru metu šį procesą būtina sustabdyti, kitaip rajūs grybai toliau augtų ir imtų doroti kitokias organines medžiagas. Todėl formose užaugusi grybiena kišama į krosnį ir palaikoma nedidelėje kaitroje, kad žūtų.

Taip per 10 dienų atsirado smėlio spalvos vaza, o kol užaugino balkšvą kėdę nelygiu paviršiumi, menininkas užtruko 20 dienų. Kiekvienas kūrinys yra unikalus, mat jo išvaizdą, spalvą ir tekstūrą lemia naudojamo grybo rūšis, organinės medžiagos šaltinis ir auginimo sąlygos.

Laukia didi ateitis

Kai pradėjo savo tyrimus, M. Montalti ieškojo galimybių panaudoti grybus įvairioms medžiagoms ardyti ir pritaikyti šį procesą praktikoje – pavyzdžiui, sprendžiant atliekų perdirbimo problemas. Tačiau kartą jis atkreipė dėmesį į naują medžiagą, susidarančią augant grybams. Menininkas pamanė, kad ją taip pat būtų galima pritaikyti. Nelygu koks grybas naudojamas, iš grybienos gaunama medžiaga būna kieta arba elastinga, sugerianti vandenį, trapi arba atspari karščiui.

Menininkas leidžia savo kūriniams užaugti natūraliai.mediamatic.net nuotrauka

Dabar į dizainerio darbus atkreipė dėmesį avalynės pramonė, ieškanti pakaitalų tradicinei gumai. Be to, svarstoma galimybė gaminti medžiagas, kurios savo savybėmis panašios į įprastą odą, bet nereikalauja nieko žudyti.

M. Montalti prognozuoja, kad šios srities laukia didi ateitis. „Per ateinančius 10–20 metų tokios medžiagos, manau, darys didelį poveikį mūsų gyvenimo būdui“, – tvirtino jis.

DALINTIS:
 
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
Rožių karaiSportasŠeima ir sveikataTrasaKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"