TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Dorie Greenspan pyragas su apelsinais ir migdolais

2014 02 04 6:00
vaikai-vanile.blogspot.com nuotraukos

Pagaliau sunaudojau paskutinius apelsinus, kuriuos pirkom tiesiai iš vaisių augintojų Floridoje. Citrusinių vaisių pardavimą kasmet organizuoja Jono mokyklos muzikos mokytojai; didžioji dalis surinktų lėšų pasilieka mokykloje ir yra padalinama styginių ir pučiamųjų orkestrams ir chorui; už tuos pinigus perkami ir remontuojami instrumentai, perkamos natos, visa kita, o kas lieka, paskiriama metų gale organizuojamai orkestrantų ir choristų kelionei. 

Pinigų reikia nemažai, todėl gruodžio pradžioje visi orkestro nariai ir jų tėveliai bei mamytės išsijuosę pardavinėja apelsinus, draugams, kaimynams, bendradarbiams ir visiems kitiems, kas geranoriškai sutinka nupirkti dėžę kitą šviežių vaisių, mokyklos orkestro labui. Aš nupirkau dvi dideles dėžes, todėl ir valgėm mes juos beveik du mėnesius.

Šiemet Jono reikalai su orkestru stipriai pašlijo. Jau kelis kartus buvo nedviprasmiškai užsiminta apie tai, kad nori nebegroti. Kol kas dar groja, dviejuose orkestruose, simfoniniame ir kameriniame, bet nežinia, ar jis ištemps iki mokslo metų galo. Šiemet pasikeitė orkestro mokytojas. Visų numylėta mokytoja ištekėjo ir išvažiavo į Vašingtoną, paniro į platesnius muzikinius vandenis. Vietoje jos į mokyklą buvo priimtas naujas orkestro vadovas. Tarp Jono ir naujojo mokytojo nuo pat pradžių užsimezgė rimtas konfliktas. Jautėsi aiškus asmenybių neatitikimas. Gerai pažindama Jono charakterį, mokslo metų pradžioje trumpai pasiklausiusi naujojo mokytojo aš iškart įtariau, kad čia geruoju nesibaigs. Taip ir atsitiko. Jonas aiškina, kad mokytojas ant jo yra užsisėdęs ir kad stengiasi išėsti jį iš orkestro. Aš kol kas į šitą reikalą nesikišu. Ilgametė patirtis mane išmokė, kad pedagogas yra visada teisus, taip kad tėvų kišimasis dažniausiai nieko nesutvarko, nebent gali tik viską pabloginti. Nei Jono, nei Mr. Lewis aš nepakeisiu, todėl nusprenžiau palikti viską savieigai. Jeigu Jonas nuspręs nebegroti, aš jo tikrai neversiu; prievarta čia tikrai negelbės.

Jonas kol kas vis dar groja, dantis sukandęs rytais žygiuoja į repeticijas, bamba prieš kiekvieną koncertą. Kaip bus toliau, pamatysim.

Na o orkestro užfundyti Floridos apelsinai buvo labai geri. Nežinia, ar kitamet jų turėsim.

Aušra

***

Pyragas su migdolų įdaru ir apelsinais

Receptas iš Dorie Greenspan | Around My French Table

Puošimo idėja iš Newf in My Soup

Padas:

1 ½ stiklinės miltų

½ stiklinės cukraus pudros

½ šaukštelio druskos

125 g šalto sviesto, supjaustyto mažais gabalėliais

1 kiaušinio trynys

Įdaras:

4 apelsinai

85 g sviesto, kambario temperatūros

2/3 stiklinės cukraus

3/4 stiklinės maltų migdolų

2 šaukšteliai miltų

1 šaukštelis kukurūzų krakmolo

1 kiaušinis

2 šaukšteliai tamsaus romo

Padas:

Miltus, cukraus pudrą ir druską suberti į virtuvinį kombainą ir kelis kartus pasukti, kad gerai susimaišytų. Suberti sviesto gabalėlius ir sukti tol, kol visas sviestas tolygiai pasiskirstys miltuose. Dėti kiaušinio trynį ir sukti, kol pradės formuotis tešla.

Tešlą iškrėsti ant sauso paviršiaus ir 3-4 kartus lengvai paminkyti, kad visi ingredientai daugmaž vienodai pasiskirstytų.

23-25 cm skersmens apvalią pyrago formą išsiimančiu dugnu (arba šešias 10-11 cm skersmens mažas formeles) patepti sivestu. Tešlą pirštais įspausti į formą, padengiant dugną ir šonus. Tešlą subadyti šakute ir dėti 30 minučių į šaldiklį, kad sukietėtų.

Orkaitę įkaitinti iki 190oC. Formą su tešla traukti iš šaldiklio. Ant tešlos dėti riebalais pateptą folijos lakštą. Foliją pirštais lengvai paspausti, kad priglustų prie tešlos. Ant folijos iki formos viršaus pripilti sausų pupelių.

Kepti maždaug 18-20 minučių, kol tešlos kraštai sukeps. Traukti iš orkaitės. Atsargiai išimti foliją ir pupeles. Jeigu tešla formoje bus išsipūtusi, ją lengvai paspausti šaukštu. Kepti dar 3-5 minutes, kol tešlos krašteliai lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės, dėti ant grotelių ir palikti, kad atvėstų.

Įdaras:

Apelsinus supjaustyti skiltelėmis, pjaunant tarp jungiamųjų membranų (čia yras geras video apie apelsino pjaustymą). Apelsinų skilteles dėti tarp dvigubų popierinių rankšluostėlių sluoksnių ir palikti 1-2 valandoms.

Sviestą ir cukrų sudėti į virtuvinį kombainą ir sukti, kol masė taps vientisa. Suberti maltus migdolus ir sukti, kol gerai išsimaišys. Suberti miltus ir krakmolą, išmaišyti. Dėti kiaušinio trynį ir sukti maždaug 15 sekundžių, kol masė taps vientisa. Supilti romą ir trumpai pasukti, kad išsimaišytų.

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Ant plačios kepimo skardos patiesti sviestinį popierių arba silikoninį kepimo takelį. Ant popieriaus dėti formą su dalinai iškeptu pyrago padu. Ant pado supilti migdolų masę, išlyginti paviršių. Ant įdaro viršaus išdėlioti apelsinų skilteles. Kepti maždaug 40-50 minučių, kol įdaras lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės, dėti ant grotelių ir palikti, kad atvėstų. Nuimti formos kraštus. Pyragą atsargiai perkelti ant lėkštės arba padėklo, ant viršaus užsijoti cukraus pudros ir tiekti į stalą.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"