TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Kaip išsikepti saugų kepsnį

2015 06 13 6:00
Mėsą ir jos produktus patariama kepti žemesnėje temperatūroje, tada jie mažiau apskrus ir neapanglės. LŽ archyvo nuotrauka

Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis, daržovėmis, kitais produktais. Tačiau gaminant gamtoje taip pat būtina laikytis pagrindinių higienos taisyklių.

Ruošti maistą lauko sąlygomis ne taip paprasta, kaip namų virtuvėje. Todėl reikėtų iš anksto pagalvoti, ar bus galima jį laikyti šaltai, ar pavyks toje vietoje nusiplauti rankas. Tik taip užkirsite kelią pavojingiems apsinuodijimams.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pabrėžia, kad rankas visada būtina plauti dažnai: prieš pradedant kepti ar virti, ruošiant valgį, pasinaudojus tualetu. Be to, svarbu nuvalyti maistui gaminti skirtą įrangą ir visus paviršius. Jeigu gamtoje nėra galimybės nusiplauti rankų, derėtų iš anksto pasirūpinti vienkartinėmis drėgnomis dezinfekuojančiomis servetėlėmis. Maisto produktus patariama liesti su įrankiais.

Termiškai neapdorotą mėsą, jos gaminius ir kitą greitai gendantį maistą prieš vartojimą reikėtų laikyti ne aukštesnėje kaip +2–6 laipsnių C temperatūroje. Marinuotus ar į vakuumines pakuotes sudėtus produktus taip pat svarbu laikyti šaltai. Specialistai įspėja nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas jau pasibaigęs

Produktams laikyti geriausia įsigyti nešiojamąjį šaldymo krepšį arba specialią dėžę su ledo gabaliukais. Jeigu tokių neturite, pirkite maistą arčiausiai poilsiavietės esančioje parduotuvėje. Neparuoštus kepsnius ir kitus mėsos produktus prieš kepant reikia laikyti atskirai nuo kito maisto, geriausia – originalioje pakuotėje. Mėsą, žuvis ir daržoves patartina marinuoti vėsioje vietoje.

Itin svarbu gerai iškepti maltos mėsos kepsnelius, didelius mėsos gabalus. Todėl įsitikinkite, ar sultys, išsiskyrusios iš keptos mėsos ar paukštienos, yra šviesios, o ne rožinės spalvos. Ypač daug dėmesio reikėtų skirti produktams, kuriuos iškeptus valgys vaikai. Neapdeginkite maisto, kitaip jame gali atsirasti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Kepsninių degimo skystį naudokite pagal instrukcijas - nepamirškite, kad pušų kankorėžiai netinka ugniai įkurti.

Neragaukite žalios maltos mėsos. Neleiskite bakterijoms patekti nuo termiškai neapdoroto maisto ant termiškai apdoroto. Tokiems produktams naudokite skirtingus indus ir įrankius. Nepilkite mėsos marinato ant rankų ar valgyti paruošto maisto.

Visada kruopščiai išplaukite indus ir įrankius, kuriuos naudojote mėsai, žuvims ar daržovėms gaminti, nes vėliau jie pravers paruoštam valgiui patiekti. Kepsnius vartykite kepimo žnyplėmis. Jas valykite tada, kai iškepami vienos rūšies produktai.

Gamtoje nelaikykite ir pakartotinai netiekite pietų ar vakarienės likučių. Visada reikėtų vartoti tik šviežią maistą, stengtis jį suvalgyti kuo greičiau.

NMVRVI specialistai primena, kad kepant mėsos produktus, kuriuose yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais bei amino rūgštimis ir sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas svarbiausių nitrozaminų susidarymo veiksnių – aukštesnė nei 110 °C temperatūra.

Nitritai ir nitratai naudojami siekiant apsaugoti maisto produktus nuo gedimo. Lietuvoje ir daugumoje kitų šalių šių medžiagų, paprastai dedamų kaip kalio ir natrio druska, vartojimas yra ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais. Prekyboje galima rasti ir tokių mėsos produktų, kurių gamybai nitritai nenaudojami. Jie neturi įprastos rausvos spalvos, tačiau tinkami kepti aukštoje temperatūroje.

NMVRVI specialistai pataria rinktis tik tuos gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Kepti paruoštą mėsą ar jos produktus reikėtų suvynioti į foliją - taip apsaugosite nuo tiesioginės liepsnos. Taip pat rekomenduojama naudoti specialias kepimo pakuotes, groteles. Mėsą ir jos produktus geriau kepti žemesnėje temperatūroje - tada mažiau apskrus ir neapanglės. Jeigu produktai vis dėlto apsvilo, apdegusias vietas reikėtų nupjaustyti.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"