Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATATRASA
ŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Geriausi restoranai

 
2012 05 04 6:00

Europos restoranai pirmauja pasaulyje, o pats geriausias įsikūręs Kopenhagoje.

Danijos restoranas "Noma" jau trečius metus iš eilės išrinktas geriausiu pasaulyje, bet britų žurnalo "Restaurant" tarptautinio tyrimo rezultatai buvo itin palankūs ir įstaigoms Ispanijoje bei Italijoje.

Kopenhagos prieplaukos rajone, buvusiame sandėlyje, įsikūręs "Noma", kuriame siūloma Šiaurės virtuvės patiekalų, vėl buvo pirmuoju numeriu įrašytas į metinį 50 geriausių pasaulio restoranų sąrašą, kurį jau dešimtą kartą sudarė daugiau kaip 800 tarptautinių žurnalo ekspertų. "Nomos" virtuvės šefą Rene Redzepi jie titulavo "Naujojo Šiaurės judėjimo vėliavininku" ir atkreipė dėmesį į jo atidumą detalėms bei inovacijoms. Pagarbą šefas pelnė ir tuo, kad patiekalams naudoja vietinius bei sezoninius maisto produktus ir žaliavas, tai, kas randama pakrantėje ar miške. Savo restoraną atsiimdamas apdovanojimą R.Redzepi pavadino "gardumo šventykla". Jis mėgsta palepinti savo svečius tokiais ypatingais patiekalais kaip, pavyzdžiui, virtas jūrų ežys. 

2010 metais "Noma" paveržė geriausio pasaulio restorano vardą iš Ispanijos "El Bulli", kuris dabar jau uždarytas. Tačiau Ispanijos restoranai šiemet užėmė antrąją ir trečiąją sąrašo vietas. Antroji vieta atiteko Žironoje esančiam "El Celler de Can Roca", kuriam vadovauja trys broliai; trečioji vieta ir "Šefų pasirinkimo" apdovanojimas vėl skirti San Sebastiane įsikūrusiam "Mugaritz", nors prieš dvejus metus jį nusiaubė didelis gaisras.

Penktojoje vietoje - Italijos "Osteria Francescana" Modenoje.  

Britas Hestonas Blumenthalis puikuojasi net dviejose sąrašo vietose - naujas jo restoranas "Dinner" iškart užėmė devintąją vietą, o "The Fat Duck" atiteko 13-oji.

Geriausiųjų sąraše dominuoja Europos restoranai, bet įtrauktos ir šešios Azijos įstaigos, keturi Pietų Amerikos restoranai ir 10 restoranų iš JAV.

"Restorano, kurį reikia stebėti" ("The One to Watch"), apdovanojimą  pelnė "La Grenouillere" Šiaurės Prancūzijoje. Jo jaunas virtuvės šefas Alexandre'as Gauthier giriamas už naują požiūrį į beveik šimtametės varlių šlaunelių virtuvės istoriją.

AFP, BNS, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"