TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Iškylaujam gamtoje: salotų piknikas

2014 08 09 6:00

Per vasaros karščius iškyloje labai praverčia įvairios salotos. Jos tinka prie kepsnių, galima jas valgyti ir vietoj pagrindinio patiekalo, kad neapsunkintume skrandžio.

Prisipažinkime - per tvyrantį karštį visai netraukia valgyti mėsos. Norisi kažko lengvesnio, gaivesnio. Net ir iškyloje, užuot prakaitavus prie karščiu žioruojančios kepsninės čirškinant mėsytę, kyla pagunda jos visai atsisakyti ir apsiriboti salotų baru. Ko prireiks joms skaniai ir greitai paruošti, pataria profesionalai: prekybos centrų “Maxima” technologė Olga Medveckaja.

Būtini indai

- Išsirengus į gamtą ir ketinant gryname ore gaminti salotas, iškylautojams reikėtų pasirūpinti indais. Plastikinės dėžutės daržovėms, dubenys salotoms gaminti, peiliai, įrankiai – kokie geriausiai tiktų?

- Visų pirma reikia atkreipti dėmesį į tai, kiek žmonių dalyvauja iškyloje, tada bus lengviau pasirūpinti tinkamu salotų bei daržovių kiekiu. Nepamirškite geriamojo vandens, kuris pravers plaunant daržoves gamtoje, arba paprasčiausiai nusiplaukite jas namie. Taip pat nepamirškite plastikinių dėžučių daržovėms, dubens salotoms gaminti, peilio, šaukšto ir pjaustymo lentos.

- Kokiuose induose daržovės ilgiausiai išlieka šviežios, nesuvysta – polietileno maišeliuose ar sandariuose indeliuose?

- Ilgiausiai daržovės šviežios išlieka sandariame inde. Jas galite dar namie supjaustyti ir sudėti į sandarius indus, tada gamtoje salotų gamyba užtruks kiek trumpiau.

- Koks salotų dubuo vykstant į gamtą būtų geresnis pasirinkimas – medinis, plastikinis, keraminis ar metalinis?

- Indų pasirinkimas priklauso nuo iškylos tematikos, bet geriausiai salotoms tiktų nerūdijančio plieno didelis dubuo arba plastikinis dubuo. Šiuo metu prekybos tinkle "Maxima" siūloma visa galybė ryškiaspalvių plastikinių dubenų bei iškiloms reikalingų daugkartinių bei vienkartinių indų už itin patrauklią kainą.

- Ar daržoves tiktų vežtis į gamtą šaltkrepšyje? Kokį rinktis?

- Šaltkrepšis – geriausia išeitis norint ilgiau išlaikyti daržoves šviežias ir gaivias. Geriausiai rinktis elektrinį, kuris gali būti prijungtas automobilyje ir tokiu būdu pavyks ilgiau išlaikyti šaltį. Paprastesnis pasirinkimas – mobilus, nešiojamas šaltkrepšis, kuriame šaltį išlaikyti padeda specialios kapsulės.

"Maximos" archyvo nuotraukos

Tinkamai pasirinkti produktus

- Kokias daržoves rekomenduotumėte iškylautojams, gamtoje nutarusiems surengti salotų vakarėlį?

- Salotoms tinka visos daržovės, tik visų pirma svarbu išsiaiškinti, kokias daržoves mėgsta vakarėlyje dalyvausiantys žmonės. Vasarą siūlome rinktis sezonines daržoves, nes būtent šiltuoju metų laiku jų didžiausias pasirinkimas. Gamtoje salotoms pagaminti tinka įvairios daržovės: pomidorai, agurkai, įvairių spalvų paprikos, porai, morkos, įvairios lapinės salotos (iceberg salotos, kininiai kopūstai), įvairios prieskoninės žolelės: krapai, petražolės, bazilikai, laiškiniai česnakai. Taip pat galima salotas pagardinti smulkintu kietuoju sūriu, vytintu kumpiu, alyvuogėmis.

- Ar šviežios dažovės ir žalumynai dera su pakepintomis ant grotelių, ar geriau nemaišyti žalių ir termiškai apdorotų produktų?

Taip, tinka, nes keptos daržovės, ypač ant grotelių kepti baklažanai, cukinijos, pomidorai, saldieji pipirai, labai tinka su įvairiomis šviežiomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis.

- Karštos salotos – kokias rekomenduotumėte iškylautojams pasigaminti gamtoje?

Rekomenduotume grilyje keptas pikantiškas daržovių salotas. Reikėtų turėti mėgstamų daržovių: pvz., morkų, baklažanų arba cukinijų, vyšninių pomidoriukų, įvairių spalvų paprikų, česnakų, šviežių kalendrų, petražolių lapelių, krapų, čiobrelių arba bazilikų. Daržovės supjaustomos riekutėmis ir kepamos ant grotelių, išskyrus žalumynus. Kol daržovės kepa, pasigaminamas padažas. Į indą supilamas sojų padažas, cukrus, druska, juodieji pipirai, alyvuogių aliejus, balzamiko actas ir viskas išmaišoma iki vientisos konsistencijos. Keptos daržovės apšlakstomos padažu, gausiai pabarstomos pasmulkintais mėgstamais žalumynais.

Prekybos centrų "Maxima" technologė Olga Medveckaja

- Salotų užpilai: kokie geriausiai tiktų iškylai gamtoje?

Iškylai gamtoje geriausiai tinka padažai, kurie pagaminti aliejaus pagrindu. Jie yra greitai pagaminami, tereikia turėti aliejaus, obuolių acto, šviežiai spaustų citrinos sulčių, smulkinto šviežio česnako, cukraus, druskos, juodųjų pipirų. Viskas sudedama į indelį ir išmaišoma iki vientisos konsistencijos. Išeina gaivaus skonio padažas, kuris labai tinka įvairioms šviežių daržovių salotoms. Tokie padažai gerai laikosi, nebijo temperatūrų pokyčių.

Jeigu norėtumėte įsigyti jau pagamintų padažiukų, jų galima rasti mūsų parduotuvėse "Maxima", kulinarijos skyriuose. Šie padažai puikiai tinka iškylai gamtoje, tai: artojo padažas, prancūziškas padažas, salotų užpilas, vyno acto padažas ir t. t.

- Kokiais konservuotais produktais galima pagardinti salotas, kurias kompanija ketina gaminti gryname ore?

- Salotoms puikiai tiks marinuoti agurkėliai, kornišonai, pomidorai, morkytės, alyvuogės, kukurūzai ir pan.

Sotu ir saldu

- Lietuviai pasibuvimo su kompanija neįsivaizduoja be baltos lietuviškos mišrainės. Ar per karščius nėra pavojinga mėgautis šiuo produktu? Kokias sočių salotų alternatyvas pasiūlytumėte iškylautojams?

- Šias salotas gali puikiai pakeisti sočiosios salotos su jautiena, vokiškos bulvių salotos, salotos su gruzdinta duona ir daržovėmis ir pan. Tačiau šios salotos taip pat gaminamos su majonezu, o esant itin karštam orui rekomenduojame rinktis kiek lengvesnius ir šiltu oru lėčiau gendančius salotų užpilus.

- Salotos, kaip desertas, – iš kokių vaisių būtų galima pasigaminti saldžias salotas ir kuo jas gardinti?

- Vaisių salotoms tiks visi vaisiai ir uogos, svarbu žinoti, kokio skonio salotų norite: ar jums priimtinesnės rūgščios, ar saldžios, o gal saldžiarūgštės, ir tada jau galėsite rinktis reikalingus ingredientus. Vasara itin tinkamas metas tokioms salotoms, nes visi vaisiai bus švieži ar net čia pat nuskinti nuo krūmo ar medžio. Tad supjaustykite norimus vaisius ir apliekite juos jogurtu ar pasukomis. Taip pat tinka ir kefyras, tačiau jei iškyla vyksta gamtoje, jums prireiks šaltkrepšio, kad pieno produktai ilgiau išliktų švieži. Salotas galite pagardinti šokolado ar kokoso drožlėmis, riešutais, džiovintais vaisiais, taip pat natūraliomis sultimis, kurias galima išspausti iš vaisių. Taip pat tinka įvairūs sirupai, galima įdėti medaus, jogurto, paskaninti uogomis.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"