Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Ideali skrudinta duona

2011 04 04 0:00
Skrudinta duona su džemu ant pusryčių stalo.
AFP/Scanpix nuotrauka

Turbūt jums reikės apsiginkluoti ne tik svarstyklėmis, bet ir liniuote, laikrodžiu ir, ko gera, begaline kantrybe. Bet užtat koks laukia malonumas!

Britai, o ir daugelis kitų europiečių bei amerikiečių, labai mėgsta pusryčiams valgyti skrudintą duoną su džemu. Vienas mokslininkas, dirbantis Mančesterio maisto produktų tyrimo centre, surado būdą, kaip idealiai pagaminti šį patiekalą.

Darbo apie skrudintos duonos riekelę su džemu autorius atliko daugybę eksperimentų su savanoriais, kurie ir ragavo skirtingai paruoštą valgį bei vertino, kokį malonumą patiria.

Mokslininkas nustatė, kad visai kitaip, nei tradiciškai manoma, skrudinta duona turi būti šalta - tuomet valgytojas maksimaliai jaučia nuostabų kontrastą tarp traškančios duonos ir lipnaus marmelado. Optimalus duonos receptas toks: duonos riekė lygiai vienai minutei kišama į skrudintuvą arba orkaitę, įkaitintą iki 220 laipsnių Celsijaus, paskui 10 minučių vėsta gerai vėdinamoje patalpoje.

Tyrimo autorius nustatė ir geriausią sviesto bei džemo santykį su riekės storiu. Idealus variantas - lygiai 9 mm storio baltos duonos riekelė. Ant jos reikia plonai užtepti 7,7 gramo sviesto. Geros kokybės džemo reikia 11,2 gramo. Tačiau uogienės sluoksnis gali būti įvairus - nuo 1,5 iki 4 milimetrų.

Tokia skrudinta duona su džemu suteikia didžiausią malonumą, dėl kurio išsiskiria maksimalus kiekis laimės hormonų endorfinų.

Tyrimo autorius nurodo, kad žmonės, dėl kokių nors priežasčių negalintys pasigaminti idealių proporcijų sumuštinio, gali jam naudoti ir kitokį produktų kiekį, bet jei nori, kad skonis būtų beveik idealus, turi paisyti duonos, sviesto ir uogienės storio proporcijų, kurios turi būti 9:1:2.

Linkime sėkmės skrudintos duonos su džemu mėgėjams!

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"