TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Griovė mitus apie tekilą

2014 03 03 15:24
Kristinos Kučinskaitės (LŽ) nuotraukos

Someljė Albertas Koncijalovas įsitikinęs, jog dažnai žmonės prekes ar paslaugas įsigyja prisiklausę mitų ir nežinodami, kaip viskas yra iš tiesų. Viena labiausiai paplitusių legendų, kurią nežinia nei kas, nei kodėl sukūrė, yra apie tekilą. Tvirtinama, jog šis gėrimas yra gaminamas iš kaktusų.

„Na, užjaučiu tuos, kurie mėgino iš kaktuso pagaminti tekilą“, - su šypsena sakė A.Koncijalovas, Kauno viešbučio „Daugirdas“ restorane surengtame vakare sugriovęs ir daugiau mitų apie šį gėrimą.

Pirmiausia agaviniai augalai, kuriems priklauso ir tekilinė agava, yra priskiriami magnolijūnų skyriaus lelijainių klasei.

„Ir su kaktusais agava neturi nieko bendro“, - juokdamasis dėstė A.Koncijalovas.

Tekilinės agavos auga tik viename Meksikos regione – Tekilos miestelyje ir dar penkiuose, esančiuose greta. Tik čia išgautas gėrimas gali būti vadinamas tekila. Kitose Meksikos dalyse gaminamas gėrimas turi meskalio pavadinimą. Tai nėra tekila, bet norėdami ją parduoti, meksikiečiai sukūrė „pasaką“ apie tekilą su kirminu.

„Meskalis nėra tekila. O ir su kirminu šis gėrimas netuti sąsajų . Bet legenda po pasaulį pasklido ir ja daug kas tiki“, - sakė someljė.

Jo teigimu, tekila gaminama tik iš agavų. Gėrimas gelsvą atspalvį įgauna tik brandintas du mėnesius arba net visus metus. Ilgiau brandinta tekilos rūšis vadinama „Anejo“. O gėrimui, kuris ąžuolo statinėje išbūna trumpesnį laiką, suteikiamas „Reposado“ pavadinimas.

Tekila geriama užkandant citrina ir druska, apelsinu ir cinamonu ar užgeriant sangrita.

„Nors šimtu procentų iš agavos pagamintai tekilai įprastai jokių papildomų ritualų nereikia“, - patikino A.Koncijalovas.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"