TV programa
 

Horoskopai
 
SEKITE MUS Registruotiems varototojams
Paieška
LIETUVAKOMENTARAIPASAULISKULTŪRAISTORIJALŽ REKOMENDUOJAEKONOMIKASPORTAS
Šeima ir sveikataPrie kavosŽmonėsGimtasis kraštasMokslas ir švietimasTrasaKelionėsKonkursaiNamų pasaulisGamtaAugintiniai
PRIE KAVOS

Kaip marinuoti šašlyką, kad Joninės būtų egzotiškos?

2015 06 19 11:12
LŽ archyvo nuotrauka

Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš temstančių pievų. Tačiau visada kyla klausimas, ką pagaminti Joninių stalui, kad giminės paparčio žiedo ieškotų sotūs ir laimingi?

Atsakymas paprastas – šašlykų. Tai patiekalas, be kurio trumpiausios vasaros nakties neįsivaizduoja nė vienas lietuvis. Visgi skonio žinovai tikina, kad šašlykas šašlykui nelygus. Svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti marinatui ir kaip jį paruošti.

„Lietuviai nuo seno naudojo tradicinį šašlykų paruošimo būdą. Mėsą pagardindavo žiupsneliu druskos, užberdavo pipirų, kartais pamirkydavo acte ir, suvėrę ant iešmo, kepdavo. Tačiau norint, kad šašlykas būtų sodraus skonio, sultingas ir kvapnus, reikėtų pasistengti daugiau ir, svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas ir skonio meistras.

Lietuviams skonio meistras siūlo išbandyti du marinato receptus, kurie, pasak jo, šašlykams suteiks subtilaus ir egzotiško skonio.

Šašlykas su barokiniu prieskoniu

Pirmasis rekomenduojamas marinatas tinka kiaulienos šašlykui. Šis šašlykų marinatas išsiskiria barokiniu skoniu. Jame justi tiek saldumas, tiek rūgštumas, tiek kartumas.

Marinatui reikės: 0,5 šaukšto garstyčių, žiupsnelio pipirų (būtinai grūstų), 1 valgomojo šaukšto medaus, 1 valgomojo šaukšto aliejaus, skiltelės česnako, druskos bei vieno didelio šviežio greipfruto sulčių. Tokio marinato užteks 1 kg kiaulienos.

Šiame marinate išmirkytus mėsos gabalėlius ant iešmo rekomenduojama verti kartu su raudonąja paprika ir ananaso gabalėliais.

Šašlykas su imbiero ir ciberžolės aromatu

Antrasis marinatas – kiek švelnesnis, tačiau ne ką mažiau egzotiškas ir netikėtas. Jis, kitaip nei pirmasis, tinka vištienos arba kitos paukštienos šašlykams.

Marinatui reikės: svogūno ir česnako skiltelės, šaukštelio imbiero, šaukštelio kmynų, 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės, 0,5 šaukštelio kario, 0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų prieskonių, 3 šaukštų majonezo (būtinai be E priedų) bei 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių. Tokio marinato užteks 500 g vištienos.

Produktus reikia sudėti į virtuvinį kombainą ir išmaišyti iki vientisos masės. Tada supjaustyti vištienos krūtinėlę, apvolioti marinate ir palikti kelioms valandoms. Prie vištienos šašlyko tiks cukinijų, geltonųjų paprikų, pievagrybių ir raudonųjų svogūnų vėrinukai.

A. Kairio teigimu, marinatą visada reikia derinti prie mėsos. Kiaulienos ir avienos šašlykui tiks aštresnis, o vištienos šašlykui – švelnesnis marinatas. Be to, svarbu ne tik parinkti gerą marinatą, bet ir tinkamai mėsą kepti.

Kepant garnyno daržoves, rekomenduojama jas pašlakstyti saulėgrąžų aliejumi, tada numesti trumpam ant žarijų ir, vos tik pasimatys kelios juodos dėmelės, ištraukti ir patiekti ant stalo.

DALINKIS:
0
0
SPAUSDINTI
PRIE KAVOS
Rubrikos: Informacija:
AugintiniaiEkonomikaFutbolasGamtaĮkainiai
Gimtasis kraštasIstorijaJurgos virtuvėKelionėsInfoblokai
KomentaraiKonkursaiKovos menaiKrepšinisReklaminiai priedai
KultūraLengvoji atletikaLietuvaLŽ rekomenduojaPrenumerata
Mokslas ir švietimasNamų pasaulisPasaulisPrie kavosKontaktai
SportasŠeima ir sveikataTrasaŽmonėsKarjera
Visos teisės saugomos © 2013-2016 UAB "Lietuvos žinios"