TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Iššautas seniausias šampanas

2010 11 20 0:00
Susirinkusieji turėjo progos pauostyti ir paskanauti unikalaus gėrimo, ištraukto iš Baltijos jūroje nuskendusio laivo.
AFP/Scanpix nuotrauka

Baltijos jūros dugne šampanas išsilaikė geriau nei vyno rūsyje. Tai suprato ekspertai ir dar galės įsitikinti mėgėjai, jei nepagailės už butelį 100 tūkst. eurų.

Vyno ekspertai Suomijoje iškilmingai atkimšo porą beveik 200 metų Baltijos jūros dugne išgulėjusių šampano butelių, neseniai iškeltų iš nuskendusio laivo.

Alanduose susirinko per 100 žurnalistų ir vyno mėgėjų stebėti, kaip ant pakylos iš lėto atidaromi tamsiai rudo stiklo buteliai: vienas pagamintas "Veuve-Clicquot" šampano darykloje, kitas - jau nebeegzistuojančių "Juglar" vyndarių. Šampaną išpilsčius į sustatytas taures ore pasklido pikantiškas gėrimo kvapas, nuo šiuolaikinio vyno ar šampano besiskiriantis tirštu, nosį kutenančiu aromatu, kurį galima užuosti kelių metrų atstumu.

"Gulėdami jūros dugne buteliai išsilaiko geriau nei geriausiuose vyno rūsiuose", - aiškino vienas garsiausių pasaulio vyno ekspertų Richardas Juhlinas. "Juglar" šampaną jis apibūdino kaip "intensyvesnio skonio, stipresnį, grybų prieskonį turintį gėrimą". Tuo metu "Veuve Clicquot" labiau panašus į "Chardonnay", jame "atsiskleidžia liepžiedžių ir žaliųjų citrinų natos".

Vyno namų "Veuve-Clicquot" atstovas Francois Hautekeuras paaiškino, kad šį šampaną turėjo gaminti ir ragauti pati našlė Clicquot - mat ji ragaudavo viską. Tarp 168 jūros dugne gulėjusių butelių trys ar keturi buvo iš jos daryklos. Netikėtas atradimas buvo ypač malonus šampano gamintojui. Rugpjūtį paragavęs gėrimo iš kitų butelių F.F.Hautekeuras turėjo pripažinti, kad skonis puikus, bet vynas - ne "Veuve-Clicquot".

Ekspertas su dar keliais daryklos darbuotojais jau kuris laikas padeda Alandų istorikams nustatyti šampano gamintoją ir pagaminimo datą, siekiančią XIX amžiaus antrą ketvirtį. Manoma, kad tai gali būti seniausias šampanas pasaulyje.

Vieša šampano degustacija Alandų provincijos valdžia siekia atkreipti dėmesį į rastą lobį ir paversti salą turistų traukos objektu. Po vieną butelį iš kiekvienos partijos bus parduota aukcione. Butelis seniausio pasaulyje šampano kainuos apie 100 tūkst. eurų.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"