TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Eksperimentai su medumi

2011 12 06 13:16

Kaip atskirti tikrą natūralų medų nuo medaus, turinčio priemaišų, ir dirbtinio medaus (cukraus sirupo), pataria Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

  • Pirmiausia skaitykite etiketes ant produkto. Jei meduje yra priemaišų, etiketėje turi būti nurodyta, kiek procentų medaus įeina į šį produktą;

  • Nedidelį kiekį medaus patrinkite tarp pirštų. Sušilęs medus lengvai įsigeria į odą ir nėra toks lipnus kaip medus su priedais ar dirbtinis medus;

  • Uždėkite nedidelį lašelį medaus ant popieriaus. Net ir skystas natūralus medus ilgesnį laiką nepersigers per popierių, nes jame yra labai nedaug vandens, priešingai nei dirbtiniame meduje;

  • Dubenyje sumaišykite kiaušinio trynį su medumi, tada gerai išplakite šakute. Jei medus tikras, suplaktas kiaušinio trynys bus panašus į virto kiaušinio. Jei naudojamas dirbtinis medus arba cukraus sirupas, kiaušinio trynys nepasikeis;

  • Įdėkite šaukštelį medaus į stiklinę vandens. Natūralus medus padengs stiklinės dugną, o dirbtinis medus ar cukraus sirupas ištirps;

  • Užtepus natūralaus medaus ant duonos riekės, jis greitai sukietėja. Jei ant duonos užtepsite medaus su priemaišomis ar cukraus tirpalo, duonos paviršius sudrėks. Taip nutinka dėl didesnio vandens kiekio medaus pakaitaluose;

  • Valgant natūralų medų, prieš jį nuryjant jaučiamas būdingas "dilgčiojimas" gerklėje, dirbtinis medus tokio jausmo nesukelia, jį tiesiog nurysite kaip paprastą cukraus tirpalą;

  • Laikui bėgant natūralus medus galiausiai kristalizuojasi, o dirbtinis visą laiką atrodo kaip cukraus tirpalas;

  • Įmerkite į medų medinį pagaliuką ir uždekite, natūralus medus lengvai dega šviesia liepsna. Jei tą patį bandysite padaryti su dirbtiniu medumi, dėl jame esančios drėgmės jis nedegs;

  • Kaitinant 2-3 arbatinius šaukštelius medaus mikrobangų krosnelėje, jis greitai karamelizuojasi ir jį kaitinant nematyti burbulų (tokių kaip verdant vandeniui). Kaitinant medų, turintį priemaišų, ar cukraus sirupą, pirmiausia matomi burbulai, o pats produktas nesikaramelizuoja.

Pirmiausia skaitykite etiketes ant produkto. Jei meduje yra priemaišų, etiketėje turi būti nurodyta, kiek procentų medaus įeina į šį produktą;

Nedidelį kiekį medaus patrinkite tarp pirštų. Sušilęs medus lengvai įsigeria į odą ir nėra toks lipnus kaip medus su priedais ar dirbtinis medus;

Uždėkite nedidelį lašelį medaus ant popieriaus. Net ir skystas natūralus medus ilgesnį laiką nepersigers per popierių, nes jame yra labai nedaug vandens, priešingai nei dirbtiniame meduje;

Dubenyje sumaišykite kiaušinio trynį su medumi, tada gerai išplakite šakute. Jei medus tikras, suplaktas kiaušinio trynys bus panašus į virto kiaušinio. Jei naudojamas dirbtinis medus arba cukraus sirupas, kiaušinio trynys nepasikeis;

Įdėkite šaukštelį medaus į stiklinę vandens. Natūralus medus padengs stiklinės dugną, o dirbtinis medus ar cukraus sirupas ištirps;

Užtepus natūralaus medaus ant duonos riekės, jis greitai sukietėja. Jei ant duonos užtepsite medaus su priemaišomis ar cukraus tirpalo, duonos paviršius sudrėks. Taip nutinka dėl didesnio vandens kiekio medaus pakaitaluose;

Valgant natūralų medų, prieš jį nuryjant jaučiamas būdingas "dilgčiojimas" gerklėje, dirbtinis medus tokio jausmo nesukelia, jį tiesiog nurysite kaip paprastą cukraus tirpalą;

Laikui bėgant natūralus medus galiausiai kristalizuojasi, o dirbtinis visą laiką atrodo kaip cukraus tirpalas;

Įmerkite į medų medinį pagaliuką ir uždekite, natūralus medus lengvai dega šviesia liepsna. Jei tą patį bandysite padaryti su dirbtiniu medumi, dėl jame esančios drėgmės jis nedegs;

Kaitinant 2-3 arbatinius šaukštelius medaus mikrobangų krosnelėje, jis greitai karamelizuojasi ir jį kaitinant nematyti burbulų (tokių kaip verdant vandeniui). Kaitinant medų, turintį priemaišų, ar cukraus sirupą, pirmiausia matomi burbulai, o pats produktas nesikaramelizuoja.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"