TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Išsikepti duonos laukia keturis mėnesius

2007 03 24 0:00
Nijolė Kačkuvienė duoną kepa jau septynerius metus.
Autorės nuotrauka

"Duonos kepimas - toks didžiulis malonumas, kad sykį jį išbandę ekskursantai į Anykščius važiuoja vėl

Kad galėtų išsikepti savo rankomis išminkytos, suformuotos, ypatingomis žymėmis paženklintos duonos kepalėlį, žmonės laukia po keturis mėnesius. Taip tvirtina vienintelio Lietuvoje Arklio muziejaus, esančio Anykščių rajone, darbuotoja Nijolė Kačkuvienė. Būtent ji į Arklio muziejų gausiai plūstančius ekskursantus moko kepti duoną. Nors kasdien muziejuje duoną kepa trys keturios atvykusiųjų grupės, norinčiųjų pabandyti tiek daug, kad į ekskursiją tenka užsirašyti bent prieš tris mėnesius ar dar anksčiau.

Duonos kepimas - toks didžiulis malonumas, kad sykį jį išbandę ekskursantai į Anykščius važiuoja vėl. Visiems norisi patirti tą palaimą, kurią suteikia duonos minkymas, bandymai į kepalėlį įspausti ypatingas žymes, kurios jį paverčia unikaliu. Ilgai nepasimiršta svaigus kepamos duonos kvapas. O koks malonumas tarp iškepusių kepalų pamatyti savąjį, su jam vienam būdingomis žymėmis! Net į tolimiausią šalies kampelį parsivežtas kepalėlis vis dar būna šiltas, kvapnus ir būna puikiausios lauktuvės. Beje, parsivežus jo nė raikyti nesinori. Laukiama ypatingų progų, kada bus galima prariekti savąją duoną.

Duona Anykščiuose kepama didžiulėje krosnyje, pačioje pakuroje, kur kūrenamos malkos. Šeimininkė Nijolė užtikrino, kad ši vieta yra švariausia, čia visa, kas galėjo būti nešvaru, būna sudegę. Tad liže duonos kepalėliai šaunami tiesiai ant baltai išdegusių plytų. Prieš tai pelenai iššluojami šlapia pušų šakų šluota.

Nijolė aiškina, kad vieta, kurioje kepama duona, būdavo taikoma ir kitiems tikslams. Pavyzdžiui, į kiek pravėsusią išvalytą krosnį mamos kišdavusios sloguojančius ir karščiuojančius vaikus. Pasikaitinus krosnyje liga nuo vaikų imdavusi trauktis. Muziejininkė turi surinkusi liudijimų, kad į krosnį būdavo kišami ir ligų nualinti, sušilti nebegalintys karšinčiai. Krosnis esą juos sušildydavusi.

Tačiau ekskursantų į krosnį kišti dar netekę - ji naudojama tik duonutei kepti.

Nijolė pasakoja tešlą duonai užraugusi prieš pusantros paros. Maždaug tiek laiko reikia jai iškilti. Tešla - be mielių, ją išpureno raugo likučiai, nuo praėjusio kepimo likęs pagrandukas. Muziejininkė sakė, kad vasaromis šis pagrandėlis kartas išdžiūsta, tad jį reikia išmirkyti. O žiemomis - užšąla, tenka šildyti. "Mano pagrandukui jau septyneri metai", - tvirtina šeimininkė. Ji sako prieš tiek laiko duonos raugą pasigaminusi pati. Mat tvirtinama, kad raugo negalima nei skolintis, nei skolinti, nes su juo iš namų galinti išeiti namų dvasia. Duonos raugą šeimininkės pasigamina į miltų ir vandens mišinį pripylusios rūgpienio, raugintų kopūstų sunkos, įdėjusios trintų svogūnų ar tos pačios jau iškeptos duonos.

Nijolės padedami ekskursantai kepa ruginių miltų duoną, pagardintą saulėgrąžomis ir paįvairintą skaldytais kviečiais. "Kokių tik miltų nesirinkau, juodos duonos iškepti man nepavyksta. Manoji - tamsiai ruda", - tvirtina šeimininkė. Todėl ji sako abejojanti parduotuvėse parduodamos juodos duonos natūralumu.

Dviejų šimtų laipsnių karštyje duona iškepa per valandą. Nijolė primena, kad nedera gramdyti ištrauktų duonos kepalėlių padų - tai būtų nepagarba duonai. Duona yra sunkiai uždirbama, todėl reikia taupyti kiekvieną jos kąsnį. Valgyti karštos duonos nepatartina - reikia leisti jai subręsti. O jau kai duona pradedama raikyti ir valgyti, jokiu būdu negalima kepalo dėti prariektu galu į duris - supyks duonelė ir išeis iš namų. Ateis nederliaus ir bado metai.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"