Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Gepardai talkina kariams

 
2016 06 28 6:00
Laukiniai gyvūnai ilgainiui įpranta prie orlaivių skleidžiamo garso ir jų visai nesibaimina, todėl į pagalbą tenka pasitelkti gepardus. AFP/Scanpix nuotrauka

Ar žinojote, kad kai kuriose Pietų Afrikos oro pajėgų bazėse patruliuoja greičiausi pasaulio sausumos gyvūnai gepardai?

Didžiosios katės čia apgyvendinamos tam, kad išbaidytų laukinius gyvūnus, kurie kartais pasipainioja ant lėktuvų pakilimo tako ir kelia pavojų skrydžių saugumui. Ekspertų teigimu, laukiniai gyvūnai ilgainiui įpranta prie orlaivių skleidžiamo garso ir jų visai nesibaimina, todėl į pagalbą tenka pasitelkti plėšrūnus.

Šiuo metu Makado oro pajėgų bazėje laisvai vaikštinėja du gepardai. Jie čia buvo atgabenti iš netoliese esančio gamtos parko. Šie plėšrūnai paprastai nepuola žmonių, nes užaugę nelaisvėje yra prie jų įpratę, be to, pirmenybę teikia smulkesniam grobiui. Jie tinkamesni šiam darbui nei kitos didžiosios katės. Pavyzdžiui, liūtai yra labai dideli ir kelia didesnę grėsmę žmonėms, leopardai – per daug baikštūs, todėl ieško ramesnės vietos.

Skaičiuojama, kad Afrikoje gyvena apie 12–15 tūkst. gepardų. Šie grakštūs gyvūnai priskiriami prie išnykimo ribos esančioms rūšims. Tam yra keletas priežasčių: mažėja jų natūralių buveinių ir grobio, be to, ūkininkai juos medžioja, nes siekia apsaugoti galvijus.

theatlantic.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"