Paieška
LIETUVAGIMTASIS KRAŠTASISTORIJAEKONOMIKAKOMENTARAIPASAULISŠEIMA IR SVEIKATA
TRASAŽMONĖSKULTŪRASPORTASGAMTA IR AUGINTINIAIĮDOMYBĖSMOKSLAS IR ITMULTIMEDIA
ĮDOMYBĖS

Įsisiurbus erkei tampama vegetarais

2014 09 27 6:00
Amblyomma americanum itin paplitusios Jungtinių Valstijų rytinėje pakrantėje. vanderbilt.edu nuotrauka

Šiaurės Amerikos miškuose gyvena erkės, kurioms įsisiurbus žmogus visam gyvenimui gali tapti alergiškas raudonai mėsai.

Mokslininkai šiuos voragyvius vadina Amblyomma americanum. Kaip ir kitos erkės, jos platina begalę ligų, bet iš kitų išsiskiria tuo, kad turi ypatingos sudėties galaktozę. Tai tam tikras angliavandenis, aptinkamas žinduolių (išskyrus primatus) organizmuose. Žmogaus skrandis yra prisitaikęs virškinti mėsą, kurioje yra šios medžiagos, tad įprastomis sąlygomis problemų dėl to neturėtų kilti.

Tačiau kai šios medžiagos, erkei įsisiurbus, patenka į žmogaus kraują, organizmas į ją reaguoja kaip į svetimkūnį ir ima gaminti su juo kovojančių antikūnų. Šie antikūnai žmogaus organizme išlieka, o suvalgius raudonos mėsos gali sukelti stiprią alerginę reakciją.

Kol kas nėra žinoma, kaip gydyti šią ligą.

Tokių erkių aukos vis dėlto neprivalo laikytis griežtos vegetariškos dienos. Joms įsisiurbus neatsiranda alergijos žuvims ir paukštienai. Neigiamą oganizmo reakciją sukelia tik žinduolių mėsa (dar vadinama raudonąja). Deja, alergiją gali sukelti ir kai kurie pieno produktai bei taukuose keptos daržovės.

Mokslininkus labiausiai stebina tai, kad šią alergiją sukelia angliavandeniai. Dažniausiai tokia reakcija pasitaiko dėl pavartotų baltymų, pavyzdžiui, esančių žemės riešutuose. Medikai teigia, kad alergija raudonai mėsai yra vienintelė, kurią sukelia angliavandeniai.

odditycentral.com, LŽ

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
ĮDOMYBĖS
Rubrikos: Informacija:
EkonomikaGamta ir augintiniaiGimtasis kraštasĮdomybėsKontaktai
IstorijaJurgos virtuvėKomentaraiKonkursaiReklaminiai priedai
KultūraLietuvaMokslas ir ITPasaulisPrenumerata
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2017 UAB "Lietuvos žinios"