TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Gaminantys vaikai – sveikesni ir laimingesni

2014 07 08 15:42

Ką daryti, jei vaikai raukosi vos išvydę daržoves ir nenori maitintis sveikai? Atsakymą su tokia problema susidūrusiems tėvams turi kompanijos „Nestle“ mokslininkai. Neseniai jų atlikto tyrimo duomenys atskleidė, kad atžalų įtraukimas į maisto ruošimo procesą turi teigiamą poveikį vaikų pasirinkimams.

Valgo sveikiau ir daugiau

„Nestle“ tyrimų centre Lozanoje (Šveicarija) atlikto tyrimo metu buvo lyginama, ką valgyti renkasi vaikai, kurie patys tėvams padėjo ruošti maistą ir tie, kurie to nedarė. Paaiškėjo, kad kartu su tėvais maistą ruošiantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie virtuvėje kartu su gimdytojais nesisukioja.

„Mes nustatėme, kad vaikai, kurie buvo virtuvėje ir maistą gamino kartu su tėvais, valgė daugiau, be to, valgė žymiai didesnį kiekį daržovių. Rezultatai rodo, jog įtraukus vaikus į maisto ruošą, galima formuoti sveikos mitybos įpročius ir padidinti daržovių suvartojimą“, – sakė tyrimą atlikusiai mokslininkų komandai vadovavusi gydytoja dietologė Klazine van der Horst.

Tyrime dalyvavo 47 tėvai su savo atžalomis nuo 6 iki 10 metų amžiaus. Tėvų buvo prašoma paruošti patiekalus iš įvairių maisto produktų, įskaitant vištieną, salotas, žiedinius kopūstus ir makaronus.

Pusė eksperimente dalyvavusių vaikų įsitraukė į valgio gaminimą, kita pusė galėjo tiesiog žaisti, kol jų mama ar tėtis ruošė pietus. Šio eksperimento rezultatai parodė, kad vaikai, ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau salotų ir 27 proc. daugiau vištienos, taip pat suvartojo iki 25 proc. daugiau kalorijų.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad tėvai turėtų atkreipti dėmesį į šio tyrimo rezultatus, nes vaikystėje užtikrinta tinkama mityba vaikui padės užaugti sveikam.

„Iš tiesų apie tinkamą mitybą reikia galvoti vaikelį dar tik planuojant. Tiek besilaukdami, tiek augindamį vaiką abu tėvai turi mąstyti apie tai, ką valgo, ir tą gerą patirtį perduoti augančiam žmogui. Tinkama mityba yra viena iš geros sveikatos sudedamųjų dalių, todėl ji yra svarbi kiekviename gyvenimo tarpsnyje“, – kalbėjo gydytoja E. Gavelienė.

Pačių ruoštas maistas – skanesnis

Tyrimas taip pat parodė, kad vaikai, padėję ruošti valgį, patyrė daugiau teigiamų emocijų ir pasididžiavimo savo darbu jausmą. Tai reiškia, kad gaminti kartu su vaikais naudinga ne tik dėl to, jog šitaip formuojama sveika mityba, bet ir dėl kartu praleidžiamo laiko. Darbuotis virtuvėje padedantys vaikai jaučiasi labiau nepriklausomi ir didžiuojasi savo nuveiktu darbu.

Mokslininkai taip pat atrado tiesioginį ryšį tarp maisto ruošos kartu su tėvais ir pavalgyti vaikų skiriamo laiko. Kartu maistą ruošiantys vaikai prie pietų stalo sėdi ilgiau, valgo daugiau ir patiria didesnį valgymo malonumą.

Ateityje „Nestle“ mokslininkai ketina studijuoti tėvų ir vaikų bendro darbo virtuvėje ilgalaikį poveikį ir nustatyti, kaip tai formuoja maisto pasirinkimą ir valgymo įpročius ateityje.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"